Home » Personalitati politice » Valeriu-Stefan Zgonea

Valeriu-Stefan Zgonea

Valeriu-Stefan Zgonea
Valeriu Zgonea s-a nascut la 3 septembrie 1967, in Craiova. Inca de mic a fost impresionat de realizarile profesionale ale parintilor sai, Aurora si Constantin Corneliu. "Acestia erau niste oameni seriosi si foarte bine pregatiti, ce nu se dadeau inapoi atunci cand era vorba sa ajute pe cineva, un exemplu pe care am incercat si eu sa il urmez."

Copilaria si adolescenta petrecute pe santier

Copilaria si-a petrecut-o pe mai mult pe santier, alaturi de parinti, care lucrau la sistemul de irigatii de la Dabuleni. A inceput studiile la scoala din cartierul Craiovita Noua, din Craiova si le-a continuat la Tg. Jiu, ca urmare a mutarii parintilor in acest oras. Fire ambitioasa, Valeriu Zgonea s-a pregatit pentru admiterea la Facultatea de Automatica, insa a picat pentru o diferenta de numai cateva sutimi. Asta insa nu l-a descurajat si in toamna aceluiasi an a fost admis la Facultatea de Constructii, la seral, in paralel angajandu-se la Insitutul de Cercetari in Constructii Cai Ferate.

"In vacanta ma transferam de obicei cu serviciul la Craiova, ca muncitor necalificat. M-am plans o data mamei ca, desi sunt 'copil de directoare', muncesc mai mult decat alti colegi de-ai mei. Iar mama mi-a spus ca trebuie sa muncesti mai mult decat ceilalti fiindca pentru a ajunge in frunte trebuie sa urci toate treptele, nu sa le sari".


De la acar pana la sef cu siguranta circulatiei al CFR

Imediat dupa terminarea facultatii, a revenit in Craiova, la CFR. Aici a trecut prin toate treptele profesionale, de la acar pana la sef cu siguranta circulatiei la Regionala Cai Ferate Craiova.

Dupa evenimentule din anii ’90, Valeriu Zgonea s-a hotarat sa imbratiseze activitatea publica, frecventand cursurile Ministerului Tineretului si Sportului privind managementul resurselor umane si managementul proiectelor. De asemenea, in anul 2001a participat la Programul privind studiul comunicarii politice si al relatiilor media, organizat la Washington de Institutul National Democratic al Ministerului Afacerilor Externe.
In acelasi timp a absolvit cursul de negociere organizat de Institutul Pacii din SUA. In luna martie a anului 2001 a urmat cursurile A.C.Y.P.L.(American Council of Youth Political Leaders). In august 2001 a obtinut o bursa din partea Universitatii din Amsterdam, urmand celebrul curs al profesorului Phil Nobel intitulat "Internetul si Politica".

In perioada 2002-2003 si-a continuat pregatirea profesionala, urmand studii postuniversitare la Institutul Social Democrat, finalizate cu o disertatie in managementul strategic. Totodata, a devenit masterand in "Politici Publice Europene" la Institutul National de Administratie. In 2006 a absolvit Colegiul National de Aparare si Colegiul Superior de Securitate Nationala.

Inca din timpul studentiei s-a implicat in viata comunitatii, participand activ la Revolutia din 1989. Astfel, a devenit membru al unor societati civice renumite cum ar fi
A.R.E.D. (Asociatia Romana pentru Educatie Democratica), vicepresedinte al Fundatiei S.E.C.S. Dolj (Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala), instructor-coordonator
al Clubului de dezbateri A.R.D.O.R. Craiova (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica) si membru al Fundatiei pentru Tineret "1 Decembrie" din Craiova.

Deputat ales in 2000, reales in 2004 si 2008

"Influentat de contextul politic, m-am inscris in Partidul Democratiei Sociale din Romania pe 30 aprilie 1996, la patru ani de la constituirea PDSR – actual PSD".
In 1999 a fost ales presedintele Organizatiei de Tineret a PSDR Dolj, vicepresedinte la nivel national al Organizatiei de Tineret a PDSR si membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului National PDSR. In 2001 a devenit vicepresedinte al PSD Dolj si membru al Consiliului National al PSD. Din anul 2007 detine functia de secretar executiv al Biroului Permanent National al Partidului Social Democrat.

