Home » Ştiri » Vasile Blaga: "Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral"

Vasile Blaga: "Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral"

blaga_gorghiu_1.jpg
Liberalii cer conducerii Parlamentului prelungirea mandatului Comisiei de cod electoral şi procedură de urgenţă pentru legea cotelor de gen, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi votul prin corespondenţă la prezidenţiale, a anunţat luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

"Astăzi colegii noştri din Cameră şi din Senat vor depune o solicitare Birourilor permanente pentru a putea prelungi mandatul Comisiei de cod electoral. (...) Vom cere întrunirea de urgenţă a Comisiei de cod electoral şi procedură de urgenţă pentru cele trei legi pe care încă le avem restante în această materie: unu - cotele de gen - şi aici mă îngrijorează faptul că, în ciuda discursului public al liderilor PSD şi prezenţa lor în toate dezbaterile pe acest subiect, favorabilă, nu s-au deranjat să vină în întâmpinarea modificării legislaţiei, doi - dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, iniţiativă depusă de ceva vreme, trei - votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale despre care toată lumea spune că este de acord, dar în afară de PNL nimeni nu se deranjează să pună pe tapet această temă" , a declarat Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că nu a primit un punct de vedere din partea Guvernului pe marginea votului în două tururi la alegerile locale, punctând că PNL nu va renunţa la acţiunea de contestare în contencios-administrativ. "Nu ne împiedică nimic ca în viitoarea Comisie de cod electoral (...) să ridicăm din nou subiectul. În momentul acesta, din păcate, din vina PSD, nu mai avem nici Comisie de cod electoral, nu discutăm nici de iniţiativele în materie electorală. Vom merge pe ambele căi în continuare", a arătat Gorghiu.

În ceea ce priveşte scăderea pragului electoral pentru ca partidele mici să fie ajutate, aşa cum a solicitat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, liderii PNL au respins această idee. "O sfătuiesc pe doamna ministru să vorbească cu domnul prim-ministru, care ar fi calea mai scurtă de rezolvare a problemei. Ne-ar bucura pentru că atunci am avea argumente să introducem în ordonanţa de urgenţă mai multe prevederi. (...) Indiferent de numărul de membri care compun un partid nu poţi să creezi discriminări. Partidele politice participă într-o competiţie politică pe reguli fixe. Toate partidele funcţionează pe aceleaşi reguli", a spus Gorghiu.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a subliniat că liberalii nu sunt de acord cu scăderea pragului electoral. "Doamna ministru văd că are opţiuni în zona politică, în sfârşit. Este prea la personal, nu suntem în campanie. Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral, din punctul meu de vedere. Orice temă de genul acesta este atât de importantă încât trebuie discutată în partid, în primul rând, şi pe urmă în Comisia de cod electoral. Cât ar trebui să fie pragul electoral - 3%?", a conchis Blaga. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Victor Ponta: “Dacă se va retrage Dragnea o să vină altcineva la conducerea PSD, nu eu”

31/05/2016 08:55, Agerpres

Fostul președinte al social-democraților Victor Ponta a exclus posibilitatea de a reveni la conducerea partidului după alegerile locale, afirmând că, în cazul în care actualul lider al partidului, Liviu Dragnea, se va retrage de la șefia PSD "o să vină altcineva''.

Nicușor Dan: “Nu mă voi retrage în nicio condiție în fața lui Cătălin Predoiu”

31/05/2016 08:55, Agerpres

Candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a precizat, luni, că nu se va retrage "în nicio condiție" în favoarea liberalului Cătălin Predoiu și că USB dorește realizarea unui sondaj din care să reiasă în ce mod s-ar putea transfera intențiile de vot între cei doi candidați.