Home » Comentarii

Comentarii

CAUTA ÎN Comentarii

Cuvânt cheie

Zona de interes

Viitorul Parlament va fi populat de partide fǎrǎ electorat

20/09/2012 08:49, Mircea Kivu, România Liberă

Tonul a fost dat în 2000, când la alegerile parlamentare s-a prezentat (şi a câştigat) o formaţiune numitǎ P.D.S.R. Puţini dintre cei care au votat-o ştiau cǎ sub acele iniţiale nu se ascundea Partidul Democraţiei Sociale din România (denumirea de atunci a actualului PSD), ci Polul Democrat Social din Romania, o alianţǎ dintre partidul condus de Iliescu, PSDR (partidul istoric reînfiinţat de Sergiu Cunescu şi condus la acea vreme de Alexandru Athanasiu) şi Partidul Umanist Român, devenit mai târziu Partidul Conservator.

Diversiunea integrităţii în politică. Lista albă

19/09/2012 09:17, Alina Mungiu-Pippidi, România Liberă

Are vreun sens să aduci vorba de integritatea în politică atunci cînd te aliezi cu Aurelian Pavelescu, campionul traseismului, iei oamenii care nu încap pe liste chiar de la partenerii tăi de coaliţie, ca să îi pui tot pe aceleaşi liste, sau îi ierţi pe „trădătorii" de ieri de la UNPR şi îi primeşti cu braţele deschise înapoi de unde au plecat? Evident că nu. Care e motivul pentru care integritatea ar fi din nou pe tapet în alegerile din toamna asta, decît mulsul de credibilitate din ce a mai rămas pe ici, pe colo (mai nimic) şi prostitul cîtorva fraieri care mai aşteaptă ceva (puţini de tot)?

Românii anticipează toamna politică

18/09/2012 16:27, Vasile Dâncu

Pot fi previzionate evoluțiile politice? O întrebare pe care și-o pun deseori sociologii sau analiștii politicului, dar nu întotdeauna răspunsul este pozitiv. Ca orice fenomene din societate, fenomenele politice nu sunt ușor de anticipat, întrucât, în multe cazuri, contextele sunt greu de cunoscut în toată complexitatea lor, iar extrapolarea în viitor poate să fie o operație prea mecanicistă sau prea simplistă.

Oferta lui Blaga către liberali

16/09/2012 19:52, Stelian Tănase

“O alianță cu PNL ar fi una naturală, dar nu cu un PNL condus de Antonescu”, transmite Vasile Blaga de la Eforie Nord. Nu a uitat să amintească faptul că în 2008 a vrut același lucru. Și atunci ar fi vrut, dar tot fără liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu. PDL vrea mereu o alianță cu PNL, dar fără șeful partidului, văzut mereu ca fiind capul răutăților.

Vot iresponsabil în Camera Deputaţilor

13/09/2012 10:34, Mircea Kivu, România Liberă

Deputaţii au decis din nou, marţi, cǎ justiţia nu se aplicǎ în mod egal tuturor, ci existǎ cetǎţeni care nu pot fi anchetaţi şi judecaţi decât dacǎ lor, deputaţilor, li se pare cǎ probele sunt serioase. Şi cum probele nu pot fi strânse decât dupǎ ridicarea imunitǎţii, acestea vor fi întotdeauna insuficiente. Acest mod de a gândi este uniform distribuit în toate partidele, deşi înaintea şedinţei de marţi liderul grupului PDL declara cǎ în cazurile Borbély şi Dobre deputaţii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunitǎţii.

Ponta şi Barroso. Punctul unsprezece

12/09/2012 10:23, Alina Mungiu-Pippidi, România Liberă

Premierul a declarat prin presa străină că a realizat toate punctele cerute de preşedintele Comisiei Europene, J.M. Barroso, mai precis zece şi jumătate. Nu am monitorizat punct cu punct, dar ştiu sigur că jumătatea care a rămas trebuie să fie una foarte importantă, şi pentru ţară, şi pentru coaliţia de guvernare. Am să mă refer la ea astăzi ca la al unsprezecelea punct, cel nerealizat, deşi, memoria nu mă înşeală, era la început printre primele zece, acelea teoretic realizate.

