Home » Ştiri » Eurodeputata Renate Weber îi cere comisarului Viviane Reding să-şi precizeze poziţia oficială faţă de situaţia de la CSM

Eurodeputata Renate Weber îi cere comisarului Viviane Reding să-şi precizeze poziţia oficială faţă de situaţia de la CSM

weber_renate3.jpg
Eurodeputata PNL Renate Weber i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, prin care îi solicită să-şi precizeze poziţia oficială privind recentele evenimente de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în contextul în care ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) nu face nicio referire la acestea.

În scrisoarea datată 2 martie, Renate Weber apreciază că alegerea în fruntea CSM a unui procuror, Oana Schmidt-Haineală, reprezintă "o ironie" şi un act "ilogic". "Dnă vicepreşedintă, sunt sigură că înţelegeţi nu doar ironia unei astfel de alegeri, ci mai ales cât de ilogic este ca un organism al cărui scop este de a proteja, mai presus de orice, independenţa judecătorilor, să fie condus de un procuror care, potrivit legii, se supune ordinelor ierarhice şi cu siguranţă nu i-a protejat pe judecători atunci când aceştia au avut nevoie", scrie eurodeputata PNL.

Făcând referire la relatări din presă, ea denunţă şi "comportamentul inacceptabil" al Oanei Schmidt-Haineală care, pe vremea când era vicepreşedintă a CSM, "ar fi trimis mesaje SMS unor colegi, indicându-le cum să voteze, exprimându-şi dispreţul faţă de alţi colegi din CSM şi manipulând organizarea unor şedinte oficiale ale CSM, pentru a obţine majoritatea pe care dânsa şi fosta preşedintă, dna Alina Ghica, o doreau".

În opinia Renatei Weber, faptul că trimiterea mesajelor şi conţinutul lor nu au fost infirmate de Schmidt-Haineală "ar fi fost considerat mai mult decât suficient pentru o demisie într-o ţară normală". Weber admite că legea nu interzice alegerea unui procuror în fruntea CSM, dar subliniază că este pentru prima dată în 20 de ani când se întâmplă aşa ceva, "deoarece până acum spiritul Constituţiei a fost clar înţeles de către membrii CSM".

"Nemultumiţi de comportamentul unora dintre judecătorii pe care i-au ales şi i-au trimis la CSM pentru a-şi îndeplini sarcinile în conformitate cu Constituţia şi principiile statului de drept, peste 1.500 de judecători au decis sa revoce mandatul a doi membri CSM, inclusiv pe cel al fostei preşedinte a CSM, Alina Ghica. Adunări generale au avut loc şi voturile au fost exprimate. Abuzând legea şi mandatul încredinţat, (...) o majoritate a membrilor CSM a refuzat timp de mai bine de o lună să aplice legea şi să ia notă de această revocare. În final, judecătorii au ameninţat cu proteste! Votanţii mei nu înţeleg de ce Comisia Europeană nu a spus un cuvânt, în ultimul raport MCV, cu privire la această situaţie", subliniază Renate Weber.

De asemenea, eurodeputata acuză lipsa de reacţie a CE cu privire la un alt abuz, care - în opinia sa - s-ar fi produs în cazul a doi judecători, membri ai CSM. "Doi judecători, membri ai CSM, şi-au exprimat destul de vocal opinia privind inacceptabilitatea alegerii unui procuror în funcţia de preşedinte CSM: Horaţius Dumbravă şi Adrian Neacşu. Ce s-a întâmplat? În câteva zile, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat o anchetă împotriva judecătorului Dumbravă privind un presupus conflict de interese care s-ar fi petrecut în urmă cu trei ani. Vă rog să notaţi că dl Dumbravă a fost el însuşi preşedinte al CSM în 2011 şi nici atunci, nici înainte de acea dată, ANI nu a avut nimic de spus la adresa sa, deşi este de datoria Agenţiei să verifice integritatea unui preşedinte CSM. Cu toată buna credinţă, cum ar putea cineva califica ancheta lansată de ANI, altfel decât un abuz?", se întreabă Renate Weber.

Ea adaugă că DNA a lansat la rândul său o anchetă la adresa celuilalt judecător, Adrian Neacşu, pentru un presupus abuz comis vara trecută. "Din nou... doar după ce acesta a protestat împotriva alegerii unui procuror ca preşedinte al CSM! Şi, din nou, CE a păstrat tăcerea absolută", se precizează în scrisoare.

Renate Weber atrage atenţia că "ar fi prea simplist să spunem că asistăm la o bătălie între forţele care vor să combată corupţia şi cele care probabil nu vor sau ceva asemănător". "Ne dăm seama că primiţi informaţii din Romania care susţin aceasta linie de gândire. În opinia mea, situaţia este mult mai complexă şi are de-a face cu fundamentele unui stat de drept unde, în sistemul de justiţie, diferitele categorii au rolul şi sarcinile lor clare (...)", arată autoarea scrisorii.

"(...) solicit CE şi dumneavoastră personal să vă exprimaţi poziţia privind reforma sistemului de justiţie în ţara mea: rolul CSM, rolul şi locul procurorilor, independenţa judecătorilor. Şi, dat fiind că în ultimul raport MCV nu a existat nicio menţiune în legatură cu CSM, eu şi mulţi alţi cetăţeni români am vrea foarte mult să vedem, în mod special, o poziţie oficială din partea dumneavoastră privind recentele evenimente petrecute la CSM", îşi încheie scrisoare Renate Weber. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.