Home » Ştiri » Marko Bela: "Priorităţile UDMR rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani; populaţia aşteaptă să se ocupe de economie şi sănătate"

Marko Bela: "Priorităţile UDMR rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani; populaţia aşteaptă să se ocupe de economie şi sănătate"

bela_marko2_1.jpg
Senatorul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că priorităţile Uniunii rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani, însă a subliniat că un sondaj de opinie arată că populaţia aşteaptă de la organizaţie să se ocupe de economie şi sănătate.

"Şi un lucru foarte important: noi înşine trebuie să ne dăm seama că priorităţile nu s-au schimbat, priorităţile pe care le-am formulat acum 26 de ani sunt acelaşi: avem o problemă cu păstrarea identităţii noastre, cu utilizarea limbii materne, cu autonomia şi aş putea continua şirul priorităţilor. Deci acestea au rămas neschimbate. Priorităţile pe care le-am formulat acum 26 de ani s-au păstrat. Am o declaraţie de presă aici (referitoare la un sondaj de opinie, n.r) 50.000 de familii din 36 de oraşe au fost întrebate care sunt problemele majore de care ar trebui să se ocupe UDMR: economia şi sănătatea, cele mai importante aşteptări din partea comunităţilor, locuri de muncă, salarii mai bune, dezvoltarea economică. Respondenţii au spus că UDMR ar trebui să-şi asume un rol mai important în aceste domenii în Transilvania şi Partium, să sprijine învăţământul în limba maternă. Deci 50.000 de familii întrebate, din 36 de oraşe. O aşteptare se mai referă şi la protejarea drepturilor minoritare de către UDMR", a declarat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Fostul lider al UDMR a spus că nu se îndoieşte de faptul că s-a făcut acest sondaj, dar a spus că se îndoieşte de faptul că cele 50.000 de familii "au făcut vreo diferenţă între problemele arzătoare ale familiilor - sănătate, economie, locuri de muncă - şi aşteptările faţă de UDMR, ca şi comunitate".

"Nu cred că există această diferenţiere sau este justificată această diferenţiere. Nu putem separa aceste lucruri, pentru că trebuie să spunem clar şi răspicat: da, într-adevăr, organizaţia noastră, UDMR-ul, a luat fiinţă tocmai ca să sprijine comunitatea, să aibă grijă de familii, de indivizi, de economie, de locuri de muncă şi aşa mai departe, dar în primul şi în primul rând, şi mai ales în anul alegerilor trebuie să spunem foarte clar - vin alegerile locale, vin alegerile parlamentare - trebuie să facem ca oamenii să conştientizeze acest lucru, că UDMR-ul este şi există, în primul şi în primul rând pentru comunităţi şi a luat fiinţă pentru a proteja interesele comunităţii şi identitatea naţională a maghiarilor din Transilvania", a conchis Marko Bela. AGERPRES

Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.