Home » Ştiri » Vasile Blaga: "Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral"

Vasile Blaga: "Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral"

blaga_gorghiu_1.jpg
Liberalii cer conducerii Parlamentului prelungirea mandatului Comisiei de cod electoral şi procedură de urgenţă pentru legea cotelor de gen, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi votul prin corespondenţă la prezidenţiale, a anunţat luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

"Astăzi colegii noştri din Cameră şi din Senat vor depune o solicitare Birourilor permanente pentru a putea prelungi mandatul Comisiei de cod electoral. (...) Vom cere întrunirea de urgenţă a Comisiei de cod electoral şi procedură de urgenţă pentru cele trei legi pe care încă le avem restante în această materie: unu - cotele de gen - şi aici mă îngrijorează faptul că, în ciuda discursului public al liderilor PSD şi prezenţa lor în toate dezbaterile pe acest subiect, favorabilă, nu s-au deranjat să vină în întâmpinarea modificării legislaţiei, doi - dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, iniţiativă depusă de ceva vreme, trei - votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale despre care toată lumea spune că este de acord, dar în afară de PNL nimeni nu se deranjează să pună pe tapet această temă" , a declarat Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că nu a primit un punct de vedere din partea Guvernului pe marginea votului în două tururi la alegerile locale, punctând că PNL nu va renunţa la acţiunea de contestare în contencios-administrativ. "Nu ne împiedică nimic ca în viitoarea Comisie de cod electoral (...) să ridicăm din nou subiectul. În momentul acesta, din păcate, din vina PSD, nu mai avem nici Comisie de cod electoral, nu discutăm nici de iniţiativele în materie electorală. Vom merge pe ambele căi în continuare", a arătat Gorghiu.

În ceea ce priveşte scăderea pragului electoral pentru ca partidele mici să fie ajutate, aşa cum a solicitat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, liderii PNL au respins această idee. "O sfătuiesc pe doamna ministru să vorbească cu domnul prim-ministru, care ar fi calea mai scurtă de rezolvare a problemei. Ne-ar bucura pentru că atunci am avea argumente să introducem în ordonanţa de urgenţă mai multe prevederi. (...) Indiferent de numărul de membri care compun un partid nu poţi să creezi discriminări. Partidele politice participă într-o competiţie politică pe reguli fixe. Toate partidele funcţionează pe aceleaşi reguli", a spus Gorghiu.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a subliniat că liberalii nu sunt de acord cu scăderea pragului electoral. "Doamna ministru văd că are opţiuni în zona politică, în sfârşit. Este prea la personal, nu suntem în campanie. Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral, din punctul meu de vedere. Orice temă de genul acesta este atât de importantă încât trebuie discutată în partid, în primul rând, şi pe urmă în Comisia de cod electoral. Cât ar trebui să fie pragul electoral - 3%?", a conchis Blaga. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.