Home » Ştiri » Doina Pană: “În patru luni de mandat, ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor”

Doina Pană: “În patru luni de mandat, ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor”

pana_doina.jpg
Deputatul social-democrat Doina Pană afirmă că noul Cod silvic este în continuare inaplicabil din cauza faptului că legislaţia subsecventă nu a fost aprobată, iar în patru luni de zile de la preluarea portofoliului de ministru al Mediului Cristiana Paşca Palmer nu a făcut nimic în domeniul pădurilor.

"În iunie 2015, după ce românii au ieşit în stradă cerând Parlamentului acest lucru, noul Cod silvic se întorcea la Preşedinţie nemodificat, în ciuda presiunilor uriaşe ca acest lucru să nu se întâmple. Transportul de lemn era, deja, monitorizat în timp real prin intermediul Radarului pădurilor, populaţia avea deja acces la sistemul 112 pentru a semnala transporturile ilegale de lemn, noul Cod silvic era deja promulgat. Ce trebuia să urmeze era de un firesc care nici nu trebuia să intre în discuţie - dezvoltarea Radarului pădurilor şi emiterea de către Ministerul Mediului a legislaţiei subsecvente Codului silvic. Mai precis, cinci hotărâri de Guvern şi 14 ordine de ministru. Teoretic, în câteva săptămâni, acest lucru trebuia să se întâmple. (...) După patru luni de zile de la apariţia în monitor a Codului silvic apare o singură Hotărâre de Guvern, cea mai importantă de fapt, HG 924/2015 pentru aprobarea valorificării masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, dar care în loc să respecte principiile Codului silvic a condus la un blocaj în sistemul forestier", a declarat Doina Pană, luni, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor având ca temă "Stadiul de elaborare şi aplicare a normelor legale privind Codul silvic".

Deputatul PSD a spus că într-o scrisoare deschisă transmisă anul trecut ministrului Mediului şi premierului atrăgea atenţia asupra faptului că "noul Cod silvic în vigoare din 2015 este inaplicabil pentru că îi lipseşte legislaţia subsecventă". "Datorită acestui fapt, lemnul de foc pentru populaţie nu a fost asigurat cu prioritate, eliminarea monopolului de maxim 30% nu s-a produs, producătorii de mobilă nu beneficiază de dreptul de preempţiune, dezvoltarea locală nu este încurajată, etc. Sunt patru luni de când aţi preluat portofoliul de ministru şi acea legislaţie subsecventă nu a apărut", a afirmat Pană.

Ea a menţionat că în scrisoarea deschisă atenţiona şi cu privire la apariţia unui blocaj în industria forestieră în cazul în care HG privind valorificarea masei lemnoase nu va fi modificată. "Ce spuneam atunci s-a întâmplat. Sistemul a intrat în criză de lemn, pierderile în cifra de afaceri ridicându-se la aproape un miliard de euro până acum, inclusiv locuri de muncă periclitate, ultimele estimări conducând la o cifră de 7000 de locuri de muncă", a afirmat Pană.

Deputatul PSD a punctat că nici "decapitarea" conducerii Romsilva nu a rezolvat criza, întrucât "vina nu era acolo". "Într-un final, ministerul şi-a recunoscut vina asumându-şi modificarea Hotărârii de Guvern. (...) E inutil să vă spun că această criză artificial creată pe piaţa lemnului din România va conduce şi la creşterea dramatică a tăierilor ilegale. Pe cine mai daţi vina doamna ministru că, până la această oră, după patru luni de mandat, pe domeniul pădurilor nu aţi realizat nimic?", a spus Pană.

Ea a subliniat că problema tăierilor ilegale de arbori este una de siguranţă naţională. "Concluzia este una singură: deşi pădurea a fost declarată de interes naţional, deşi în acest sens a constituit subiect de CSAT, pentru ministrul Mediului nu reprezintă niciun interes. Din cele expuse succint rezultă urgenţa de a interveni prin vocea dumneavoastră pentru a cere socoteală doamnei ministru Cristiana Paşca Palmer până nu este prea târziu. Altfel, ne facem cu toţii vinovaţi de complicitate la devalizarea în continuare a pădurilor României", a susţinut Doina Pană. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Dragnea anunţă oficial "reactivarea" lui Ponta şi guvern PSD-ALDE-UNPR

18/05/2016 09:11, Evenimentul Zilei

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta a decis să se "reactiveze" şi că după alegerile parlamentare, va propune preşedintelui Klaus Iohannis un guvern alcătuit din PSD, ALDE şi UNPR. Primele discuţii între cele trei partide, care vor pregăti o strategie comună pentru alegerile din toamnă, vor avea loc după 5 iunie. Întrebat ce variantă de guvern va propune preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din toamnă, Liviu Dragnea a răspuns: ”PSD-ALDE-UNPR pentru că au dovedit că au susţinut un guvern foarte performant”.
Top editoriale

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

23/05/2016 22:55, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

Mircea Geoană susţine că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a oamenilor

23/05/2016 22:54, Agerpres

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a celor care sunt nemulţumiţi şi indecişi şi a făcut apel pentru ca oamenii să meargă la vot.