Home » Ştiri » Ana Birchall: “Datoria actualului guvern este să asigure creşterea în continuare a gradului de absorbţie al fondurilor europene”

Ana Birchall: “Datoria actualului guvern este să asigure creşterea în continuare a gradului de absorbţie al fondurilor europene”

birchall_ana5.jpg
Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a audiat-o, pe 29 februarie, pe Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, cu această ocazie membrii Comisiei adresându-i întrebări referitoare la stadiul absorbţiei fondurilor europene, situaţia alocărilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, proiectele depuse de România pentru accesarea de finanţări prin intermediul Planului Juncker sau strategiile vizate de Ministerul Fondurilor Europene pentru a maximiza absorbţia pe principalele Programe Sectoriale.

În cadrul audierilor, Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că “astfel de demersuri reprezintă o dovadă de normalitate în relaţia Parlament-Guvern, în condiţiile în care este firesc ca membrii Executivului să poarte un dialog instituţional cu comisiile parlamentare de care aparţin, în acord cu aşteptările românilor care doresc transparenţă şi profesionalism”.

Ana Birchall a subliniat că audierea a urmărit atât prezentarea strategiei pe care Ministerul Fondurilor Europene o are în vedere pentru a maximiza gradul de absorbţie a banilor europeni, cât şi oferirea unor răspunsuri la întrebările pe care românii le aşteaptă cu privire la priorităţile de dezvoltare economică. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că “în continuare, Comisia pentru afaceri europene îşi oferă tot sprijinul pentru activităţile ministerului în sensul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene, în măsura în care sprijinul este solicitat, astfel încât la finalizarea exerciţiului bugetar să putem spune că România a luat toţi banii care i se cuveneau”.

Totodată, Ana Birchall a punctat că “discuţia privind accesarea fondurilor europene nu trebuie purtată numai în jurul identificării unor vinovaţi pentru întârzierile la plăţi, pentru întârzierile la depunerea proiectelor sau la punerea în dezbatere a ghidurilor de finanţare şi eligibilitate”, iar Ministerul Fondurilor Europene trebuie să îşi şi asume “un rol activ în rezolvarea cauzelor care au determinat aceste probleme, astfel încât să eliminăm din practică această tendinţă de a ne rezuma doar la identificarea vinovaţilor, vina fiind atribuită de cele mai multe ori beneficiarilor”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a menţionat că aşteptările faţă de actualul Guvern sunt ridicate în privinţa creşterii substanţiale a gradului de absorbţie a fondurilor europene, mai ales că vorbim despre o echipă de tehnocraţi, cu experienţă directă în instituţiile europene. “La momentul în care guvernarea PSD-UNPR-ALDE a predat ştafeta actualului Executiv, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de aproximativ 60%, comparativ cu cele şapte procente grad de absorbţie de la începutul anului 2012, când majoritatea axelor de finanţare erau blocate. I-am comunicat doamnei ministru că este de datoria ministerului pe care îl coordonează să ducă acest procent mult mai sus, şi pentru că așteptăm ca expertiza și experiența de la Bruxelles a celor care lucrează în ministere să contribuie la maximizarea acestui vector de dezvoltare economică şi de reducere a decalajelor pe care îl reprezintă absorbţia banilor europeni”, a precizat Ana Birchall.

În cadrul audierii, Ana Birchall a subliniat că infrastructura rămâne un punct nevralgic, iar actuala echipă guvernamentală trebuie să obţină performanţele pe care toţi românii le aşteaptă. “Când partidul nostru s-a aflat la guvernare, am fost criticați – uneori justificat, alteori nemeritat – pe motiv că nu atragem suficienţi bani pentru autostrăzi și pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Un guvern tehnocrat trebuie să performeze mai bine în acest domeniu, tocmai pentru că au această expertiză şi experienţă europene”, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

“Rata pe care o prevăd la finalul exerciţiului bugetar este de 80%. Principala problemă pe care o avem este că bugetul de stat nu are suficiente proiecte care să respecte condiţionalităţile pentru finanţarea prin fonduri europene, şi mai ales pe cele privind achiziţiile publice, avizul de construcţie şi avizul de mediu”, a declarat în răspuns ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că măsura identificată în timpul guvernării PSD şi agreată şi cu reprezentanţii Comisiei Europene urmăreşte promovarea unor proiecte retrospective prin Programul Operaţional Sectorial “Transport”, finanţate din alte surse bugetare, în cuantum de aproximativ de 400 milioane de euro. Referitor la această măsură a guvernării trecute, Ana Birchall i-a solicitat ministrului să prezinte stadiul implementării acestei măsuri, iar ministrul Aura Răducu a arătat că “a început deja colectarea acestor proiecte şi pâna la 31 martie 2016 putem aproba proiectele pentru finanţarea retrospectivă”.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a solicitat ministrului Aura Răducu să prezinte viziunea sa privind reducerea decalajelor economice dintre regiuni, în condiţiile în care aceasta este o prioritate la nivelul UE. “Ca deputat de Vaslui, judeţ care se confruntă cu probleme economice serioase, cu un şomaj ridicat şi cu un grad redus al investiţiilor. Cred că reducerea substanţială a decalajelor dintre judeţe şi dintre regiuni trebuie să fie cu adevărat una dintre priorităţile guvernării, inclusiv prin elaborarea unor proiecte cu finanţare europeană ţintite, care să vizeze tocmai regiunile în care există dificultăţi de natură economică. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, bani pe care sper ca ţara noastră să îi absoarbă în totalitate. Banii europeni reprezintă o garanţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României, fiind bani care se cuvin României”, a precizat Ana Birchall.

În cadrul şedinţei de audiere, ministrul Fondurilor Europene a acceptat ca până la sfârşitul săptămânii în curs să informeze Comisia pentru afaceri europene privind proiecţia termenelor pentru ghidurile care urmează să fie lansate de către MFE. De asemenea, a fost agreat ca ministerul să trimită lunar câte o informare în scris către comisie privind stadiul evoluţiilor programelor de fonduri europene, iar următoarea întâlnire de lucru dintre membrii comisiei şi reprezentanţii ministerului să aibă loc în cursul lunii aprilie, după ce va fi făcută o evaluare a modului în care au fost atrase fondurile europene până în prezent.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.