Home » Ştiri » Dorin Florea: "Proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă"

Dorin Florea: "Proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă"

florea_dorin1.jpg
Copreşedintele PNL Mureş, primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat joi, după semnarea protocolului de colaborare dintre PSD şi UNPR, că, în aceste condiţii, proiectul de lege promovat de liberali, referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă pentru a fi adoptat.

"Un astfel de proiect nu are nicio şansă. România nu trebuie condusă prin şantaj, ci trebuie consimţit, de partide responsabile (...). La ei (PSD-UNPR, n.r.) deocamdată e ce-i mai bine pentru ei. Nu au decât să-şi aleagă primari în 4 tururi. De cinci ani spun: stop legea retrocedării. Păi unde mai apare circul la televizor? Pe de-o parte biserica te înşiră la moaşte, pe de altă parte te înşiră la coada lungă a corupţiei. Opreşte legile care generează corupţia! (...) educă un cetăţean să circule corect, nu sta la vânătoare, la linia continuă. Asta este diferenţa de mentalitate. Creează regula, nu încuraja excepţia, defineşte ce înseamnă abuzul în serviciu, defineşte conflictul de interese. Asta trebuie să facă partidele responsabile, să le creeze primarilor statut, salariu şi demnitate, înainte de a te preocupa de două tururi de scrutin", a declarat Dorin Florea.

Acesta a spus că PNL nu trebuie doar să promoveze proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ci trebuie să depună eforturi pentru ca societatea şi ţara să-şi recâştige demnitatea. "Această ţară nu mai trebuie privită ca o ţară a hoţilor, a delatorilor, a borfaşilor, a ţiganilor, nu mai trebuie privită ca o ţară care nu poate să-şi rezolve problemele. Acesta este punctul meu de vedere. PNL trebuie să propună de urgenţă soluţii îndrăzneţe pentru a înlătura excepţiile şi a crea regulă. Dacă-i primarul din două tururi, mor cu ei de gât. Ceea ce susţin şi am susţinut din totdeauna. Am fost singular, şi pe vremea PDL-ului. Ceream două tururi, pentru că aşa e normal să fie, să te baţi care pe care. Întotdeauna valoarea nu iese decât dacă sita e cât mai deasă", a subliniat Florea.

Acesta consideră că partidele sunt reactive, iar PNL deşi are un program bun, nu prea s-ar ţine de el. "Au spus alegeri anticipate, trebuiau să moară cu alegeri anticipate pe cap. Au spus că trebuie premier nu ştiu de care, trebuiau să moară cu el de gât. Nu te schimbi de la o zi la alta. Asta e părerea mea. Pentru că un administrator altfel vede o problemă decât un politician. Politicianul e altceva, recunosc, e altă structură. Trebuie să fii diplomat, să minţi frumos. Eu ca administrator (primar, n.r.) nu pot să zic că am făcut ceva când nu am făcut sau era să fac", a mai spus Dorin Florea. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.