Home » Editoriale

Editoriale

CAUTA ÎN Editoriale

Cuvânt cheie

Zona de interes

Dreptăţile şi nedreptăţile preşedintelui

25/01/2012 23:14, Liviu Antonesei

Din tot ce-a spus preşedintele, n-a răzbătut nimic menit să liniştească spiritul oamenilor revoltaţi sau care să relanseze un bob de speranţă. Asta mă face să cred nu doar că nu are soluţii – asta era evident şi înainte de a ni se adresa! –, dar şi că el însuşi nu mai crede în liniştea socială. Aş vrea să fiu un profet mincinos, dar, sincer fiind, mă aştept la ce este mai rău în ceea ce priveşte starea de spirit a revoltaţilor şi a populaţiei în general.

Supărarea preşedintelui Băsescu

25/01/2012 12:50, Corina Drăgotescu, ImpactNews

Cine a urmărit imaginile de la investirea lui Cristian Diaconescu a putut să vadă adevăratele sentimente ale guvernanţilor pe feţele lui Udrea, Boc şi Anastase. În momentul în care au intrat în sala de ceremonii erau cu buzele strânse, negri la faţă şi extrem de nervoşi. Zâmbetele protocolare n-au reuşit să le şteargă expresia de pe figuri. Păreau vădit deranjaţi că li se întâmplă aşa ceva. Iar încercarea lui Băsescu de a da vina pe comunişti a întărit impresia că, în momentele astea, preşedintele nu mai are ce spune poporului.

Alienarea lui Băsescu – în faza „agenturilii”

25/01/2012 11:51, Cristian Tudor Popescu, Gândul

Chiar dacă situaţia din stradă nu poate fi asemănată cu cea din decembrie `89, T. Băsescu se străduieşte din răsputeri să semene cu N. Ceauşescu al acelor zile. Aşa cum N. Ceauşescu vorbea atunci, în disperare de cauză, de ocuparea Basarabiei de către URSS, închipuindu-şi că mai poate acoperi vuietul de furie al ţării cu hârâielile naţionaliste antisovietice pe care se baza mitul lui politic, acum, după 12 zile de tăcere, T. Băsescu îi compară pe Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, pe rezervistul Dogaru cu ... comunistul rusofon Vladimir Voronin!, tovarăşul lui de cramă din 2005.

Crin Antonescu nu mai are răbdare

25/01/2012 11:50, Clarice Dinu, Gândul

Crin Antonescu nu se bate acum nici cu Traian Băsescu, nici cu Emil Boc. Crin Antonescu se bate acum pentru el. Pentru legitimarea sa drept lider incontestabil al opoziţiei şi pentru a rămâne în avantaj în cazul unei schimbări de macaz a mai tânărului său coleg de alianţă Victor Ponta, beneficiar de socru priceput într-ale negocierilor cu Băsescu şi cu PDL. Bârfele lui Sebastian Lăzăroiu care nu mai conteneşte vestind o alianţă PSD-PDL, par a fi atins coarda sensibilă a liberalului care visează la Cotroceni şi a fi stricat armonia paradisului uselist.

Ce-i va spune poporului preşedintele Băsescu?

25/01/2012 11:48, Ovidiu Nahoi, Adevărul

Este adevărat că discursul de marți seara al președintelui Băsescu a amintit, în unele momente, de cele ale lui Nicolae Ceaușescu din ultima parte a anului 1989: pericolul extern, trădătorii din interior, România care își continuă drumul "neabătut". Este adevărat că felul în care s-a produs revocarea ministrului Baconschi, pe când reprezenta țara într-o importantă reuniune la Bruxelles, a aruncat România undeva prin vecinătatea unor state africane, dominate de lideri excentrici și abuzivi.

Pansamentul Diaconescu şi rezerva Baconschi

25/01/2012 11:48, Ion M. Ioniţă, Adevărul

Graba cu care Cristian Diaconescu a venit să-l înlocuiască pe Teodor Baconschi la Ministerul de Externe va rămâne singurul moment amuzant al iernii protestelor de la Bucureşti. Domnul Diaconescu a făcut o figură onorabilă pe vremea în care a mai deţinut posturi ministeriale, la Justiţie în guvernul Năstase şi tot la Externe în efemerul guvern PDL-PSD. Acum, Diaconescu revine într-un post pe care şi-l doreşte de mult, dar într-o conjunctură neprielnică relansării unei cariere ministeriale în echipa lui Emil Boc.

Dictatorul şi eroii

25/01/2012 11:47, Grigore Cartianu, Adevărul

Politicianismul periculos practicat de doi fruntaşi ai PDL, Ioan Oltean şi Mircea Toader, a fost stopat ieri de şeful lor de partid, Emil Boc. Şeful Guvernului şi-a reiterat fermitatea de a stopa privilegiile de care au beneficiat „revoluţionarii cu certificat" în ultimii şapte ani, ca urmare a unei legi abjecte promovate de regimul Iliescu. Este un gest riscant, dar necesar, pentru care dl Boc merită apreciat. Nu e uşor să-ţi ostilizezi 10.000 de revoluţionari de profesie, care, împreună cu familiile lor şi cu alte rubedenii, pot face o mare hărmălaie în stradă.

