Home » Ştiri » Klaus Iohannis către parlamentari: "Vă propun un an electoral care să nu fie populist şi nici cu măsuri hazardate"

Klaus Iohannis către parlamentari: "Vă propun un an electoral care să nu fie populist şi nici cu măsuri hazardate"

iohannis_parlament.jpg
Preşedintele Klaus Iohannis le-a propus, luni, parlamentarilor un an electoral care să nu fie nici populist şi nici al măsurilor hazardate, context în care i-a invitat să asume câteva teme majore.

"Vă propun un alt fel de an electoral - care să nu fie nici populist, nici pierdut pentru temele de interes şi nici al măsurilor hazardate. Vă propun un an 2016 în care competiţia pentru voturi să nu excludă preocuparea pentru construcţia pe termen lung, în care febra campaniilor să nu oprească dezbaterea aşezată, iar subiectele spectaculoase de zi cu zi să nu elimine de pe agenda publică teme majore de interes pentru cetăţeni şi viaţa lor. (...) Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016: prima vizează începutul recâştigării încrederii în politică; a doua ţine de funcţionarea instituţiilor într-un stat democratic; a treia priveşte continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese şi a câştigat respectul partenerilor externi; în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere", a afirmat Klaus Iohannis, în plenul reunit al Legislativului.

El a spus că anii electorali au adus, din păcate, în România un anumit tip de practici. "Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formaţiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoarea politică, promisiuni populiste sau nesustenabile şi chiar legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă în 2008 şi niciodată aplicată, sau Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014, care a legalizat migraţia aleşilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral", a declarat şeful statului.

Iohannis a subliniat că în 2016 parlamentarii au marea şansă de a face lucrurile altfel. "Ne aflăm într-un context în care, spre deosebire de trecut, apropierea finalului de mandat poate să însemne mai multă atenţie, mai multă responsabilitate şi mai multă preocupare de a asculta în mod autentic ce-şi doresc concetăţenii noştri", a afirmat el.

Şeful statului a precizat că toate aceste lucruri ţin de acţiunea comună şi nu de voinţa unui om.
"Atât timp cât nu punem agenda României mai presus de agenda proprie, nimeni nu va avea de câştigat pe termen lung", a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că alegerile sunt prima oportunitate către înnoire în materie de atitudini, idei şi oameni, partidele fiind actorii principali la acest capitol. "Schimbarea despre care vorbesc vizează mai cu seamă practici şi mentalităţi, criterii de integritate, un mod mai inteligent şi mai creativ de elaborare a politicilor publice, un anumit tip de onestitate în raport cu electoratul şi renunţarea la construcţii legislative ad-hoc, doar pentru interese politice de moment", a spus preşedintele.

El a punctat că "instabilitatea legislativă în general afectează nu doar funcţionarea economiei, a societăţii, a marilor sisteme publice precum educaţia şi sănătatea, ci ajunge să fie o vulnerabilitate a sistemului democratic". "Cred că nimeni nu-şi doreşte aşa ceva", a conchis Iohannis. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Capcana în care a căzut Nicușor Dan

01/06/2016 08:34, Florin Negruțiu, Republica.ro

Provocarea dlui Cătălin Predoiu adresată domnilor Nicușor Dan și Daniel Barbu privind susținerea unui candidat unic „al dreptei” împotriva „stângii” reprezentate de Gabriela Vrânceanu Firea este singura idee semnificativă a unei campanii electorale pentru București ca și inexistente. Pentru că este singura idee și cum soluții pentru Capitală pe care să le dezbatem nu au fost formulate, lucrăm cu materialul clientului: ce a vrut să facă și ce a obținut dl. Predoiu?

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.