Home » Ştiri » Crin Antonescu: “Suspendarea preşedintelui a fost corectă, întemeiată pe o prevedere constituţională”

Crin Antonescu: “Suspendarea preşedintelui a fost corectă, întemeiată pe o prevedere constituţională”

antonescu_maini.jpg
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la Parlament, că acţiunea de suspendare a şefului statului din vara anului trecut a fost corectă, fiind întemeiată pe prevederile Constituţiei şi că în calitate de viitor candidat la preşedinţia ţării militează pentru o bună relaţie cu liderii europeni, ai SUA şi ai altor state, dar că votul îl va cere cetăţenilor români.

"Suspendarea preşedintelui, în ce mă priveşte, şi în ceea ce priveşte parlamentarii PNL, pentru că în numele lor pot să vorbesc, sigur cred acelaşi lucru şi despre partenerii noştri, dar eu vorbesc în numele liberalilor, a fost un lucru corect, întemeiat pe o prevedere constituţională. A fost o procedură care s-a desfăşurat ireproşabil din punct de vedere constituţional şi legal. Cu alte cuvinte, în temeiul Constituţiei s-a declanşat procedura de suspendare. Ea s-a desfăşurat normal. Vă reamintesc că domnul Băsescu însuşi a participat şi a recunoscut în chip firesc toate aceste etape, toate aceste proceduri. Nu a existat niciun fel de contestaţie în această privinţă", a declarat Crin Antonescu.

El a răspuns astfel, fiind întrebat dacă suspendarea de anul trecut a preşedintelui i-a adus prejudicii, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu că această acţiune politică i-a adus prejudicii de imagine şi a făcut rău în faţa statelor din UE pentru mulţi ani.

Liderul PNL a adăugat că în măsura în care se doreşte o rediscutare a rezultatului referendumului se poate reaminti "nu doar semnificaţia votului dat de 8,5 milioane de cetăţeni români, dintre care 7,5 milioane pentru demitere". "Vă voi reaminti faptul că toată prelungirea, toată întârzierea unui verdict în legătură cu acest referendum nu a fost generată nici de Guvernul Ponta, nici de majoritatea USL, nici de mine ca preşedinte interimar, ci de decizii ale Curţii (Curtea Constituţională -n.r.): amânarea unui verdict, cererea unor date suplimentare.(...) Şi dacă privim acum, la distanţă de un an, evenimentele, văd că unii riscă să uite detaliul acelei erate care, de fapt, a fost, după părerea mea, cheia soluţionării acestei probleme pentru că ea a schimbat legea, a schimbat articolul de lege în aşa fel încât referendumul să nu fie validat. Acestea sunt detalii semnificative, văd că unii le uită. Din punctul meu de vedere, este o decizie pe care nu o regret. Sigur că regret deznodământul ei pentru că ea prelungeşte o stare de tensiune şi, până la urmă, încalcă o exprimare populară de mare amploare, dar cum se ştie, din momentul în care Curtea Constituţională (CCR s-a pronunţat cu privire la referendumul de suspendare - n.r.), cu erată, cu toată această epopee care poate, cândva, măcar pentru istorici va fi scoasă la lumină, mergem mai departe. Nu am, repet, acest sentiment în ceea ce mă priveşte, dar asta, evident, nu înseamnă că premierul care a şi explicat, de fapt, ce doreşte să spună şi de ce are acest sentiment, nu-l poate avea", a declarat Antonescu.

Întrebat despre expunerea pe care o va avea în faţa ţărilor europene în calitate de viitor candidat la preşedinţia ţării şi dacă din acest punct de vedere suspendarea actualului şef al statului i-a adus prejudicii sau beneficii de imagine, liderul liberalilor a spus: "Dacă voi fi candidat la alegerile prezidenţiale, şi voi fi, voi cere votul cetăţenilor români". "Nu voi cere votul cetăţenilor din alte state sau altor state. Este foarte adevărat şi este foarte normal şi nu am susţinut nici eu, nici altcineva, vreodată, contrariul, că este foarte bine ca nu doar preşedintele României, ci toţi liderii politici semnificativi din România să aibă o bună comunicare şi o bună relaţie cu cât mai mulţi oficiali, cu cât mai multe state, în primul rând din Uniunea Europeană şi SUA, partenerii noştri fundamentali, dar şi din întreaga lume. Eu cred, însă, că aceste lucruri se judecă, se evaluează, se dezvoltă pe baza programului unui candidat, pe baza deciziilor politice pe care omul respectiv le-a luat în decursul activităţii sale politice şi are de gând să le ia şi le ia în exerciţiul unui mandat pe care l-a dobândit. În sensul acesta, eu nu am nici cea mai mică îndoială că alegerile prezidenţiale din România, chiar citite prin prisma emoţiilor, părerilor, de parteneri externi, nu au de a face cu referendumul din 2012, ci au de a face cu prezentul şi cu viitorul. Nu consider că am vreun fel de vulnerabilitate sau vreun motiv de defensivă în faţa oricui din acest punct de vedere. Repet, nu s-a încălcat Constituţia. (...) Lucrul acesta a fost înţeles, până la urmă, şi de către cei care au fost mai la distanţă, în afară ţării, de acest eveniment. Restul este politică, este susţinere pentru un candidat sau altul, dintr-un partid sau altul. Dar, încă odată o spun, nicio secundă în România Constituţia nu a fost încălcată, regimul statului de drept nu a fost încălcat de către USL sau de către Guvern sau de către mine în vara trecută ", a declarat Crin Antonescu. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.