Home » Ştiri » Ion Răducanu: “Ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul a emis o OUG a interceptărilor privind drepturile și libertățile cetățenești”

Ion Răducanu: “Ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul a emis o OUG a interceptărilor privind drepturile și libertățile cetățenești”

raducanu_ion_1.jpg
Deputatul UNPR Ion Răducanu a declarat că ar putea fi neconstituțional faptul că Guvernul putea să emită ordonanță de urgență pentru probleme care se referă la drepturile și libertățile cetățenești și a adăugat că rezolvarea situației privind interceptările ar putea fi o autoritate civilă în materie subordonată Parlamentului.

"Această problemă ocupă tot spațiul mediatic în acest moment datorită faptului că se află într-un triunghi între respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, lupta împotriva corupției și încadrarea sau neîncadrarea în prevederile constituționale. Și în acest moment, SRI, în baza Legii securității naționale, Legea 51/1991, și a Legii de organizare a SRI avea tot dreptul legal de a realiza interceptări pe securitate națională. (...) SRI a obținut prin Legea securității naționale dreptul sau sarcina ca, în momentul în care sau pe parcursul interceptărilor descoperă și alte lucruri de natură penală, înscrisurile respective se transmit organelor de cercetare penală. Acest lucru a dus la faptul ca organismele de anchetă din această țară să beneficieze de sprijinul SRI", a declarat deputatul Ion Răducanu, în cadrul unei conferințe de presă a UNPR.

El a precizat că, din informațiile apărute în spațiul public anul trecut, "din 44 de mii de interceptări, numai 2.900 au fost pe siguranță națională, iar restul au fost pe alte cereri făcute de DNA, DIICOT, Parchetul General". "Sigur că declarând neconstituțional o parte din articolul 142 din Codul de procedură penală s-a produs un mic cutremur. Din punctul meu de vedere, nu afectează cu nimic în momentul de față, deși ordonanța intră, sigur, în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, problemele de securitate națională. Ei au dreptul în continuare (SRI - n.r.). A, că s-a introdus în această ordonanță și posibilitatea ca, până la un anumit nivel, pe securitate națională, SRI să facă și cercetare asta e discutabil. Se pune problema dacă Guvernul putea să emită ordonanță de urgență pentru probleme care se referă la drepturile și libertățile cetățenești, lucru care ar putea să fie neconstituțional, la care se referă și domnul președinte Tăriceanu", a declarat deputatul UNPR.

În opinia sa, pachetul de legi referitor la securitatea națională este "depășit", iar acest lucru se discută de multă vreme la comisiile de apărare din Senat și Camera Deputaților. "Și anul acesta s-a pus problema în baza Legii apărării naționale a aducerii la zi a acestui pachet de legi. Lucru care nu se poate face de către Parlament, trebuie făcut în colaborare cu CSAT și cu serviciile de informații. Numai atunci putem să punem lucrurile pe făgașul normal și să nu se mai întâmple așa ceva. E clar că nu va putea rămâne în modul în care astăzi s-a găsit o soluție de moment. Va trebui să existe o altă unitate națională de interceptare, mă rog, că nu e numai interceptarea, e mai complicată problema, care să deservească toate celelalte entități care se ocupă de problemele penale, lăsând SRI-ul să-și facă datoria, să-și ducă la îndeplinire sarcina pentru care a fost înființat. Acest lucru va rezolva toate problemele (...) o autoritate civilă subordonată Parlamentului, asta e soluția", a susținut Răducanu.

Deputatul UNPR a spus că problema interceptărilor este una care "trebuie rezolvată în Parlament prin lege și nu prin ordonanță de urgență". "Ca să nu se blocheze dosarele în curs ale celorlalte instituții s-a găsit această formulă. Și eu am îndoieli că este constituțională, dar cu cât o vor aduce mai repede în Parlament cu atât va fi mai bine pentru toată lumea", a completat Răducanu. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.