Home » Ştiri » Dacian Cioloş, deputaţilor: "Vă propun să alegem şi să ne asumăm prefecţi independenţi sau politici"

Dacian Cioloş, deputaţilor: "Vă propun să alegem şi să ne asumăm prefecţi independenţi sau politici"

ciolos_parlament1.jpg
Premierul Dacian Cioloş le-a propus luni deputaţilor să îşi asume, împreună cu Executivul, dacă vor prefecţi independenţi sau politici.

''Să nu fim ipocriţi: sistemul de numire al prefecţilor şi subprefecţilor a permis numirea aproape sistematică a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid, pentru că acesta a fost sistemul. În ultimii ani, toţi cei recrutaţi pe posturi de conducere deconcentrate sau prefecţi aveau foarte puţine şanse să fie numiţi dacă nu aveau susţinere politică sau nu erau membri de partid", a declarat Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi''.

Premierul a susţinut că prefecţii schimbaţi din funcţie fie nu au performat, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica Guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică. "Ceea ce doresc să vă propun, şi asta o să facem în săptămânile următoare, este să venim să punem cărţile pe masă şi să alegem împreună şi Guvernul se angajează să vină cu propuneri legislative coerente în acest punct de vedere. Să ne asumăm împreună: vrem prefecţi independenţi care să fie înalţi funcţionari sau prefecţi politici care să fie dublaţi de înalţi funcţionari. (...) Important este să alegem şi să ne asumăm această alegere pentru următorii ani pentru că aceste ezitări şi aceste excepţii de la regulă ne fac rău tuturor şi, mai ales, încrederii în care oamenii o au în administraţia publică", a mai afirmat premierul.

El a arătat că, până la sfârşitul lunii, vor fi lansate în dezbatere câteva propuneri referitoare la definirea funcţiei publice, delimitarea responsabilităţilor în funcţia publică şi a numirilor cu influenţă politică, dar transparentă şi asumată, şi a celor prin concurs prin anumite criterii, principii referitoare la intrarea în funcţia publică.

Cioloş le-a propus deputaţilor ca la următoarea dezbatere să vină cu iniţiative legislative în cazul numirilor de prefecţi. El a precizat că noile numiri de prefecţi au fost realizate folosindu-se două instrumente, catalogate însă "imperfecte", respectiv mobilitatea, în cazul celor din rândul inspectorilor guvernamentali, şi numirile temporare în cazul celor proveniţi dintre funcţionarii publici.

Premierul a susţinut că legislaţia actuală a fost "deturnată" de la sensul iniţial, arătând că din 2009 nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea în rândul inspectorilor guvernamentali, iar numirile de prefecţi au fost realizate în general prin exceptarea de la lege. "Îmi doresc ca în perioada următoare, aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare, să clarificăm şi să îmbunătăţim cadrul normativ aplicat funcţiilor de prefect şi subprefect, inclusiv din perspectiva numirilor şi eliberărilor din funcţii ca parte a pachetului de reformă administrativă pe care îl pregătim şi care în câteva săptămâni va fi disponibil pentru consultare publică", a mai spus Cioloş.

Premierul a afirmat că, din cauza legislaţiei "necorespunzătoare şi ineficientă", Guvernul a ales să facă numiri de prefecţi prin mobilitate şi numiri temporare. El a arătat că toţi prefecţii şi subprefecţii vor fi reevaluaţi în momentul implementării noului cadrul legislativ. "Ne dorim ca, până la finalul acestui an, să găsim şi să putem adopta împreună un cadru normativ nou care să permită un nou sistem de promovare, mobilitate şi evaluare cu proceduri clare şi transparente, astfel încât să asigurăm stabilitatea şi eficienţa administraţiei publice, pentru că din păcate, în momentul de faţă datorită acestei instabilităţi avem de-a face şi cu un anumit grad de ineficienţă în funcţia publică şi de acuze vizavi de apropierea politică de-o parte sau de alta", a completat Cioloş. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Gabriel Berca şi Mihai Banu au fost condamnaţi la 3 ani, respectiv 3,5 ani de închisoare cu executare, în primă instanţă

26/05/2016 22:16, Agerpres

Gabriel Berca, fost senator, ministru, secretar general al Guvernului şi consilier prezidenţial a fost condamnat de o instanţă a Curţii de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea continuată de trafic de influenţă.

Traian Băsescu: "O problemă legislativă în România este lipsa de claritate a unor legi importante"

26/05/2016 22:16, Agerpres

Liderul PMP Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă la Bacău, că o problemă legislativă în România "este generată de lipsa de claritate unor legi importante împovărate, apoi, de reglementări subsecvente".