Home » Ştiri » Propunere legislativă a UDMR privind neimpozitarea clădirilor moument istoric

Propunere legislativă a UDMR privind neimpozitarea clădirilor moument istoric

kereskenyi_gabor.jpg
Consilierii locali ai UDMR Satu Mare propun scutirea de la plata impozitelor a clădirilor aflate pe lista monumentelor istorice şi reducerea cotei de impozitare pentru imobilele aflate în proprietatea persoanelor fizice dar în care îşi desfăşoară activitate persoane juridice.

Preşedintele filialei municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor, a declarat că în oraş există foarte multe astfel de clădiri iar proprietarii nu stau foarte bine financiar în condiţiile în care întreţinerea lor este scumpă.

"După părerea noastră, este inacceptabilă această situaţie din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în municipiul Satu Mare sunt foarte multe construcţii catalogate ca şi monumente istorice şi proprietarii din păcate nu sunt oameni de bani gata, întreţinerea acestor imobile costă foarte mult. Eu consider şi împreună cu grupul parlamentar din Camera Deputaţilor am propus un proiect de lege prin care aceste clădiri monumente istorice să fie scutite de plata impozitelor locale pentru construcţii. Foarte multe primării din păcate nu au aplicat scutirea, nici municipiul Satu Mare, deşi a avut această posibilitate, şi din acest motiv am vrut să rezolvăm la nivelul întregii ţări", a declarat Kereskenyi.

Totodată, consilierul local Masculic Csaba a adăugat că UDMR mai propune reducerea cotei de impozitare pentru imobilele aflate în proprietatea persoanelor fizice dar în care îşi desfăşoară activitatea persoane juridice, de la 1,3% cât este în prezent, votat conform noului Cod Fiscal, la 0,95%. Masculic a explicat că la finalul anului trecut Consiliul Local a adoptat cota de 1,3% fără a avea normele de aplicare a Codului Fiscal şi fără a putea face o analiză a efectului. "Ne-am confruntat şi am fost căutaţi de persoane fizice şi juridice care ne-au întrebat cum putem aproba o asemenea cotă, având o vedere o creştere semnificativă a impozitului. Noi considerăm că se impune de urgenţă modificarea Hotărârii de Consiliu 176/2015. Trebuie să spun şi să recunosc, cu regret, că municipiul Satu Mare aplică cele mai mari cote de impozitare la această categorie", a declarat Masculic.

Conforme calculelor prezentate, această cotă de 1,3% ar trebui să aducă bugetului local un venit mai mare cuprins între 5,5 şi 8,3 milioane lei. După majorarea impusă începând cu acest an, impozitul pentru un apartament de două camere aflat în proprietatea unei persoane fizice în care îi desfăşoară activitatea o persoană juridică, fie profesie liberală, a fost majorat de la 240 de lei în 2015 la 3.300-4.800 lei în 2016.
Propunerea consilierilor UDMR urmează să fie discutată în Consiliul Local.

Proprietarii clădirilor istorice în care nu se desfăşoară activităţi economice au fost scutiţi, până în prezent, de plata impozitului, însă potrivit noului Cod Fiscal, decizia de a impozita sau nu aceste clădiri este lăsată la latitudinea autorităţilor locale. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Dragnea anunţă oficial "reactivarea" lui Ponta şi guvern PSD-ALDE-UNPR

18/05/2016 09:11, Evenimentul Zilei

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta a decis să se "reactiveze" şi că după alegerile parlamentare, va propune preşedintelui Klaus Iohannis un guvern alcătuit din PSD, ALDE şi UNPR. Primele discuţii între cele trei partide, care vor pregăti o strategie comună pentru alegerile din toamnă, vor avea loc după 5 iunie. Întrebat ce variantă de guvern va propune preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din toamnă, Liviu Dragnea a răspuns: ”PSD-ALDE-UNPR pentru că au dovedit că au susţinut un guvern foarte performant”.
Top editoriale

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

23/05/2016 22:55, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

Mircea Geoană susţine că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a oamenilor

23/05/2016 22:54, Agerpres

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a celor care sunt nemulţumiţi şi indecişi şi a făcut apel pentru ca oamenii să meargă la vot.