Home » Ştiri » Daniel Zamfir: "A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună"

Daniel Zamfir: "A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună"

zamfir_daniel_catalin.jpg
A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună, consideră deputatul PNL Daniel Zamfir, referindu-se la afirmaţiile viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu.

"Ceea ce face BNR zilele acestea, din punctul meu de vedere, este inacceptabil. L-am auzit ieri (luni - n.r.) pe viceguvernatorul Băncii Naţionale (Bogdan Olteanu - n.r.) spunând că în România există riscul să dispară creditarea imobiliară. Aşa ceva e absolut de neimaginat. Până la urmă, eu cataloghez tipul acesta de declaraţii continue un soi de instigare, este practic o instigare. (...) A spune că va dispărea creditarea în România din cauza legii dării în plată este o mare minciună", a declarat Daniel Zamfir.

Deputatul PNL a adăugat că, luni, într-o emisiune televizată, acelaşi viceguvernator al BNR "a confirmat faptul că nu legea dării în plată este motivul pentru care băncile măresc avansul, ci legea bail-in". "Deci, iată, până la urmă a deconspirat tot acest şantaj din ultimele luni al băncilor care spuneau şi continuă să spună că măresc avansul din cauza legii dării în plată. Ori, afirmaţia clară a viceguvernatorului că din cauza legii bail-in-ului băncile sunt obligate să mărească avansurile - asta, până la urmă, arată că tot ce a fost cu darea în plată (...) - că se vor mări avansurile, că nu vor mai beneficia tinerii - a fost un şantaj pe care l-au practicat băncile în toată această perioadă", a precizat Zamfir.

El s-a declarat "absolut convins" că "băncile nu vor pleca din România''. "Băncile din România au obţinut un profit dublu în anul 2015 în comparaţie cu media europeană. Băncile în România au făcut un miliard de euro profit (...) pe spinarea statului român. Ponderea cea mai mare a creditelor a fost 'Prima casă' - 92% şi, bineînţeles, emisiunea de titluri şi obligaţiuni. Finanţarea sectorului economic a fost foarte scăzută. (...) Băncile au făcut profituri uriaşe în România pe spinarea statului român fără să-şi asume niciun risc. Ori, legea dării în plată, am spus-o de la început, asta face: vrea să echilibreze riscul între client şi bancă. Şi nu am nicio îndoială că la dezbaterea care va urma în Comisia juridică colegii mei deputaţi vor fi de acord cu propunerile noastre. (...) Vreau să explicăm foarte clar de ce introducerea de criterii şi plafoane nu fac altceva decât să îngreuneze aplicarea legii şi, mai grav, să o aducă în zona neconstituţionalităţii", a arătat deputatul PNL.

În opinia sa, programul "Prima casă'' nu va dispărea. "Sunt sute de deputaţi acum care pot aduce amendamente la legea dării în plată. Ea va intra în dezbaterea Comisiei juridice, chiar acum este perioada de depus amendamente. Nu am nicio îndoială că o vor face. Dacă cineva are temerea că 'Prima casă' va dispărea, v-o risipesc eu. 'Prima casă' nu dispare decât dacă vrea Guvernul României. Guvernul României poate să decidă să nu mai finanţeze 'Prima casă', atunci da. (...) Este opţiunea Guvernului", a mai spus Zamfir. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Dragnea anunţă oficial "reactivarea" lui Ponta şi guvern PSD-ALDE-UNPR

18/05/2016 09:11, Evenimentul Zilei

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta a decis să se "reactiveze" şi că după alegerile parlamentare, va propune preşedintelui Klaus Iohannis un guvern alcătuit din PSD, ALDE şi UNPR. Primele discuţii între cele trei partide, care vor pregăti o strategie comună pentru alegerile din toamnă, vor avea loc după 5 iunie. Întrebat ce variantă de guvern va propune preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din toamnă, Liviu Dragnea a răspuns: ”PSD-ALDE-UNPR pentru că au dovedit că au susţinut un guvern foarte performant”.
Top editoriale

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

23/05/2016 22:55, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

Mircea Geoană susţine că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a oamenilor

23/05/2016 22:54, Agerpres

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a celor care sunt nemulţumiţi şi indecişi şi a făcut apel pentru ca oamenii să meargă la vot.