Home » Ştiri » Propunere legislativă a UDMR privind neimpozitarea clădirilor moument istoric

Propunere legislativă a UDMR privind neimpozitarea clădirilor moument istoric

kereskenyi_gabor.jpg
Consilierii locali ai UDMR Satu Mare propun scutirea de la plata impozitelor a clădirilor aflate pe lista monumentelor istorice şi reducerea cotei de impozitare pentru imobilele aflate în proprietatea persoanelor fizice dar în care îşi desfăşoară activitate persoane juridice.

Preşedintele filialei municipale a UDMR Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor, a declarat că în oraş există foarte multe astfel de clădiri iar proprietarii nu stau foarte bine financiar în condiţiile în care întreţinerea lor este scumpă.

"După părerea noastră, este inacceptabilă această situaţie din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în municipiul Satu Mare sunt foarte multe construcţii catalogate ca şi monumente istorice şi proprietarii din păcate nu sunt oameni de bani gata, întreţinerea acestor imobile costă foarte mult. Eu consider şi împreună cu grupul parlamentar din Camera Deputaţilor am propus un proiect de lege prin care aceste clădiri monumente istorice să fie scutite de plata impozitelor locale pentru construcţii. Foarte multe primării din păcate nu au aplicat scutirea, nici municipiul Satu Mare, deşi a avut această posibilitate, şi din acest motiv am vrut să rezolvăm la nivelul întregii ţări", a declarat Kereskenyi.

Totodată, consilierul local Masculic Csaba a adăugat că UDMR mai propune reducerea cotei de impozitare pentru imobilele aflate în proprietatea persoanelor fizice dar în care îşi desfăşoară activitatea persoane juridice, de la 1,3% cât este în prezent, votat conform noului Cod Fiscal, la 0,95%. Masculic a explicat că la finalul anului trecut Consiliul Local a adoptat cota de 1,3% fără a avea normele de aplicare a Codului Fiscal şi fără a putea face o analiză a efectului. "Ne-am confruntat şi am fost căutaţi de persoane fizice şi juridice care ne-au întrebat cum putem aproba o asemenea cotă, având o vedere o creştere semnificativă a impozitului. Noi considerăm că se impune de urgenţă modificarea Hotărârii de Consiliu 176/2015. Trebuie să spun şi să recunosc, cu regret, că municipiul Satu Mare aplică cele mai mari cote de impozitare la această categorie", a declarat Masculic.

Conforme calculelor prezentate, această cotă de 1,3% ar trebui să aducă bugetului local un venit mai mare cuprins între 5,5 şi 8,3 milioane lei. După majorarea impusă începând cu acest an, impozitul pentru un apartament de două camere aflat în proprietatea unei persoane fizice în care îi desfăşoară activitatea o persoană juridică, fie profesie liberală, a fost majorat de la 240 de lei în 2015 la 3.300-4.800 lei în 2016.
Propunerea consilierilor UDMR urmează să fie discutată în Consiliul Local.

Proprietarii clădirilor istorice în care nu se desfăşoară activităţi economice au fost scutiţi, până în prezent, de plata impozitului, însă potrivit noului Cod Fiscal, decizia de a impozita sau nu aceste clădiri este lăsată la latitudinea autorităţilor locale. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.