Home » Ştiri » Tăriceanu despre OUG privind interceptările: "Trebuie respinsă pentru că este neconstituţională"

Tăriceanu despre OUG privind interceptările: "Trebuie respinsă pentru că este neconstituţională"

tariceanu_elegant.jpg
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că ordonanţa de urgenţă privind interceptările, adoptată de Guvern, nu trebuie discutată în Parlament, ci trebuie respinsă pentru că este neconstituţională.

"Ordonanţa de urgenţă nu trebuie discutată în Parlament, ea trebuie respinsă pur şi simplu, pentru că este neconstituţională. Constituţia spune foarte clar, la capitolul referitor la delegarea legislativă, că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului şi drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. Deci ordonanţa este neconstituţională. De aceea trebuie respinsă şi nu discutată şi trebuie ca Parlamentul să-şi intre în rol şi să vină să propună un proiect pe care să-l şi adopte, care să fie în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale", a precizat Tăriceanu.

El a adăugat că soluţia în această problemă este crearea unei autorităţi independente de interceptare, aşa cum a fost prevăzut în proiectul de lege privind legile securităţii naţionale în 2007. Potrivit lui Tăriceanu, această autoritate ar trebui să fie autonomă şi independentă faţă de orice autoritate a administraţiei publice şi supusă controlului Parlamentului, având competenţă naţională unică şi exclusivă în domeniul interceptării comunicaţiilor. "Care e problema ca echipele să fie transferate către autoritatea autonomă şi independentă, care se organizează şi face exact munca ce este făcută astăzi de către SRI", a susţinut Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a criticat PNL pentru că nu a exprimat un punct de vedere legat de OUG privind interceptările şi a solicitat liderului liberal Alina Gorghiu să prezinte poziţia partidului pe acest subiect. "Pentru PNL, drepturile şi libertăţile individuale nu au nici cea mai mică valoare. Nu ştiu ce făcea doamna Gorghiu în perioada asta. Stau şi mă întreb, pentru că, în rest, pe tot felul de fleacuri o văd că este foarte activă. Stă, se ceartă cu unii ca o ţaţă în piaţă. Dar pe lucrurile care sunt într-adevăr fundamentale şi în care un partid politic trebuie să ia atitudine, să se exprime, să spună: 'nu domnule, noi vrem ca toţi românii să fie ascultaţi' sau poate îndrăzneşte, dacă are voie, să spună: 'nu, e greşit ca toată lumea să fie ascultată la grămadă de serviciile secrete, ca pe vremea Securităţii'. Au curaj să spună chestia asta sau nu au curaj - doamna Gorghiu şi PNL. Aştept de la ei un punct de vedere pe această chestiune'', a spus Tăriceanu. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.