Sondaje la vremuri de criză

10/09/2012 11:53, Stelian Tănase

Industria sondajelor, cercetărilor de piață, marketingului politic, în perioade de criză, mai ales de campanie electorală, crește vertiginos. Acum institutele, agențiile de sondare a opiniei publice fac bani mulți. Ca si televiziunile care încasează sume de la partide, la sacoșă, cum se spune, sau pe contract, la vedere. Experții, analiștii, sociologii, au de lucru. Partidele, liderii, candidații se dau de ceasul morții să aibe propriul consilier de strategie, de comunicare, de imagine, electoral.

Noua Republica - o promisiune abandonata

06/09/2012 06:38, Mircea Kivu, România Liberă

În urmă cu un an, electoratul român era la fel de dezamăgit de prestaţia actualei clase politice pe cât este şi acum. Se simţea nevoia apariţiei unor noi forţe politice, care să spargă cercul vicios al alternanţei la guvernare a diverselor combinaţii dintre aceleaşi partide şi aceiaşi politicieni, incapabili să-şi ţină promisiunile şi să aducă la îndeplinire un proiect politic coerent.

Uniunea necesară a Europei

04/09/2012 09:17, Jose Manuel Barroso, România Liberă

Consecinţele crizei datoriilor din Europa sunt mult prea prezente în mare parte din Uniunea Europeană, întrucât economiile aflate la strâmtoare încearcă să se stabilizeze şi să crească, în acelaşi timp. Cu toate acestea, realitatea este că trebuie să facem mai multe pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă zona euro.

Noua ecuaţie electorală

04/09/2012 09:15, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fixat ziua de 15 septembrie drept data-limită până la care tot mai numeroşii membri ai USL să definitiveze negocierile privind repartizarea candidaturilor în colegii, iar ca principiu de selecţie a formulat regula ca „fiecare să candideze acolo unde este" deja ales.
Top editoriale

Securitatea lui. Pe banii tăi!

21/09/2012, Sorin Roşca Stănescu, Corect News

Iata, s-a constituit o veritabila garda pretoriana. O securitate paralela. Si personala. In beneficiul unui om politic. Al lui Traian Basescu. Pe bani publici. Pe foarte multi bani. Si prin violarea legilor statului roman si a regulilor democratice. Si a vietii personale. Prin alterarea proceselor democratice. O parte din DNA face zid in jurul lui Basescu. Si politie politica. Iar acest segment otravit al procuraturii este aparat de CSM.

Ce sau pe cine mai aşteaptă Dreapta? Sau e blat.

21/09/2012, Cristian Câmpeanu, România Liberă

În timp ce Stânga politică se compromite cu fiecare prezenţă a lui Victor Ponta la Antena 3 iar stânga intelectuală se face de râs executând piruete etice relativizante în slujba tripletei Ponta-Antonescu&Voiculescu, Dreapta, în cel mai bun caz, nu face nimic, iar în cel mai rău, îşi trage singură gloanţe în cap. Ce sau pe cine mai aşteaptă când a mai rămas atât de puţin timp până la alegeri este de neînţeles. Dacă nu cumva e vorba de blat.
Top interviuri

"Mă voi strădui să supun dezbaterilor Camerei un număr cât mai mare de proiecte"

10/09/2012

Declară deputatul liberal Alina Gorghiu, recent aleasă vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în interviul acordat portalului Machiavelli.ro.

"Îmi doresc un preşedinte ca în Austria, cu rol reprezentativ"

10/09/2012, Agerpres

Premierul român Victor Ponta recunoaşte, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, că tabăra sa a făcut greşeli care au dus la pierderea luptei pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, însă declară că de acum doreşte să se concentreze asupra reformelor, în special asupra reformei Constituţiei.
Top ştiri

Victor Ponta ia în calcul ca pe listele USL să fie şi reprezentanţi ai noii mişcări ecologiste

20/09/2012, Agerpres

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat joi că ia în calcul posibilitatea de a oferi reprezentanţilor noii mişcări ecologiste locuri pe listele USL la parlamentare.

Szasz Jeno propune un nou partid al maghiarilor care să reunească toate forţele politice

20/09/2012, Agerpres

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a declarat joi, la Târgu Mureş, că a propus UDMR şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) formarea unui nou partid al maghiarilor care să cuprindă toate formaţiunile existente pentru a înscrie candidaţi în alegerile parlamentare.