Home » Ştiri » Dacian Cioloş: "Fiind an electoral, multe proiecte legislative pun presiune pe buget"

Dacian Cioloş: "Fiind an electoral, multe proiecte legislative pun presiune pe buget"

ciolos_lateral.jpg
Premierul Dacian Cioloş a afirmat că, 2016 fiind an electoral, există multe proiecte legislative care pun presiune pe buget fără a preciza sursa de finanţare, Guvernul fiind nevoit să dea avize negative.

În acest context, prim-ministrul a făcut apel pentru stabilirea unor aşteptări publice la nivel rezonabil, astfel încât cheltuielile bugetare să fie făcute responsabil. "Fiind în an electoral, sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fără să şi precizeze de unde să luăm acei bani pentru a atinge obiective care pot să fie legitime din punct de vedere social sau din alte puncte de vedere, care vizează dezvoltarea societăţii. De aceea, Guvernul e nevoit de multe ori să dea avize negative pe proiecte de legi care nu sunt integrate coerent în această viziune de dezvoltare. Nu spun că nu avem nevoie să ajustăm pensii sau să creştem salarii sau să facem anumite investiţii, dar dacă acestea nu sunt văzute în mod coerent ele nu vor duce la rezultate, ci doar vor cheltui banul public şi această cheltuire care riscă să fie iresponsabilă se va repercuta apoi asupra celor pe care vrem să-i ajutăm", a declarat Cioloş, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.

El a explicat că în 2016 construcţia bugetară este "extrem de strânsă" şi că lucrurile trebuie făcute astfel încât credibilitatea pe care o are piaţa economică şi de capital din România în prezent să nu fie afectată. "Ar trebui, dimpotrivă, să profităm de stabilitatea politică, de stabilitatea socială din ţară, chiar în an electoral, pentru a pune în valoare acest potenţial economic. Însă, dacă dăm semnale divergente şi distorsionate, acestea riscă să ne coste inclusiv din punct de vedere economic", a spus premierul.

Dacian Cioloş a explicat că aceste condiţii economice favorabile prin care trece România trebuie folosite "pentru a construi un drum şi nu doar pentru a sări pârleazul". "Ce cred că trebuie să înţelegem acum nu sunt atât condiţiile economice care sunt favorabile pentru dezvoltarea pe termen lung a României, cât mai ales înţelepciunea de a folosi aceste resurse şi acest moment favorabil în mod cumpătat pentru a construi un drum şi nu doar pentru a sări pârleazul de pe azi pe mâine, aşa cum de multe ori avem obiceiul", a punctat premierul.

El a admis că parametrii economici din acest moment pot fi interpretaţi că "ce a fost mai greu a trecut" şi acum pot fi culese rezultate, dar a amintit de perioada 2005 - 2008. "Pot să apară surprize, evenimente pe care nu le controlăm şi care pot apoi, dacă nu avem o abordare chibzuită a utilizării acestor resurse şi acestor creşteri, să ne facă să plătim foarte scump această nechibzuinţă, nu doar trebuind să recuperăm ceea ce am cheltuit nechibzuit, dar chiar să plătim mai mult decât am beneficiat în perioada favorabilă. De aceea trebuie să aşezăm aşteptările publice la niveluri rezonabile, astfel încât fotografia momentului să nu fie deformată în anii care vin. Pot să înţeleg aşteptările şi încercările de a concretiza avantajele acestei situaţii macroeconomice favorabile, dar rolul nostru este şi să avem grijă de a păstra deficite rezonabile şi mai ales de a cheltui eficient banii pe care îi ducem în deficit, dar şi de a seta aşteptările pe o dimensiune rezonabilă", a explicat premierul Dacian Cioloş. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.

Preşedintele României Klaus Iohannis – un purtător de cuvînt execrabil al Guvernului Dacian Cioloş

29/05/2016 23:19, Ion Cristoiu

De regulă citesc stenograma, fie după RADOR, fie după site-ul Preşedinţiei. De data asta, n-a mai fost nevoie: mi-a citit-o Klaus Iohannis. Sau mai bine l-am auzit pe Klaus Iohannis, citind, la radio, Comunicatul CSAT. L-a citit prost ca intonaţie, dar corect ca pronunţie. Corect, și rar. Astfel c-am putut afla cum suna Comunicatul CSAT. Cel puţin în punctul despre Sănătate, înscris pe Ordinea de zi ca urmare a Scandalului Hexy Pharma, opinia publică a aşteptat nu atît Comunicatul CSAT, cît mai ales punctul de vedere al Preşedintelui. Declaraţia de presă s-a limitat la lectura Comunicatului, inclusiv în acest punct referitor la Scandalul din Sănătate.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

Traian Băsescu: "Iohannis trebuia să-i dea o replică lui Putin ca de la preşedinte la preşedinte"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca "de la preşedinte la preşedinte", având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o "minciună".