Home » Ştiri » Doina Pană: “În patru luni de mandat, ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor”

Doina Pană: “În patru luni de mandat, ministrul Mediului nu a făcut nimic în domeniul pădurilor”

pana_doina.jpg
Deputatul social-democrat Doina Pană afirmă că noul Cod silvic este în continuare inaplicabil din cauza faptului că legislaţia subsecventă nu a fost aprobată, iar în patru luni de zile de la preluarea portofoliului de ministru al Mediului Cristiana Paşca Palmer nu a făcut nimic în domeniul pădurilor.

"În iunie 2015, după ce românii au ieşit în stradă cerând Parlamentului acest lucru, noul Cod silvic se întorcea la Preşedinţie nemodificat, în ciuda presiunilor uriaşe ca acest lucru să nu se întâmple. Transportul de lemn era, deja, monitorizat în timp real prin intermediul Radarului pădurilor, populaţia avea deja acces la sistemul 112 pentru a semnala transporturile ilegale de lemn, noul Cod silvic era deja promulgat. Ce trebuia să urmeze era de un firesc care nici nu trebuia să intre în discuţie - dezvoltarea Radarului pădurilor şi emiterea de către Ministerul Mediului a legislaţiei subsecvente Codului silvic. Mai precis, cinci hotărâri de Guvern şi 14 ordine de ministru. Teoretic, în câteva săptămâni, acest lucru trebuia să se întâmple. (...) După patru luni de zile de la apariţia în monitor a Codului silvic apare o singură Hotărâre de Guvern, cea mai importantă de fapt, HG 924/2015 pentru aprobarea valorificării masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, dar care în loc să respecte principiile Codului silvic a condus la un blocaj în sistemul forestier", a declarat Doina Pană, luni, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor având ca temă "Stadiul de elaborare şi aplicare a normelor legale privind Codul silvic".

Deputatul PSD a spus că într-o scrisoare deschisă transmisă anul trecut ministrului Mediului şi premierului atrăgea atenţia asupra faptului că "noul Cod silvic în vigoare din 2015 este inaplicabil pentru că îi lipseşte legislaţia subsecventă". "Datorită acestui fapt, lemnul de foc pentru populaţie nu a fost asigurat cu prioritate, eliminarea monopolului de maxim 30% nu s-a produs, producătorii de mobilă nu beneficiază de dreptul de preempţiune, dezvoltarea locală nu este încurajată, etc. Sunt patru luni de când aţi preluat portofoliul de ministru şi acea legislaţie subsecventă nu a apărut", a afirmat Pană.

Ea a menţionat că în scrisoarea deschisă atenţiona şi cu privire la apariţia unui blocaj în industria forestieră în cazul în care HG privind valorificarea masei lemnoase nu va fi modificată. "Ce spuneam atunci s-a întâmplat. Sistemul a intrat în criză de lemn, pierderile în cifra de afaceri ridicându-se la aproape un miliard de euro până acum, inclusiv locuri de muncă periclitate, ultimele estimări conducând la o cifră de 7000 de locuri de muncă", a afirmat Pană.

Deputatul PSD a punctat că nici "decapitarea" conducerii Romsilva nu a rezolvat criza, întrucât "vina nu era acolo". "Într-un final, ministerul şi-a recunoscut vina asumându-şi modificarea Hotărârii de Guvern. (...) E inutil să vă spun că această criză artificial creată pe piaţa lemnului din România va conduce şi la creşterea dramatică a tăierilor ilegale. Pe cine mai daţi vina doamna ministru că, până la această oră, după patru luni de mandat, pe domeniul pădurilor nu aţi realizat nimic?", a spus Pană.

Ea a subliniat că problema tăierilor ilegale de arbori este una de siguranţă naţională. "Concluzia este una singură: deşi pădurea a fost declarată de interes naţional, deşi în acest sens a constituit subiect de CSAT, pentru ministrul Mediului nu reprezintă niciun interes. Din cele expuse succint rezultă urgenţa de a interveni prin vocea dumneavoastră pentru a cere socoteală doamnei ministru Cristiana Paşca Palmer până nu este prea târziu. Altfel, ne facem cu toţii vinovaţi de complicitate la devalizarea în continuare a pădurilor României", a susţinut Doina Pană. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.