Home » Ştiri » Deputata Florica Cherecheş: "După modificările realizate la Legea adopţiei, ne aşteptăm la reducerea la jumătate a termenelor"

Deputata Florica Cherecheş: "După modificările realizate la Legea adopţiei, ne aşteptăm la reducerea la jumătate a termenelor"

chereches_florica.jpg
Unul dintre părinţii care adoptă un copil îşi poate lua un an concediu de acomodare pe o perioadă de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizaţii de 1.700 de lei lunar. Aceasta este una din modificările aduce Legii adopţiei, a declarat deputata PNL Florica Cherecheş.

"Este vorba de copii adoptaţi cu vârsta peste doi ani, deoarece aceşti copii au nevoie de timp să se integreze în familia adoptivă şi să recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trăit în diverse instituţii sau plasament. Am primit aprobare şi de la Ministerul Finanţelor", a declarat deputata Florica Cherecheş.

Ea a prezentat o serie de modificări pe care le-a adus la Legea adopţiei şi care au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaţilor. "La doi ani de la depunerea propriei iniţiative de modificare a Legii adopţiei, miercuri am votat proiectul guvernului PSD, care a preluat majoritatea propunerilor din iniţiativa depusă de PNL, sfidând încă o dată Parlamentul, 'unica autoritate legiuitoare din România', conform Constituţiei. Am ales să fiu constructivă şi să vin cu amendamente pentru a îmbunătăţi propunerea guvernului PSD. Modificările contribuie la creşterea numărului de copii adoptaţi, se reduc o mulţime de termene şi facilitează procesul adopţiei", a precizat deputata.

În esenţă, modificările vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerităţii în dobândirea statutului de copil adoptabil, revizuirea procedurilor de potrivire a copilului cu familia adoptatoare, prelungirea valabilităţii atestatului de familie, dar şi sancţionarea părinţilor indiferenţi care şi-au abandonat copiii şi nu colaborează nici în vederea adoptării lor.

Întrebată cât va dura întregul proces de adopţie, Florica Cherecheş a răspuns că se aşteaptă "la reducerea la cel puţin jumătate a termenelor". "E foarte dificil să spunem cât durează astăzi şi cât va dura de acum încolo o adopţie. Depinde de foarte mulţi factori. Poate să dureze doi ani, trei ani, cred că mai puţin de doi ani nu durează. Vom vedea rezultatele acestor modificări doar în doi-trei ani. Dar am cerut ieri ANPDCA-ului să facă o simulare şi să coreleze termenele, să vedem cam cât ar dura maxim. Noi ne aşteptăm la reducerea cel puţin jumătate a termenelor", a declarat Florica Cherecheş.

Deputata a precizat că legea este trimisă spre promulgare, iar săptămâna viitoare vor fi elaborate normele de aplicare. Legea va intra în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind adopţia, care prevede simplificarea procedurilor, dar şi un concediu de maximum un an pentru acomodarea între părinte şi copil, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.