Home » Ştiri » Ion Răducanu: “Ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul a emis o OUG a interceptărilor privind drepturile și libertățile cetățenești”

Ion Răducanu: “Ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul a emis o OUG a interceptărilor privind drepturile și libertățile cetățenești”

raducanu_ion_1.jpg
Deputatul UNPR Ion Răducanu a declarat că ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul putea să emită ordonanță de urgență pentru probleme care se referă la drepturile și libertățile cetățenești și a adăugat că rezolvarea situației privind interceptările ar putea fi o autoritate civilă în materie subordonată Parlamentului.

"Această problemă ocupă tot spațiul mediatic în acest moment datorită faptului că se află într-un triunghi între respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, lupta împotriva corupției și încadrarea sau neîncadrarea în prevederile constituționale. Și în acest moment, SRI, în baza Legii securității naționale, Legea 51/1991, și a Legii de organizare a SRI avea tot dreptul legal de a realiza interceptări pe securitate națională. (...) SRI a obținut prin Legea securității naționale dreptul sau sarcina ca, în momentul în care sau pe parcursul interceptărilor descoperă și alte lucruri de natură penală, înscrisurile respective se transmit organelor de cercetare penală. Acest lucru a dus la faptul ca organismele de anchetă din această țară să beneficieze de sprijinul SRI", a declarat deputatul Ion Răducanu, în cadrul unei conferințe de presă a UNPR.

El a precizat că, din informațiile apărute în spațiul public anul trecut, "din 44 de mii de interceptări, numai 2.900 au fost pe siguranță națională, iar restul au fost pe alte cereri făcute de DNA, DIICOT, Parchetul General". "Sigur că declarând neconstituțional o parte din articolul 142 din Codul de procedură penală s-a produs un mic cutremur. Din punctul meu de vedere, nu afectează cu nimic în momentul de față, deși ordonanța intră, sigur, în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, problemele de securitate națională. Ei au dreptul în continuare (SRI - n.r.). A, că s-a introdus în această ordonanță și posibilitatea ca, până la un anumit nivel, pe securitate națională, SRI să facă și cercetare asta e discutabil. Se pune problema dacă Guvernul putea să emită ordonanță de urgență pentru probleme care se referă la drepturile și libertățile cetățenești, lucru care ar putea să fie neconstituțional, la care se referă și domnul președinte Tăriceanu", a declarat deputatul UNPR.

În opinia sa, pachetul de legi referitor la securitatea națională este "depășit", iar acest lucru se discută de multă vreme la comisiile de apărare din Senat și Camera Deputaților. "Și anul acesta s-a pus problema în baza Legii apărării naționale a aducerii la zi a acestui pachet de legi. Lucru care nu se poate face de către Parlament, trebuie făcut în colaborare cu CSAT și cu serviciile de informații. Numai atunci putem să punem lucrurile pe făgașul normal și să nu se mai întâmple așa ceva. E clar că nu va putea rămâne în modul în care astăzi s-a găsit o soluție de moment. Va trebui să existe o altă unitate națională de interceptare, mă rog, că nu e numai interceptarea, e mai complicată problema, care să deservească toate celelalte entități care se ocupă de problemele penale, lăsând SRI-ul să-și facă datoria, să-și ducă la îndeplinire sarcina pentru care a fost înființat. Acest lucru va rezolva toate problemele (...) o autoritate civilă subordonată Parlamentului, asta e soluția", a susținut Răducanu.

Deputatul UNPR a spus că problema interceptărilor este una care "trebuie rezolvată în Parlament prin lege și nu prin ordonanță de urgență". "Ca să nu se blocheze dosarele în curs ale celorlalte instituții s-a găsit această formulă. Și eu am îndoieli că este constituțională, dar cu cât o vor aduce mai repede în Parlament cu atât va fi mai bine pentru toată lumea", a completat Răducanu. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.