Home » Ştiri » Senatorul Biro Rozalia susţine înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului

Senatorul Biro Rozalia susţine înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului

biro_rozalia_2015.jpg
Senatorul UDMR Biro Rozalia a declarat că susţine înfiinţarea unei instituţii a Avocatul Copilului. Biro, care este şi preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat consideră că o asemenea instituţie este necesară în România, unde "toată legislaţia este construită pentru adulţi, în condiţiile în care unul din cinci cetăţeni este copil". Ea a mai motivat că, potrivit datelor oferite de ONU, o treime din copii trăiesc în sărăcie.

"În condiţiile în care rata infracţionalităţii minorilor, din 2011 până la sfârşitul anului 2015, a crescut cu 37 %, 135.000 de copii au rămas fără ambii părinţi, plecaţi în străinătate, 57.000 de copii sunt în sistemul de protecţie de stat, abandonul copiilor creşte anual, rata mortalităţii infantile este pe locul doi în Europa şi 47 % din copii primesc bătaie. În aceste condiţii nu cred că mai trebuie să ne punem întrebarea de ce avem nevoie de o instituţie Avocatul Copilului. Ci doar să ne întrebăm cum de nu am simţit necesară înfiinţarea acestei instituţii?", a subliniat Biro.

Aceasta a subliniat că o instituţie a Avocatului Copilului ar avea tocmai rolul de a monitoriza, în primul rând, respectarea drepturilor copilului, precum şi reprezentarea sa în instanţă, sau de a le face cunoscute drepturile. Avocatul Copilului ar trebui să fie şi un motor care să promoveze armonizarea legislaţiei şi a responsabilităţilor în domeniu, aşa cum reiese din textul actual al iniţiativei, anunţată de deputata Andreea Paul, pe 8 martie, la conferinţa "Mama şi copilul nu au culoare politică".

Biro Rozalia consideră că textul trebuie îmbunătăţit şi a susţinut că va veni cu modificări, iniţiativa fiind în dezbatere în momentul actual. Ea propune, de exemplu, ca Avocatul Copilului să nu fie o instituţie "independentă faţă de orice autoritate publică", ci să fie subordonată Parlamentului, mandatul să fie de cinci ani, nu de şapte cum se propune, recomandările instituţiei să fie obligatorii, dar să vină şi cu un raport anual în faţa comisiilor de specialitate din Parlament. "Iniţiativa legislativă este într-o formă iniţială care trebuie dezbătută, cam o lună, şi după părerea mea, la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai să depunem proiectul", a precizat senatoarea.

Aceasta a mai ţinut să amintească că, într-un raport al ONU din anul 2015, se precizează că "este nevoie de o instituţie de tipul Comisarului pentru copii în România, cu mandat clar şi putere de a proteja drepturile copilului, cu resursele adecvate necesare desfăşurării acestei activităţi şi care să fie independentă, subordonată Parlamentului". AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.