Home » Ştiri » Tăriceanu despre MCV: “Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”

Tăriceanu despre MCV: “Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”

tariceanu_alde.jpg
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a criticat recentele afirmații ale procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, privind necesitatea menținerii Mecanismului de Cooperare și Verificare, declarație pe care a calificat-o drept "foarte gravă și nefirească".

"Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea sau anularea MCV este o chestiune care ține de politica externă. Din câte știu, în România responsabili de politica externă sunt președintele și Guvernul. (...) România nu poate să aibă decât o singură politică externă și ea este decisă de președinte și de guvern. Așa încât, este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă o declarație publică și să spună 'am greșit, nu e treaba mea'. Sau Guvernul și Președinția să o pună la punct și pe acest subiect, pentru că, altfel, este evident că România începe să discute problemele importante pe mai multe voci, dar unele dintre ele sunt neautorizate", a declarat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El a reamintit că afirmațiile lui Kovesi au fost făcute într-un interviu recent. "Subiectul este legat de un interviu recent, pe care doamna Kovesi l-a dat și în care am văzut că prețuia și sprijinul străin pe care îl primește. Nu știu în ce calitate e sprijinul străin și în ce calitate îl primește, pentru că nu cred că cei care reprezintă în România țări cu care avem parteneriate și relații foarte strânse au vreun drept să se amestece în aceste probleme. Sigur, am salutat și declarația prim-ministrului în această privință, care i-a atras atenția foarte amabil și a spus că ar fi mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, decât să ne bazăm pe sprijinul extern", a spus Tăriceanu.

Săptămâna trecută, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat că Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost un instrument extrem de util pentru justiția din România. "Nu știu ce consecințe politice sunt sau ce implicații politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi și, dacă el va continua, dacă CE va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanți și sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism de foarte multe ori a blocat anumite inițiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competențele pe care DNA le are. (...) De fiecare dată, acest MCV a adus în discuție susținerea instituțiilor europene (...) în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână", a declarat Laura Codruța Kovesi, miercuri, la Digi 24. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Victor Ponta: “Dacă se va retrage Dragnea o să vină altcineva la conducerea PSD, nu eu”

31/05/2016 08:55, Agerpres

Fostul președinte al social-democraților Victor Ponta a exclus posibilitatea de a reveni la conducerea partidului după alegerile locale, afirmând că, în cazul în care actualul lider al partidului, Liviu Dragnea, se va retrage de la șefia PSD "o să vină altcineva''.

Nicușor Dan: “Nu mă voi retrage în nicio condiție în fața lui Cătălin Predoiu”

31/05/2016 08:55, Agerpres

Candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a precizat, luni, că nu se va retrage "în nicio condiție" în favoarea liberalului Cătălin Predoiu și că USB dorește realizarea unui sondaj din care să reiasă în ce mod s-ar putea transfera intențiile de vot între cei doi candidați.