Home » Ştiri » Reintroducerea insultei şi calomniei în Codul penal, îndelung dezbătute în plenul Senatului

Reintroducerea insultei şi calomniei în Codul penal, îndelung dezbătute în plenul Senatului

senat.jpg
Propunerea legislativă a senatorului ALDE Cristiana Anghel, care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei şi stipularea probei verităţii, a fost îndelung dezbătută luni în plenul Senatului, discuţiile urmând a fi reluate marţi dimineaţă.

Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic şi va primi votul plenului după finalizarea dezbaterilor, în prima sesiune de vot final alocată acestor legi. În general, sesiunea de vot final pentru legile organice este programată în zilele de luni.

Mulţi dintre senatori s-au exprimat pentru respingerea propunerii legislative şi apărarea libertăţii de exprimare. "Dacă am da drumul la această condamnare a insultei şi calomniei am da o armă uriaşă tuturor celor care controlează într-un fel sau altul presa şi i-am face pe puţini să aibă curajul, de exemplu jurnaliştii de investigaţie, să mai spună opinii sincere legate de anumite probleme. Dacă vrem să mai păstrăm bruma de democraţie şi de libertate în exprimare nu votaţi acest proiect", a afirmat luni, în plen, senatorul PSD Georgică Severin.

Liberalul Nicolae Vlad Popa a pledat pentru protejarea libertăţii de exprimare "greu dobândite", iar social-democratul Şerban Nicolae a făcut trimitere la Constituţie. "Vă rog ca, separând planurile, să scăpăm de această obsesie de imagine şi să vorbim de libertatea de exprimare. Urmăriţi şi textul constituţional care spune că libera exprimare nu poate aduce atingere onoarei, demnităţii, deci asta înseamnă că este inacceptabilă în societatea civilizată şi sancţionabilă", a spus Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Dorin Dobra a afirmat că nu doreşte ca cei care au scris neadevăruri despre el să fie sancţionaţi, ci doar le atrage atenţia "că au făcut mult rău". "Senator ajuns, am citit că sunt hoţ (...), am aflat că sunt impostor. Doar eşti senator, trebuia să te aştepţi! Poate spune orice, orice. Am învăţat să mă şi aştept. Nedreptatea cea mare s-a produs însă într-un alt moment, când un fost coleg din depărtare a dat pe Google Dorin Dobra şi s-a uitat la poze şi articolele cu vizualizări şi s-a întrebat dacă eu sunt acel Dorin Dobra şi dacă să mă mai sune. La asta nu m-am aşteptat. (...) Articolele alea rămân şi le vor citi nepoţii mei, prietenii mei. Nu vreau să facă cineva puşcărie pentru ce a scris sau să plătească amendă, dar le pot confirma că de făcut rău au făcut, mult, nouă, tuturor", a spus Dobra.

Iniţiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei peroane un defect, o boală sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.

Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că "afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit căruia "proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim" şi "fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie".

După depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel şi-a amendat propria iniţiativă, dar amendamentele sale au fost respinse de Comisia juridică. Senatoarea are însă posibilitatea să îşi susţină amendamentele respinse în comisie în plenul Senatului, care marţi va continua dezbaterea propunerii legislative. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.