Home » Ştiri » Titus Corlăţean: "Ne batem pentru un obiectiv important al României, dar cu demnitate, nu aşteptând cu mâna întinsă"

Titus Corlăţean: "Ne batem pentru un obiectiv important al României, dar cu demnitate, nu aşteptând cu mâna întinsă"

corlatean_titus2_1.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică seara, că echipa preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să fie ultima care să se exprime pe Schengen, "având în vedere eşecul lamentabil pe care l-a suferit şi în 2010 şi în 2011, când condiţiile erau fundamental diferite" şi existau toate argumentele, inclusiv cele de familie politică.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că obiectivul integrării în spaţiul Schengen este unul important pentru România pentru care trebuie "să ne batem, (...) dar cu demnitate, nu stând şi aşteptând cu mâna întinsă". "Eu cred că echipa lui Traian Băsescu ar fi ultima care ar trebui să se exprime, având în vedere eşecul lamentabil pe care l-a suferit şi în 2010 şi în 2011, când condiţiile erau fundamental diferite şi când aveau toate argumentele, inclusiv cele de familie politică - a popularilor europeni - şi au eşuat lamentabil, inclusiv din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au fixat prin programul de guvernare. (...) Nu văd de ce ar trebui să se exprime aceşti domni care au eşuat. Subiectul este unul important pentru România, pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri. (...) Da, trebuie să ne batem pentru un obiectiv important al României, dar cu demnitate, nu stând şi aşteptând cu mâna întinsă. Pentru că dacă respectăm toate criteriile avem o aşteptare legitimă", a subliniat ministrul Corlăţean.

El a precizat că în săptămâna care urmează va fi adoptat mandatul pe care îl va avea România la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 7 - 8 martie, ţara noastră urmând a fi reprezentată la reuniune de ministrul Radu Stroe.

Ministrul Corlăţean a mai spus că autorităţile de la Bucureşti aşteaptă în plenul Consiliului JAI - "acolo unde există o largă majoritate de susţinere a României şi Bulgariei" - "explicarea motivelor, dar potrivit criteriilor, potrivit Tratatului şi aquis-ului comunitar". "Din acel moment, dacă în mod nejustificat şi nelegitim nu se adoptă o soluţie de compromis pentru care suntem dispuşi să discutăm, atunci nu va mai fi o prioritate pe agenda imediată a Guvernului. Nu înseamnă că nu ne interesează, nu înseamnă că nu ne dorim, dar cei care doresc să se lămurească, să facă invitaţia României şi Bulgariei la momentul pe care îl doresc. Noi în orice caz vom fi gata pentru aderare. Nu va fi acum, va fi la toamnă, va fi anul viitor, România şi Bulgaria vor fi membre Schengen", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Corlăţean a mai spus că în anii în care a fost în Opoziţie a avut senzaţia "unei slăbiciuni a instituţiilor statului român, a reprezentării externe a României", iar în prezent trebuie făcut faţă "acestor consecinţe acumulate". Ministrul Afacerilor Externe a reiterat că nu există o motivaţie obiectivă, corectă ca România să nu intre în Schengen, ci "sunt alte motive de natură politică". "Mergem mai departe, nu dramatizăm. Schengen-ul ne interesează, dar să facem parte dintr-un proces lipsit de credibilitate asta nu ne mai interesează", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Duminică, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că, în cazul în care România şi Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto. ''Extinderea spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază'', ceea ce ''nu este cazul în prezent'', a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.