Home » Ştiri » Daniel Constantin: "Decizia de numire a prefecţilor are un vizibil caracter politicianist"

Daniel Constantin: "Decizia de numire a prefecţilor are un vizibil caracter politicianist"

constantin_daniel_2015.jpg
Deputatul Daniel Constantin, reprezentantul grupului parlamentar ALDE, a declarat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că premierul Dacian Cioloş a fost chemat să explice cum şi-a propus să depolitizeze posturile de prefect, în condiţiile în care decizia de numire a acestora "pare că are un vizibil substrat politicianist".

"De ce am insistat alături de colegii din ALDE să veniţi să explicaţi aceste schimbări din Guvern? În primul rând, suntem îngrijoraţi de această decizie luată de Guvern, deoarece pare că are un vizibil substrat politicianist prin care se urmăreşte obţinerea de beneficii electorale pentru cei din PNL-PDL. Prima întrebare în legătură cu tema ridicată. Sunteţi presat de cuplul PNL-PDL să le numiţi oamenii în funcţie. Întrebarea mea este fundamentată pe declaraţiile celor din PNL-PDL, care spuneau în luna ianuarie, vă somau public cei doi copreşedinţi să schimbaţi toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Sigur că aş fi apreciat acest demers în ideea de depolitizare, dacă el nu era urmat de numirea unor apropiaţi din partidul domniilor lor", a afirmat Constantin.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, Guvernul se ocupă, în momentul de faţă, de schimbări de prefecţi, numeşte oameni din PNL-PDL, în timp ce problemele importante pe care le are ţara sunt tratate necorespunzător. "Vreau să vă spun, din punctul meu de vedere, care este imaginea Guvernului în momentul de faţă. Ne ocupăm de schimbări de prefecţi, de a numi oameni pentru PNL-PDL, în timp ce probleme importante pe care le are Guvernul, pe care le are ţara, nu sunt tratate corespunzător şi închei doar enumerând o parte din aceste probleme. Criza bebeluşilor din Argeş, acolo unde dintr-un puseu de incompetenţă nimeni nu pare să găsească cauza îmbolnăvirilor, legea salarizării, de care nu mai ştie nimeni nimic, fondurile europene din păcate sunt blocate", a susţinut Constantin.

Constantin a mai precizat că a sosit momentul în care trebuie pornită o nouă reformă în administraţia publică românească. "Poate că este momentul astăzi să pornim o nouă reformă în ceea ce înseamnă administraţia publică românească. Poate că este cazul ca împreună, într-un consens politic, să ne dăm seama că nu se poate, într-un sistem în care să nu avem susţinere politică, să ne dăm seama că numirile de tehnocraţi, din păcate, nu aduc lucruri productive pentru ţară, ele nu sunt parte a democraţiei şi poate că ar fi bine să începem o reformă cu ceea ce înseamnă instituţia prefectului, poate că ar trebui să ne întoarcem, aşa cum cred că este normal, ca prefectul să aibă rang de secretar de stat", a punctat Constantin.
AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Nicușor Dan propune ca PNL să-l susțină necondiționat, iar Cătălin Predoiu vrea un sondaj privind câștigătorul dreptei

26/05/2016 08:58, Agerpres

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, consideră că singura soluție ca electoratul de centru-dreapta să aibă opțiunea unui singur candidat cu șanse la câștigarea funcției de primar general este ca PNL să-și ceară scuze pentru modul în care a administrat alături de PSD Bucureștiul și să-l susțină pe el candidat, în vreme ce candidatul PNL, Cătălin Predoiu, propune realizarea unui sondaj în ultima săptămână de campanie, în urma căruia cel mai bine plasat dintre cei doi să fie susținut de votanții de dreapta.

Liviu Dragnea: “Președintele Iohannis să stea liniștit, nu îl suspendăm”

26/05/2016 08:58, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că președintele Klaus Iohannis poate "să stea liniștit", pentru că social-democrații nu intenționează să declanșeze procedura de suspendare a sa din funcție, dar că în schimb nu la fel de liniștit poate sta Guvernul Cioloș, pe care l-a calificat drept neperformant și drept un posibil "risc de securitate națională".