Home » Ştiri » Daniel Zamfir: "A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună"

Daniel Zamfir: "A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună"

zamfir_daniel_catalin.jpg
A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună, consideră deputatul PNL Daniel Zamfir, referindu-se la afirmaţiile viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu.

"Ceea ce face BNR zilele acestea, din punctul meu de vedere, este inacceptabil. L-am auzit ieri (luni - n.r.) pe viceguvernatorul Băncii Naţionale (Bogdan Olteanu - n.r.) spunând că în România există riscul să dispară creditarea imobiliară. Aşa ceva e absolut de neimaginat. Până la urmă, eu cataloghez tipul acesta de declaraţii continue un soi de instigare, este practic o instigare. (...) A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună", a declarat Daniel Zamfir.

Deputatul PNL a adăugat că, luni, într-o emisiune televizată, acelaşi viceguvernator al BNR "a confirmat faptul că nu legea dării în plată este motivul pentru care băncile măresc avansul, ci legea bail-in". "Deci, iată, până la urmă a deconspirat tot acest şantaj din ultimele luni al băncilor care spuneau şi continuă să spună că măresc avansul din cauza legii dării în plată. Ori, afirmaţia clară a viceguvernatorului că din cauza legii bail-in-ului băncile sunt obligate să mărească avansurile - asta, până la urmă, arată că tot ce a fost cu darea în plată (...) - că se vor mări avansurile, că nu vor mai beneficia tinerii - a fost un şantaj pe care l-au practicat băncile în toată această perioadă", a precizat Zamfir.

El s-a declarat "absolut convins" că "băncile nu vor pleca din România''. "Băncile din România au obţinut un profit dublu în anul 2015 în comparaţie cu media europeană. Băncile în România au făcut un miliard de euro profit (...) pe spinarea statului român. Ponderea cea mai mare a creditelor a fost 'Prima casă' - 92% şi, bineînţeles, emisiunea de titluri şi obligaţiuni. Finanţarea sectorului economic a fost foarte scăzută. (...) Băncile au făcut profituri uriaşe în România pe spinarea statului român fără să-şi asume niciun risc. Ori, legea dării în plată, am spus-o de la început, asta face: vrea să echilibreze riscul între client şi bancă. Şi nu am nicio îndoială că la dezbaterea care va urma în Comisia juridică colegii mei deputaţi vor fi de acord cu propunerile noastre. (...) Vreau să explicăm foarte clar de ce introducerea de criterii şi plafoane nu fac altceva decât să îngreuneze aplicarea legii şi, mai grav, să o aducă în zona neconstituţionalităţii", a arătat deputatul PNL.

În opinia sa, programul "Prima casă'' nu va dispărea. "Sunt sute de deputaţi acum care pot aduce amendamente la legea dării în plată. Ea va intra în dezbaterea Comisiei juridice, chiar acum este perioada de depus amendamente. Nu am nicio îndoială că o vor face. Dacă cineva are temerea că 'Prima casă' va dispărea, v-o risipesc eu. 'Prima casă' nu dispare decât dacă vrea Guvernul României. Guvernul României poate să decidă să nu mai finanţeze 'Prima casă', atunci da. (...) Este opţiunea Guvernului", a mai spus Zamfir. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.