Home » Ştiri » Marko Bela: "Priorităţile UDMR rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani; populaţia aşteaptă să se ocupe de economie şi sănătate"

Marko Bela: "Priorităţile UDMR rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani; populaţia aşteaptă să se ocupe de economie şi sănătate"

bela_marko2_1.jpg
Senatorul Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că priorităţile Uniunii rămân cele formulate în urmă cu 26 de ani, însă a subliniat că un sondaj de opinie arată că populaţia aşteaptă de la organizaţie să se ocupe de economie şi sănătate.

"Şi un lucru foarte important: noi înşine trebuie să ne dăm seama că priorităţile nu s-au schimbat, priorităţile pe care le-am formulat acum 26 de ani sunt acelaşi: avem o problemă cu păstrarea identităţii noastre, cu utilizarea limbii materne, cu autonomia şi aş putea continua şirul priorităţilor. Deci acestea au rămas neschimbate. Priorităţile pe care le-am formulat acum 26 de ani s-au păstrat. Am o declaraţie de presă aici (referitoare la un sondaj de opinie, n.r) 50.000 de familii din 36 de oraşe au fost întrebate care sunt problemele majore de care ar trebui să se ocupe UDMR: economia şi sănătatea, cele mai importante aşteptări din partea comunităţilor, locuri de muncă, salarii mai bune, dezvoltarea economică. Respondenţii au spus că UDMR ar trebui să-şi asume un rol mai important în aceste domenii în Transilvania şi Partium, să sprijine învăţământul în limba maternă. Deci 50.000 de familii întrebate, din 36 de oraşe. O aşteptare se mai referă şi la protejarea drepturilor minoritare de către UDMR", a declarat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Fostul lider al UDMR a spus că nu se îndoieşte de faptul că s-a făcut acest sondaj, dar a spus că se îndoieşte de faptul că cele 50.000 de familii "au făcut vreo diferenţă între problemele arzătoare ale familiilor - sănătate, economie, locuri de muncă - şi aşteptările faţă de UDMR, ca şi comunitate".

"Nu cred că există această diferenţiere sau este justificată această diferenţiere. Nu putem separa aceste lucruri, pentru că trebuie să spunem clar şi răspicat: da, într-adevăr, organizaţia noastră, UDMR-ul, a luat fiinţă tocmai ca să sprijine comunitatea, să aibă grijă de familii, de indivizi, de economie, de locuri de muncă şi aşa mai departe, dar în primul şi în primul rând, şi mai ales în anul alegerilor trebuie să spunem foarte clar - vin alegerile locale, vin alegerile parlamentare - trebuie să facem ca oamenii să conştientizeze acest lucru, că UDMR-ul este şi există, în primul şi în primul rând pentru comunităţi şi a luat fiinţă pentru a proteja interesele comunităţii şi identitatea naţională a maghiarilor din Transilvania", a conchis Marko Bela. AGERPRES

Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Scandal pe Facebook, între Predoiu şi Nicuşor Dan

30/05/2016 07:36, Gândul

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, spune că liberalul Cătălin Predoiu e "un candidat disperat să ajungă pe locul 2" şi lansează, prin interpuşi, atacuri mincinoase la adresa sa, în replică liberalul transmiţându-i să-şi "ţină nervii" şi să atace PSD şi Firea. "Am citit un atac mincinos şi nedemn al lui Marian Preda şi Sebastian Bodu. Nu vreau să fac presupoziţie şi să cred că, de fapt, în spatele acestui atac mincinos s-ar află Cătălin Predoiu, un candidat disperat să ajungă pe locul doi".

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".
Top editoriale

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

30/05/2016 07:34, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe. Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel. Aria de contramăsuri eficiente pe care le poate lua sunt limitate și ele implică denunțarea unilaterală a tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).
Top comentarii

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.

Preşedintele României Klaus Iohannis – un purtător de cuvînt execrabil al Guvernului Dacian Cioloş

29/05/2016 23:19, Ion Cristoiu

De regulă citesc stenograma, fie după RADOR, fie după site-ul Preşedinţiei. De data asta, n-a mai fost nevoie: mi-a citit-o Klaus Iohannis. Sau mai bine l-am auzit pe Klaus Iohannis, citind, la radio, Comunicatul CSAT. L-a citit prost ca intonaţie, dar corect ca pronunţie. Corect, și rar. Astfel c-am putut afla cum suna Comunicatul CSAT. Cel puţin în punctul despre Sănătate, înscris pe Ordinea de zi ca urmare a Scandalului Hexy Pharma, opinia publică a aşteptat nu atît Comunicatul CSAT, cît mai ales punctul de vedere al Preşedintelui. Declaraţia de presă s-a limitat la lectura Comunicatului, inclusiv în acest punct referitor la Scandalul din Sănătate.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

Traian Băsescu: "Iohannis trebuia să-i dea o replică lui Putin ca de la preşedinte la preşedinte"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca "de la preşedinte la preşedinte", având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o "minciună".