Home » Ştiri » Viorel Badea: “Votul prin corespondenţă să rămână aşa, dar să păstrăm şi suplimentarea secţiilor”

Viorel Badea: “Votul prin corespondenţă să rămână aşa, dar să păstrăm şi suplimentarea secţiilor”

be_badea_viorel.jpg
Parlamentarii liberali propun menţinerea formulei de vot pentru românii din diaspora prin suplimentarea numărului secţiilor şi în acest an, în paralel cu votul prin corespondenţă, urmând ca săptămâna viitoare să prezinte un draft de proiect care vizează amendarea legii în acest sens, a anunţat senatorul PNL Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

"Votul prin corespondenţă să rămână aşa, pentru că este o măsură foarte bună şi necesară, aşa cum este acum în lege, adică să se înscrie în Registrul Electoral şi să primească plicul acasă, dar să păstrăm şi formula de dinainte suplimentând numărul secţiilor de votare", a declarat Badea, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Mircea Lubanovici.

El a susţinut că ar trebui să se renunţe la prevederea din Legea votului prin corespondenţă potrivit căreia o secţie de votare poate fi constituită dacă 100 de cetăţeni români dintr-o localitate se înscriu în Registrul Electoral, despre care a spus că nu are şanse de aplicabilitate. "Eu consider că ideea privind constituirea unei secţii de votare în acest mod devine foarte complicată şi nu are şanse de aplicabilitate. Foarte puţini români vor înţelege modalităţile prin care pot să se înscrie în Registrul Electoral şi mai puţini vor înţelege cum se constituie acea comisie de electori, cum să îşi constituie secţia de votare la ei în localitate. Dacă nu recepţionează această comunicare, vor fi oameni care nu vor şti că trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, vor auzi că s-a făcut o secţie de votare la ei în localitate, vor pleca de la biserică şi vor merge să voteze la acea secţie de votare. Ei nefiind înscrişi în Registrul Electoral nu vor putea să-şi exercite votul la acea secţie de votare de la ei din localitate şi vor pleca nervoşi către ambasadă, unde vor putea să voteze pe listele suplimentare şi atunci haosul este gata", a comentat Badea.

Prezent la conferinţa de presă, deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a spus că săptămâna viitoare va fi prezentat draftul proiectului privind amendarea Legii votului prin corespondenţă. "Parlamentarii diasporei vor aduce acele amendamente la Legea privind votul prin corespondenţă. (...) Pentru a concluziona, asta am şi făcut în toamna anului trecut, când am avut amendamente la Comisia de cod electoral, care ne-au fost respinse. (...) Atunci când oamenii vor să se înscrie la Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă ei trebuie să trimită o cerere la misiunile diplomatice, însoţite de fotocopii etc. Nu cred că ar fi fost rău ca înscrierea să se facă prin intermediul Internetului, online. Eu mizez de această dată pe consensul politic", a precizat Mihai.

Lubanovici, care s-a deplasat săptămâna trecută în Italia, alături de Badea şi Mihai, unde s-a întâlnit cu comunităţile de români şi cu autorităţile din această ţară, a precizat că votul prin corespondenţă trebuie amendat, menţionând că se impune şi adoptarea votului electronic. "Misiunea noastră, a parlamentarilor de diaspora, se complică acum, pentru că va trebui să lucrăm foarte mult pe informarea cetăţenilor români, pentru a nu se crea nemulţumiri. Noi va trebui să facem tot ce putem să împăcăm şi legea, care este o obligaţie generală, şi să putem fi cât mai aproape de ceea ce îşi doresc românii din diaspora", a spus Lubanovici. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Dragnea anunţă oficial "reactivarea" lui Ponta şi guvern PSD-ALDE-UNPR

18/05/2016 09:11, Evenimentul Zilei

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta a decis să se "reactiveze" şi că după alegerile parlamentare, va propune preşedintelui Klaus Iohannis un guvern alcătuit din PSD, ALDE şi UNPR. Primele discuţii între cele trei partide, care vor pregăti o strategie comună pentru alegerile din toamnă, vor avea loc după 5 iunie. Întrebat ce variantă de guvern va propune preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din toamnă, Liviu Dragnea a răspuns: ”PSD-ALDE-UNPR pentru că au dovedit că au susţinut un guvern foarte performant”.
Top editoriale

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

23/05/2016 22:55, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

Mircea Geoană susţine că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a oamenilor

23/05/2016 22:54, Agerpres

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a celor care sunt nemulţumiţi şi indecişi şi a făcut apel pentru ca oamenii să meargă la vot.