Home » Ştiri » Alina Gorghiu: “Susţinem eliminarea plafonului şi a programului Prima Casă din legea dării în plată”

Alina Gorghiu: “Susţinem eliminarea plafonului şi a programului Prima Casă din legea dării în plată”

gorghiu_pe_gat.jpg
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii susţin eliminarea plafonului de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă şi a programului ''Prima Casă'' din legea dării în plată.

"Vom vota această lege în Camera Deputaţilor. Intră în procedură parlamentară în Comisia juridică. (...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe motiv (...) că este un plafon care stabileşte o discriminare foarte clară şi temerea noastră că această lege în baza acestui articol poate fi atacată la CCR este reală. Suntem pentru eliminarea programului 'Prima Casă' de sub incidenţa legii dării în plată. Această lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca şi locuinţă, eliminăm din noţiunea de consumator absolut orice idee de speculă sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut să îl obţină", a spus Gorghiu, la finalul Biroului Politic Naţional, care a avut loc la Parlament, arătând că aceste principii vor fi discutate la grupul parlamentar al PNL din Cameră.

Ea a precizat că PNL susţine ca legea dării în plată să se aplice tuturor contractelor în derulare. "Nu vorbim de retroactivitate. Este exclus. Vorbim de efectivitatea legii din momentul publicării în Monitorul Oficial", a adăugat Gorghiu.

Liderul liberalilor a arătat că în urma discuţiilor cu specialiştii din PNL s-a stabilit eliminarea programului ''Prima Casă'' din această lege, pentru a nu exista suspiciuni că vor fi prejudiciaţi cei care apelează la acesta din "pricina unui comportament foarte elegant al băncilor". "Am decis să punem înaintea oricărui lucru securitatea (...) consumatorului pentru a nu fi supus unor presiuni sau unor riscuri ulterioare în cazul în care (...) băncile decid să-şi pună în aplicare într-un fel sau altul nu le-aş spune ameninţări, ci lucrurile spuse public", a arătat Gorghiu.

Întrebată dacă poziţia PNL a fost influenţată de răspunsul premierului Dacian Cioloş, Alina Gorghiu a explicat că se bazează pe calcule care ţin de avantaje în favoarea consumatorului. "Miza noastră nu este să facem o lege care să rămână fără conţinut sau care să prejudicieze în vreun fel consumatorul. Obiectivul principal care a stat la baza reglementării a fost unul foarte clar şi cred că ni-l atingem inclusiv prin aceste propuneri - împărţirea riscului între bancă şi clientul băncii. (...) Prin modificările legislative pe care le aducem mai tăiem un pic din poziţia de forţă pe care sistemul bancar a instituit-o în România. (...) Nu am agreat şi nici Guvernul nu agreează integral poziţiile PNL, nici noi integral poziţiile BNR, dar cred că este o soluţie de mijloc care poate aduce mult mai mult bine şi mult mai multă securitate pentru consumatorii din România'', a mai spus Gorghiu, precizând că dacă pe viitor se impun alte modificări la acest proiect acestea vor fi făcute. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.