De ce e disperat Crin Antonescu

25/01/2012 11:33, Adrian Pătruşcă, Evenimentul Zilei

Louis de Funés este patron de restaurant. O cunoştinţă, împreună cu doi prieteni germani, se aşază la masă. Funés le prezintă meniul, într-o nemţească de baltă. Treptat, tonul i se înăspreşte, trăsăturile feţei i se rigidizează, începe să urle la invitaţi. Umbra abajurului de deasupra închipuie pe faţa lui o freză căzută şi o mustaţă: amabilul patron s-a transformat în Hitler!


De ce nu trece Diaconescu prin Parlament

25/01/2012 00:13, Elena Vijulie, Voxpublica.ro

Cristian Diaconescu este unul dintre preşedintii UNPR, dar este propus de premierul Boc din partea PDL pentru funcţia de ministru de Externe în locul nechibzuitului Baconschi. Cum postul aparţinea până acum democrat-liberalilor, se cheamă că se schimbă componenţa politică a guvernului de coaliţie, aşa că instalarea la Palatul Victoria a lui Cristian Diaconescu reclamă un vot de încredere al Parlamentui asupra echipei reînnoite.

Capul lui Baconschi, prea mic pentru un război atât de mare

24/01/2012 23:11, Andreea Pora, Revista 22

Războiul putere-opoziţie este unul al nervilor şi al televiziunilor. Deocamdată. Ca să nu dureze până când dă colţul ierbii depinde doar de USL, care îşi poate diversifica metodele prin care să constrângă guvernul şi PDL să cedeze. Altele decât mitingurile şi sindicatele, ale căror eficienţă şi amplitudine au fost deja dovedite. Două le-a şi anunţat: greva sau demisia din parlament. Asta da provocare!
Mass media

Cinci primari de sectoare din București au șanse la un nou mandat

25/01/2012, Evenimentul Zilei

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de primar al Capitalei, Sorin Oprescu, sprijinit de USL, ar obține 55% din voturi, iar Silviu Prigoană, candidat al PDL și UNPR- 21%, relevă o cercetare sociologică comandată de Institutul GeoPOL, dată publicității ieri și realizată în colaborare cu Institutul CURS. Pe locurile următoare în ierarhia candidaților la Primăria Generală s-ar situa Dan Diaconescu (PP-DD)- 10%, Nicușor Dan (Asociația ”Salvați Bucureștiul”) - 2%, un candidat al PRM- 2%, Irinel Columbeanu (independent)- 1%, un candidat din partea PNGCD- 1%, Aurelian Pavelescu (PNȚCD)- 1%, alți candidați- 7%.

Politica din Romania genereaza replici dure intre liderii grupurilor politice din PE

25/01/2012, Parlamentor.ro

Hannes Swoboda, liderul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, sustine ca “este pur si simplu neadevarat ca opozitia ar fi cerut Uniunii Europene sa aplice sanctiuni impotriva Romaniei". Declaratia acestuia vine dupa ce presedintele popularilor din PE, Joseph Daul, a precizat ca "cererile opozitiei pentru sanctiuni din partea institutiilor europene nu sunt impotriva Guvernului, ci impotriva poporului roman". Hanes Swoboda declara ca "este datoria noastra sa aparam democratia si statul de drept. Evolutiile recente din Romania pun sub semnul intrebarii aceste principii fundamentale", se arata intr-un comunicat PSD.
Top comentarii

Alegeri la termen

25/01/2012, Cristian Preda

Curtea a decis că nu e constituțională mutarea scrutinului local în noiembrie. Guvernul nu trebuie să aștepte motivarea pentru a decide data alegerilor locale. Acceptând greșeala făcută și propunând un calendar, guvernul închide definitiv subiectul “derapajelor democratice” reclamate de opoziție. Nimic nu e mai convingător, într-un asemenea caz, decât punerea în operă a deciziei Curții.

PDL ar trebui să se schimbe radical

25/01/2012, Monica Macovei

Am acordat un interviu Revistei 22. Am vorbit despre intentia USL de a initia in Parlamentul European o rezolutie impotriva Romaniei, despre protestele din strada, remaniere, greselile presedintelui, lipsa de apetenta la dialog a USL, aplicarea Codului etic, reforma partidelor si aparitia unui nou partid. Mai jos, interviul:
Top interviuri

"Romania are nevoie de un mod de guvernare diferit"

25/01/2012

Sustine senatorul liberal Emilian Valentin Francu in interviul acordat portalului Machiavelli.ro.

"Alegerile anticipate nu vor putea rezolva nimic în acest moment"

18/01/2012, Agerpres

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest subiect nu au evaluat foarte bine situaţia.
Top ştiri

Crin Antonescu: "Băsescu va duce, probabil, o navă la destinaţie, dar nava nu mai poate fi România"

25/01/2012, Agerpres

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat miercuri seară, comentând discursul şefului statului, că acesta va duce, probabil, o navă la destinaţie, dar nava aceea nu mai poate să fie România.

Traian Băsescu: "Preşedinţii nu demisionează în perioade de criză"

25/01/2012, Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că şefii de stat nu pot să demisioneze în perioade de criză şi că nu ia în considerare o asemenea soluţie.