Home » Ştiri » Senatorii Ioan Ghişe şi Laurenţiu Mihai propun instituirea unei taxe de solidaritate pentru creşterea pensiilor mici

Senatorii Ioan Ghişe şi Laurenţiu Mihai propun instituirea unei taxe de solidaritate pentru creşterea pensiilor mici

Senatorii Ioan Ghişe şi Laurenţiu Mihai propun, într-o iniţiativă legislativă, ca operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare de 4.440.000 lei să plătească anual o taxă de solidaritate de 1% din profit, iar banii strânşi să fie folosiţi pentru creşterea pensiilor mai mici decât salariul minim pe economie.

Propunerea legislativă, depusă la Senat, se referă la Programul de solidaritate socială în favoarea pensionarilor cu venituri reduse. Potrivit proiectului, Programul de solidaritate socială constă în instituirea taxei de solidaritate operatorilor economici, persoane juridice plătitoare de impozit pe profit. Cuantumul de solidaritate socială este de 1% din profitul anual al fiecărui operator economic. Taxa de solidaritate socială se aplică operatorilor economici a căror cifră de afaceri anuală este mai mare de 4.440.000 lei. Sumele colectate din plata taxei de solidaritate socială se constituie ca sursă a bugetului asigurărilor sociale de stat. Sumele vor fi utilizate pentru creşterea cuantumului tuturor pensiilor mai mici decât salariul minim pe economie.

Laurenţiu Mihai, senator al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), a arătat că, potrivit unor date făcute publice pe 14 martie de Institutul Naţional de Statistică (INS), în prezent numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,289 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, în scădere cu 57.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2014, motivul real fiind sărăcia şi nivelul scăzut de trai.

''România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu a luat la timp măsuri pentru a preveni sărăcia în rândul persoanelor de vârsta a treia. Plecând de la ideea (cinică, ticăloasă) că aceştia nu se mai pot apăra cu vigoarea de altădată, au fost numiţi 'pensionari nesimţiţi' şi li s-au tăiat pensiile. Autorităţile au luat, din nou, în considerare faptul că pensionarii sunt un punct slab al societăţii, de care nimănui nu-i pasă, cu care nimeni nu se va solidariza'', a afirmat Laurenţiu Mihai.

Potrivit acestuia, contribuţia de 1% din profitul anual al unei firme serioase, cu profituri substanţiale, nu este o povară prea grea în comparaţie cu gravitatea situaţiei în care se află această categorie vulnerabilă. "Prin acest proiect, firmelor prospere li se asigură şansa de a-şi asuma responsabilitatea socială şi de a salva vieţile celor care astăzi se confruntă cu sărăcia extremă. Am încredere că toţi cei care înţeleg suferinţa vor face ceva pentru a o alina'', a subliniat Laurenţiu Mihai. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.