Home » Ştiri » Tăriceanu despre MCV: “Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”

Tăriceanu despre MCV: “Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”

tariceanu_alde.jpg
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a criticat recentele afirmații ale procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, privind necesitatea menținerii Mecanismului de Cooperare și Verificare, declarație pe care a calificat-o drept "foarte gravă și nefirească".

"Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea sau anularea MCV este o chestiune care ține de politica externă. Din câte știu, în România responsabili de politica externă sunt președintele și Guvernul. (...) România nu poate să aibă decât o singură politică externă și ea este decisă de președinte și de guvern. Așa încât, este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă o declarație publică și să spună 'am greșit, nu e treaba mea'. Sau Guvernul și Președinția să o pună la punct și pe acest subiect, pentru că, altfel, este evident că România începe să discute problemele importante pe mai multe voci, dar unele dintre ele sunt neautorizate", a declarat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El a reamintit că afirmațiile lui Kovesi au fost făcute într-un interviu recent. "Subiectul este legat de un interviu recent, pe care doamna Kovesi l-a dat și în care am văzut că prețuia și sprijinul străin pe care îl primește. Nu știu în ce calitate e sprijinul străin și în ce calitate îl primește, pentru că nu cred că cei care reprezintă în România țări cu care avem parteneriate și relații foarte strânse au vreun drept să se amestece în aceste probleme. Sigur, am salutat și declarația prim-ministrului în această privință, care i-a atras atenția foarte amabil și a spus că ar fi mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, decât să ne bazăm pe sprijinul extern", a spus Tăriceanu.

Săptămâna trecută, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat că Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost un instrument extrem de util pentru justiția din România. "Nu știu ce consecințe politice sunt sau ce implicații politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi și, dacă el va continua, dacă CE va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanți și sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism de foarte multe ori a blocat anumite inițiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competențele pe care DNA le are. (...) De fiecare dată, acest MCV a adus în discuție susținerea instituțiilor europene (...) în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână", a declarat Laura Codruța Kovesi, miercuri, la Digi 24. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.