Home » Ştiri » Viorel Badea: “Votul prin corespondenţă să rămână aşa, dar să păstrăm şi suplimentarea secţiilor”

Viorel Badea: “Votul prin corespondenţă să rămână aşa, dar să păstrăm şi suplimentarea secţiilor”

be_badea_viorel.jpg
Parlamentarii liberali propun menţinerea formulei de vot pentru românii din diaspora prin suplimentarea numărului secţiilor şi în acest an, în paralel cu votul prin corespondenţă, urmând ca săptămâna viitoare să prezinte un draft de proiect care vizează amendarea legii în acest sens, a anunţat senatorul PNL Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

"Votul prin corespondenţă să rămână aşa, pentru că este o măsură foarte bună şi necesară, aşa cum este acum în lege, adică să se înscrie în Registrul Electoral şi să primească plicul acasă, dar să păstrăm şi formula de dinainte suplimentând numărul secţiilor de votare", a declarat Badea, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Mircea Lubanovici.

El a susţinut că ar trebui să se renunţe la prevederea din Legea votului prin corespondenţă potrivit căreia o secţie de votare poate fi constituită dacă 100 de cetăţeni români dintr-o localitate se înscriu în Registrul Electoral, despre care a spus că nu are şanse de aplicabilitate. "Eu consider că ideea privind constituirea unei secţii de votare în acest mod devine foarte complicată şi nu are şanse de aplicabilitate. Foarte puţini români vor înţelege modalităţile prin care pot să se înscrie în Registrul Electoral şi mai puţini vor înţelege cum se constituie acea comisie de electori, cum să îşi constituie secţia de votare la ei în localitate. Dacă nu recepţionează această comunicare, vor fi oameni care nu vor şti că trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, vor auzi că s-a făcut o secţie de votare la ei în localitate, vor pleca de la biserică şi vor merge să voteze la acea secţie de votare. Ei nefiind înscrişi în Registrul Electoral nu vor putea să-şi exercite votul la acea secţie de votare de la ei din localitate şi vor pleca nervoşi către ambasadă, unde vor putea să voteze pe listele suplimentare şi atunci haosul este gata", a comentat Badea.

Prezent la conferinţa de presă, deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a spus că săptămâna viitoare va fi prezentat draftul proiectului privind amendarea Legii votului prin corespondenţă. "Parlamentarii diasporei vor aduce acele amendamente la Legea privind votul prin corespondenţă. (...) Pentru a concluziona, asta am şi făcut în toamna anului trecut, când am avut amendamente la Comisia de cod electoral, care ne-au fost respinse. (...) Atunci când oamenii vor să se înscrie la Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă ei trebuie să trimită o cerere la misiunile diplomatice, însoţite de fotocopii etc. Nu cred că ar fi fost rău ca înscrierea să se facă prin intermediul Internetului, online. Eu mizez de această dată pe consensul politic", a precizat Mihai.

Lubanovici, care s-a deplasat săptămâna trecută în Italia, alături de Badea şi Mihai, unde s-a întâlnit cu comunităţile de români şi cu autorităţile din această ţară, a precizat că votul prin corespondenţă trebuie amendat, menţionând că se impune şi adoptarea votului electronic. "Misiunea noastră, a parlamentarilor de diaspora, se complică acum, pentru că va trebui să lucrăm foarte mult pe informarea cetăţenilor români, pentru a nu se crea nemulţumiri. Noi va trebui să facem tot ce putem să împăcăm şi legea, care este o obligaţie generală, şi să putem fi cât mai aproape de ceea ce îşi doresc românii din diaspora", a spus Lubanovici. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.