Home » Ştiri » Ana Birchall: “Datoria actualului guvern este să asigure creşterea în continuare a gradului de absorbţie al fondurilor europene”

Ana Birchall: “Datoria actualului guvern este să asigure creşterea în continuare a gradului de absorbţie al fondurilor europene”

birchall_ana5.jpg
Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a audiat-o, pe 29 februarie, pe Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, cu această ocazie membrii Comisiei adresându-i întrebări referitoare la stadiul absorbţiei fondurilor europene, situaţia alocărilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, proiectele depuse de România pentru accesarea de finanţări prin intermediul Planului Juncker sau strategiile vizate de Ministerul Fondurilor Europene pentru a maximiza absorbţia pe principalele Programe Sectoriale.

În cadrul audierilor, Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că “astfel de demersuri reprezintă o dovadă de normalitate în relaţia Parlament-Guvern, în condiţiile în care este firesc ca membrii Executivului să poarte un dialog instituţional cu comisiile parlamentare de care aparţin, în acord cu aşteptările românilor care doresc transparenţă şi profesionalism”.

Ana Birchall a subliniat că audierea a urmărit atât prezentarea strategiei pe care Ministerul Fondurilor Europene o are în vedere pentru a maximiza gradul de absorbţie a banilor europeni, cât şi oferirea unor răspunsuri la întrebările pe care românii le aşteaptă cu privire la priorităţile de dezvoltare economică. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat că “în continuare, Comisia pentru afaceri europene îşi oferă tot sprijinul pentru activităţile ministerului în sensul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene, în măsura în care sprijinul este solicitat, astfel încât la finalizarea exerciţiului bugetar să putem spune că România a luat toţi banii care i se cuveneau”.

Totodată, Ana Birchall a punctat că “discuţia privind accesarea fondurilor europene nu trebuie purtată numai în jurul identificării unor vinovaţi pentru întârzierile la plăţi, pentru întârzierile la depunerea proiectelor sau la punerea în dezbatere a ghidurilor de finanţare şi eligibilitate”, iar Ministerul Fondurilor Europene trebuie să îşi şi asume “un rol activ în rezolvarea cauzelor care au determinat aceste probleme, astfel încât să eliminăm din practică această tendinţă de a ne rezuma doar la identificarea vinovaţilor, vina fiind atribuită de cele mai multe ori beneficiarilor”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a menţionat că aşteptările faţă de actualul Guvern sunt ridicate în privinţa creşterii substanţiale a gradului de absorbţie a fondurilor europene, mai ales că vorbim despre o echipă de tehnocraţi, cu experienţă directă în instituţiile europene. “La momentul în care guvernarea PSD-UNPR-ALDE a predat ştafeta actualului Executiv, gradul de absorbţie a fondurilor europene era de aproximativ 60%, comparativ cu cele şapte procente grad de absorbţie de la începutul anului 2012, când majoritatea axelor de finanţare erau blocate. I-am comunicat doamnei ministru că este de datoria ministerului pe care îl coordonează să ducă acest procent mult mai sus, şi pentru că așteptăm ca expertiza și experiența de la Bruxelles a celor care lucrează în ministere să contribuie la maximizarea acestui vector de dezvoltare economică şi de reducere a decalajelor pe care îl reprezintă absorbţia banilor europeni”, a precizat Ana Birchall.

În cadrul audierii, Ana Birchall a subliniat că infrastructura rămâne un punct nevralgic, iar actuala echipă guvernamentală trebuie să obţină performanţele pe care toţi românii le aşteaptă. “Când partidul nostru s-a aflat la guvernare, am fost criticați – uneori justificat, alteori nemeritat – pe motiv că nu atragem suficienţi bani pentru autostrăzi și pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Un guvern tehnocrat trebuie să performeze mai bine în acest domeniu, tocmai pentru că au această expertiză şi experienţă europene”, a mai arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

“Rata pe care o prevăd la finalul exerciţiului bugetar este de 80%. Principala problemă pe care o avem este că bugetul de stat nu are suficiente proiecte care să respecte condiţionalităţile pentru finanţarea prin fonduri europene, şi mai ales pe cele privind achiziţiile publice, avizul de construcţie şi avizul de mediu”, a declarat în răspuns ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că măsura identificată în timpul guvernării PSD şi agreată şi cu reprezentanţii Comisiei Europene urmăreşte promovarea unor proiecte retrospective prin Programul Operaţional Sectorial “Transport”, finanţate din alte surse bugetare, în cuantum de aproximativ de 400 milioane de euro. Referitor la această măsură a guvernării trecute, Ana Birchall i-a solicitat ministrului să prezinte stadiul implementării acestei măsuri, iar ministrul Aura Răducu a arătat că “a început deja colectarea acestor proiecte şi pâna la 31 martie 2016 putem aproba proiectele pentru finanţarea retrospectivă”.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a solicitat ministrului Aura Răducu să prezinte viziunea sa privind reducerea decalajelor economice dintre regiuni, în condiţiile în care aceasta este o prioritate la nivelul UE. “Ca deputat de Vaslui, judeţ care se confruntă cu probleme economice serioase, cu un şomaj ridicat şi cu un grad redus al investiţiilor. Cred că reducerea substanţială a decalajelor dintre judeţe şi dintre regiuni trebuie să fie cu adevărat una dintre priorităţile guvernării, inclusiv prin elaborarea unor proiecte cu finanţare europeană ţintite, care să vizeze tocmai regiunile în care există dificultăţi de natură economică. România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, bani pe care sper ca ţara noastră să îi absoarbă în totalitate. Banii europeni reprezintă o garanţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României, fiind bani care se cuvin României”, a precizat Ana Birchall.

În cadrul şedinţei de audiere, ministrul Fondurilor Europene a acceptat ca până la sfârşitul săptămânii în curs să informeze Comisia pentru afaceri europene privind proiecţia termenelor pentru ghidurile care urmează să fie lansate de către MFE. De asemenea, a fost agreat ca ministerul să trimită lunar câte o informare în scris către comisie privind stadiul evoluţiilor programelor de fonduri europene, iar următoarea întâlnire de lucru dintre membrii comisiei şi reprezentanţii ministerului să aibă loc în cursul lunii aprilie, după ce va fi făcută o evaluare a modului în care au fost atrase fondurile europene până în prezent.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Gabriela Firea: "Nu sunt de acord cu privatizarea sistemului sanitar"

26/05/2016 22:18, Agerpres

Traian Băsescu despre legea electorală: "Televiziunile sunt obligate abuziv să organizeze dezbateri politice gratuite"

26/05/2016 22:17, Agerpres

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a susţinut, joi, la Ploieşti, că legea electorală conţine măsuri stricte din cauza cărora alegătorul pierde, el catalogând drept "abuzivă" obligaţia ca televiziunile private să organizeze dezbateri politice gratuite.