Home » Ştiri » Dacian Cioloş, deputaţilor: "Vă propun să alegem şi să ne asumăm prefecţi independenţi sau politici"

Dacian Cioloş, deputaţilor: "Vă propun să alegem şi să ne asumăm prefecţi independenţi sau politici"

ciolos_parlament1.jpg
Premierul Dacian Cioloş le-a propus luni deputaţilor să îşi asume, împreună cu Executivul, dacă vor prefecţi independenţi sau politici.

''Să nu fim ipocriţi: sistemul de numire al prefecţilor şi subprefecţilor a permis numirea aproape sistematică a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid, pentru că acesta a fost sistemul. În ultimii ani, toţi cei recrutaţi pe posturi de conducere deconcentrate sau prefecţi aveau foarte puţine şanse să fie numiţi dacă nu aveau susţinere politică sau nu erau membri de partid", a declarat Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi''.

Premierul a susţinut că prefecţii schimbaţi din funcţie fie nu au performat, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica Guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică. "Ceea ce doresc să vă propun, şi asta o să facem în săptămânile următoare, este să venim să punem cărţile pe masă şi să alegem împreună şi Guvernul se angajează să vină cu propuneri legislative coerente în acest punct de vedere. Să ne asumăm împreună: vrem prefecţi independenţi care să fie înalţi funcţionari sau prefecţi politici care să fie dublaţi de înalţi funcţionari. (...) Important este să alegem şi să ne asumăm această alegere pentru următorii ani pentru că aceste ezitări şi aceste excepţii de la regulă ne fac rău tuturor şi, mai ales, încrederii în care oamenii o au în administraţia publică", a mai afirmat premierul.

El a arătat că, până la sfârşitul lunii, vor fi lansate în dezbatere câteva propuneri referitoare la definirea funcţiei publice, delimitarea responsabilităţilor în funcţia publică şi a numirilor cu influenţă politică, dar transparentă şi asumată, şi a celor prin concurs prin anumite criterii, principii referitoare la intrarea în funcţia publică.

Cioloş le-a propus deputaţilor ca la următoarea dezbatere să vină cu iniţiative legislative în cazul numirilor de prefecţi. El a precizat că noile numiri de prefecţi au fost realizate folosindu-se două instrumente, catalogate însă "imperfecte", respectiv mobilitatea, în cazul celor din rândul inspectorilor guvernamentali, şi numirile temporare în cazul celor proveniţi dintre funcţionarii publici.

Premierul a susţinut că legislaţia actuală a fost "deturnată" de la sensul iniţial, arătând că din 2009 nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea în rândul inspectorilor guvernamentali, iar numirile de prefecţi au fost realizate în general prin exceptarea de la lege. "Îmi doresc ca în perioada următoare, aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare, să clarificăm şi să îmbunătăţim cadrul normativ aplicat funcţiilor de prefect şi subprefect, inclusiv din perspectiva numirilor şi eliberărilor din funcţii ca parte a pachetului de reformă administrativă pe care îl pregătim şi care în câteva săptămâni va fi disponibil pentru consultare publică", a mai spus Cioloş.

Premierul a afirmat că, din cauza legislaţiei "necorespunzătoare şi ineficientă", Guvernul a ales să facă numiri de prefecţi prin mobilitate şi numiri temporare. El a arătat că toţi prefecţii şi subprefecţii vor fi reevaluaţi în momentul implementării noului cadrul legislativ. "Ne dorim ca, până la finalul acestui an, să găsim şi să putem adopta împreună un cadru normativ nou care să permită un nou sistem de promovare, mobilitate şi evaluare cu proceduri clare şi transparente, astfel încât să asigurăm stabilitatea şi eficienţa administraţiei publice, pentru că din păcate, în momentul de faţă datorită acestei instabilităţi avem de-a face şi cu un anumit grad de ineficienţă în funcţia publică şi de acuze vizavi de apropierea politică de-o parte sau de alta", a completat Cioloş. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.