Home » Ştiri » Senatorul Biro Rozalia susţine înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului

Senatorul Biro Rozalia susţine înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului

biro_rozalia_2015.jpg
Senatorul UDMR Biro Rozalia a declarat că susţine înfiinţarea unei instituţii a Avocatul Copilului. Biro, care este şi preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat consideră că o asemenea instituţie este necesară în România, unde "toată legislaţia este construită pentru adulţi, în condiţiile în care unul din cinci cetăţeni este copil". Ea a mai motivat că, potrivit datelor oferite de ONU, o treime din copii trăiesc în sărăcie.

"În condiţiile în care rata infracţionalităţii minorilor, din 2011 până la sfârşitul anului 2015, a crescut cu 37 %, 135.000 de copii au rămas fără ambii părinţi, plecaţi în străinătate, 57.000 de copii sunt în sistemul de protecţie de stat, abandonul copiilor creşte anual, rata mortalităţii infantile este pe locul doi în Europa şi 47 % din copii primesc bătaie. În aceste condiţii nu cred că mai trebuie să ne punem întrebarea de ce avem nevoie de o instituţie Avocatul Copilului. Ci doar să ne întrebăm cum de nu am simţit necesară înfiinţarea acestei instituţii?", a subliniat Biro.

Aceasta a subliniat că o instituţie a Avocatului Copilului ar avea tocmai rolul de a monitoriza, în primul rând, respectarea drepturilor copilului, precum şi reprezentarea sa în instanţă, sau de a le face cunoscute drepturile. Avocatul Copilului ar trebui să fie şi un motor care să promoveze armonizarea legislaţiei şi a responsabilităţilor în domeniu, aşa cum reiese din textul actual al iniţiativei, anunţată de deputata Andreea Paul, pe 8 martie, la conferinţa "Mama şi copilul nu au culoare politică".

Biro Rozalia consideră că textul trebuie îmbunătăţit şi a susţinut că va veni cu modificări, iniţiativa fiind în dezbatere în momentul actual. Ea propune, de exemplu, ca Avocatul Copilului să nu fie o instituţie "independentă faţă de orice autoritate publică", ci să fie subordonată Parlamentului, mandatul să fie de cinci ani, nu de şapte cum se propune, recomandările instituţiei să fie obligatorii, dar să vină şi cu un raport anual în faţa comisiilor de specialitate din Parlament. "Iniţiativa legislativă este într-o formă iniţială care trebuie dezbătută, cam o lună, şi după părerea mea, la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai să depunem proiectul", a precizat senatoarea.

Aceasta a mai ţinut să amintească că, într-un raport al ONU din anul 2015, se precizează că "este nevoie de o instituţie de tipul Comisarului pentru copii în România, cu mandat clar şi putere de a proteja drepturile copilului, cu resursele adecvate necesare desfăşurării acestei activităţi şi care să fie independentă, subordonată Parlamentului". AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.