Ca urmare a activitatii politice si civice a fost ales deputat in anul 2000, in circumscriptia electorala nr. 17 Dolj. In calitate de parlamentar a incercat sa isi reprezinte cu brio regiunea, implicandu-se in sectoare cheie pentru judetul Dolj. Astfel, in legislatura 2000-2004 a fost membru in Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. A fost, de asemenea, membru al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare si a facut parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Armenia, cu statul Kuwait si cu Bosnia si Hertegovina.

In aceasta legislatura a avut 58 de luari de cuvant si alocutiuni in cadrul a 37 de sedinte ale Camerei Deputatilor, doua intrebari si interpelari si sapte propuneri legislative (impreuna cu alti parlamentari), printre care:
- propunere legislativa privind perdelele forestiere de protectie (finalizata prin Legea 289/2002).
- propunere legislativa de revizuire a Constitutiei Romaniei (Legea 429/2003).
- proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (Legea 199/2004).
- propunere legislativa privind preluarea de catre stat a blocurilor de locuinte aflate in proprietatea agentilor economici cu datorii la bugetul consolidat (respinsa).

La alegerile parlamentare din 2004 a fost reales deputat de Dolj din partea PSD. A fost in membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, precum si al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei. De asemenea, a devenit membru al Grupului parlamentar de
prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. In calitate de membru al
Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Presedintelui Romaniei, alegerile autoritatilor administratiei publice locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea europarlamentarilor, a sustinut si promovat o profunda reforma electorala, menita sa imbunatateasca substantial climatul vietii politice din Romania si sa consolideze relatia dintre cetateni si parlamentari. In anul 2005 a fost ales euro-observator din partea Romaniei in Parlamentul European, fiind membru al Comisiei de Buget (pana in iunie 2006). In legislatura trecuta a avut 110 de luari de cuvant in plenul Camerei Deputatilor (in 71 de sedinte), 35 de declaratii politice, 33 de propuneri legislative initiate, 32 de intrebari si interpelari adresate Executivului, 8 motiuni.

Multe dintre propunerile legislative initiate de Valeriu Zgonea constituie reglementari importante pentru societate, precum:
- propunere legislativa privind salariul minim brut pe tara lunar, garantat in plata;
- proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii arendarii nr. 16/1994 (Legea 223/2006);
- propunere legislativa privind sprijinirea populatiei afectate de catastrofele naturale din lunile aprilie – mai;
- propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie;
- propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului (Legea 129/2007);
- propunere legislativa privind subventionarea salariilor preotilor;
- propunere legislativa privind modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepe de la 6 martie 1945, precum si a celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri.

La alegerile din noiembrie 2008, Valeriu Zgonea a castigat un nou mandat de deputat, intr-un colegiu din judetul Dolj si este secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Data nasterii: 03/09/1967
Locul nasterii: Craiova, Dolj
Profesia: Inginer
Functia actuala: Deputat de Dolj - Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României
Functia politica: Preşedintele Camerei Deputaţilor
Documente generale
Documente din anul 2019
Selecteaza documentele din anul 
Contact

Telefon fix: 0251.414742; 0251.532144;
Telefon mobil: —
Fax: —


Web personal: www.zgonea.ro
Web: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=332&cam=2&leg=2008
Blog: —
Email: zgonea@cdep.ro
Pagina Facebook

Stiri despre personalitati politice

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.

CExN al PSD a decis numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii cu rezultate slabe la alegerile locale

01/07/2016, Agerpres

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, joi, la Târgovişte, numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii, în urma rezultatelor de la alegerilor locale, între acestea fiind Botoşani, Suceava, Cluj, Alba, Braşov şi Satu Mare, a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Ionuţ Stroe: “Declaraţiile lui Dragnea privind discutarea la Cotroceni a fuziunii PNL-UNPR – tendenţioase sunt bazate pe informaţii false”

01/07/2016, Agerpres

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, referitoare la discutarea la Palatul Cotroceni a unei fuziuni între PNL şi UNPR sunt tendenţioase şi bazate pe informaţii false, susţine purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.