Home » Ştiri » Dorin Florea: "Proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă"

Dorin Florea: "Proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă"

florea_dorin1.jpg
Copreşedintele PNL Mureş, primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat joi, după semnarea protocolului de colaborare dintre PSD şi UNPR, că, în aceste condiţii, proiectul de lege promovat de liberali, referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu are nicio şansă pentru a fi adoptat.

"Un astfel de proiect nu are nicio şansă. România nu trebuie condusă prin şantaj, ci trebuie consimţit, de partide responsabile (...). La ei (PSD-UNPR, n.r.) deocamdată e ce-i mai bine pentru ei. Nu au decât să-şi aleagă primari în 4 tururi. De cinci ani spun: stop legea retrocedării. Păi unde mai apare circul la televizor? Pe de-o parte biserica te înşiră la moaşte, pe de altă parte te înşiră la coada lungă a corupţiei. Opreşte legile care generează corupţia! (...) educă un cetăţean să circule corect, nu sta la vânătoare, la linia continuă. Asta este diferenţa de mentalitate. Creează regula, nu încuraja excepţia, defineşte ce înseamnă abuzul în serviciu, defineşte conflictul de interese. Asta trebuie să facă partidele responsabile, să le creeze primarilor statut, salariu şi demnitate, înainte de a te preocupa de două tururi de scrutin", a declarat Dorin Florea.

Acesta a spus că PNL nu trebuie doar să promoveze proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ci trebuie să depună eforturi pentru ca societatea şi ţara să-şi recâştige demnitatea. "Această ţară nu mai trebuie privită ca o ţară a hoţilor, a delatorilor, a borfaşilor, a ţiganilor, nu mai trebuie privită ca o ţară care nu poate să-şi rezolve problemele. Acesta este punctul meu de vedere. PNL trebuie să propună de urgenţă soluţii îndrăzneţe pentru a înlătura excepţiile şi a crea regulă. Dacă-i primarul din două tururi, mor cu ei de gât. Ceea ce susţin şi am susţinut din totdeauna. Am fost singular, şi pe vremea PDL-ului. Ceream două tururi, pentru că aşa e normal să fie, să te baţi care pe care. Întotdeauna valoarea nu iese decât dacă sita e cât mai deasă", a subliniat Florea.

Acesta consideră că partidele sunt reactive, iar PNL deşi are un program bun, nu prea s-ar ţine de el. "Au spus alegeri anticipate, trebuiau să moară cu alegeri anticipate pe cap. Au spus că trebuie premier nu ştiu de care, trebuiau să moară cu el de gât. Nu te schimbi de la o zi la alta. Asta e părerea mea. Pentru că un administrator altfel vede o problemă decât un politician. Politicianul e altceva, recunosc, e altă structură. Trebuie să fii diplomat, să minţi frumos. Eu ca administrator (primar, n.r.) nu pot să zic că am făcut ceva când nu am făcut sau era să fac", a mai spus Dorin Florea. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.