Home » Ştiri » Deputata Florica Cherecheş: "După modificările realizate la Legea adopţiei, ne aşteptăm la reducerea la jumătate a termenelor"

Deputata Florica Cherecheş: "După modificările realizate la Legea adopţiei, ne aşteptăm la reducerea la jumătate a termenelor"

chereches_florica.jpg
Unul dintre părinţii care adoptă un copil îşi poate lua un an concediu de acomodare pe o perioadă de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizaţii de 1.700 de lei lunar. Aceasta este una din modificările aduce Legii adopţiei, a declarat deputata PNL Florica Cherecheş.

"Este vorba de copii adoptaţi cu vârsta peste doi ani, deoarece aceşti copii au nevoie de timp să se integreze în familia adoptivă şi să recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trăit în diverse instituţii sau plasament. Am primit aprobare şi de la Ministerul Finanţelor", a declarat deputata Florica Cherecheş.

Ea a prezentat o serie de modificări pe care le-a adus la Legea adopţiei şi care au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaţilor. "La doi ani de la depunerea propriei iniţiative de modificare a Legii adopţiei, miercuri am votat proiectul guvernului PSD, care a preluat majoritatea propunerilor din iniţiativa depusă de PNL, sfidând încă o dată Parlamentul, 'unica autoritate legiuitoare din România', conform Constituţiei. Am ales să fiu constructivă şi să vin cu amendamente pentru a îmbunătăţi propunerea guvernului PSD. Modificările contribuie la creşterea numărului de copii adoptaţi, se reduc o mulţime de termene şi facilitează procesul adopţiei", a precizat deputata.

În esenţă, modificările vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerităţii în dobândirea statutului de copil adoptabil, revizuirea procedurilor de potrivire a copilului cu familia adoptatoare, prelungirea valabilităţii atestatului de familie, dar şi sancţionarea părinţilor indiferenţi care şi-au abandonat copiii şi nu colaborează nici în vederea adoptării lor.

Întrebată cât va dura întregul proces de adopţie, Florica Cherecheş a răspuns că se aşteaptă "la reducerea la cel puţin jumătate a termenelor". "E foarte dificil să spunem cât durează astăzi şi cât va dura de acum încolo o adopţie. Depinde de foarte mulţi factori. Poate să dureze doi ani, trei ani, cred că mai puţin de doi ani nu durează. Vom vedea rezultatele acestor modificări doar în doi-trei ani. Dar am cerut ieri ANPDCA-ului să facă o simulare şi să coreleze termenele, să vedem cam cât ar dura maxim. Noi ne aşteptăm la reducerea cel puţin jumătate a termenelor", a declarat Florica Cherecheş.

Deputata a precizat că legea este trimisă spre promulgare, iar săptămâna viitoare vor fi elaborate normele de aplicare. Legea va intra în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind adopţia, care prevede simplificarea procedurilor, dar şi un concediu de maximum un an pentru acomodarea între părinte şi copil, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Scandal pe Facebook, între Predoiu şi Nicuşor Dan

30/05/2016 07:36, Gândul

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, spune că liberalul Cătălin Predoiu e "un candidat disperat să ajungă pe locul 2" şi lansează, prin interpuşi, atacuri mincinoase la adresa sa, în replică liberalul transmiţându-i să-şi "ţină nervii" şi să atace PSD şi Firea. "Am citit un atac mincinos şi nedemn al lui Marian Preda şi Sebastian Bodu. Nu vreau să fac presupoziţie şi să cred că, de fapt, în spatele acestui atac mincinos s-ar află Cătălin Predoiu, un candidat disperat să ajungă pe locul doi".

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".
Top editoriale

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

30/05/2016 07:34, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe. Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel. Aria de contramăsuri eficiente pe care le poate lua sunt limitate și ele implică denunțarea unilaterală a tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).
Top comentarii

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.

Preşedintele României Klaus Iohannis – un purtător de cuvînt execrabil al Guvernului Dacian Cioloş

29/05/2016 23:19, Ion Cristoiu

De regulă citesc stenograma, fie după RADOR, fie după site-ul Preşedinţiei. De data asta, n-a mai fost nevoie: mi-a citit-o Klaus Iohannis. Sau mai bine l-am auzit pe Klaus Iohannis, citind, la radio, Comunicatul CSAT. L-a citit prost ca intonaţie, dar corect ca pronunţie. Corect, și rar. Astfel c-am putut afla cum suna Comunicatul CSAT. Cel puţin în punctul despre Sănătate, înscris pe Ordinea de zi ca urmare a Scandalului Hexy Pharma, opinia publică a aşteptat nu atît Comunicatul CSAT, cît mai ales punctul de vedere al Preşedintelui. Declaraţia de presă s-a limitat la lectura Comunicatului, inclusiv în acest punct referitor la Scandalul din Sănătate.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

Traian Băsescu: "Iohannis trebuia să-i dea o replică lui Putin ca de la preşedinte la preşedinte"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca "de la preşedinte la preşedinte", având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o "minciună".