Home » Ştiri » Alina Gorghiu îi cere lui Ludovic Orban, candidat la Primăria Capitalei, un minimum de 50% pe liste femei

Alina Gorghiu îi cere lui Ludovic Orban, candidat la Primăria Capitalei, un minimum de 50% pe liste femei

gorghiu_2014.jpg
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu s-a pronunţat, la Gala Femeilor Liberale, pentru egalitatea de gen în politică şi i-a cerut candidatului PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, "un minim 50% pe liste femei".

"Chiar dacă avem un candidat bărbat la Primăria Capitalei, să ştiţi că iubeşte femeile şi vreau să-i cer lui Ludovic Orban, aşa cum am făcut peste tot în ţara asta şi către toţi preşedinţii de filială am adresat rugămintea, un minim 50% pe liste femei. În momentul în care vom avea egalitate cotă de gen, nu o să mai am nici eu, exclusiv, doamne la cabinetul parlamentar şi o să accept acea cotă de 30% bărbaţi", a precizat Gorghiu.

Ea a adăugat că PNL promovează implicarea femeilor în politică, pentru rezolvarea problemelor ce ţin de demografie, de educaţie, de prevenţia în sănătate. "PNL promovează implicarea femeilor în politică, pentru că noi credem în mobilizarea tuturor resurselor pentru succesul nostru naţional. Avem în Parlament două proiecte care pot schimba politica românească şi aceste două proiecte introduc cotele de gen în legislaţia electorală din România. E un model care funcţionează în peste 90 de state, care au reuşit să crească participarea femeilor în politică şi vă rog să o priviţi mai mult decât o cauză a femeilor din România, o cauză care vizează normalul în societatea românească", a subliniat liderul liberal.

Gorghiu şi-a exprimat speranţa că PNL va reuşi, până în luna iunie, să depună în Parlament un proiect legislativ pentru stoparea declinului demografic din România. "Anul 2016 înseamnă o populaţie pe care România o mai avea în 1966. Ştim cu toţii că ponderea tinerilor sub 15 ani este de 15 procente astăzi, faţă de 26 cât erau în 1970. Şi atunci vă întreb cine va susţine economia pe viitor, cine va plăti pensii şi salarii în viitoarele zeci de ani, dacă declinul demografic continuă. Sunt întrebări la care nu avem voie să răspundem peste 30 sau 50 de ani. Sunt întrebări pentru care răspunsurile şi soluţiile trebuie să vină de astăzi, în scopul de a pune capăt declinului demografic. Vă adresez şi eu provocarea de a merge în întâmpinarea colegilor noştri care încearcă să genereze acest pachet legislativ, pe care eu sper că PNL va reuşi până în luna iunie să-l depună în Parlament", a afirmat copreşedintele PNL.

În context, ea s-a referit şi la posibilitatea creşterii alocaţiilor pentru copii, în momentul în care PNL va fi la guvernare. "Vom ajunge să o ducem (n.r. - alocaţia pentru copii) până în 200 de lei, la momentul la care vom avea guvern liberal la Palatul Victoria, vom gândi acele programe care să permită forme de angajare flexibilă pentru familiile cu copii mici. Trebuie să ne gândim şi la milioanele de români din diaspora. Este important, pentru că sunt o resursă demografică importantă de care avem obligaţia să ţinem cont şi să-i respectăm", a mai precizat Gorghiu. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.