Home » Ştiri » Protocolul PNL-PSRO prevede susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi

Protocolul PNL-PSRO prevede susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi

voicu_mihai1.jpg
PNL şi PSRO au semnat un protocol de colaborare care are în vedere monitorizarea corectitudinii desfăşurării alegerilor locale în secţiile de votare, constituirea de majorităţi postelectorale şi susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi de scrutin.

"(Protocolul - n.r.) are în vedere o colaborare la alegerile locale, care se va concretiza începând cu monitorizarea respectării legislaţiei electorale, a corectitudinii alegerilor locale, colaborare în secţiile de votare şi până la constituirea de majorităţi postelectorale. (...) Acest protocol vine într-un context politic în care conducerea celor două partide au considerat că este necesar", a declarat deputatul liberal Mihai Voicu.

El a subliniat că protocolul prevede participarea pe liste proprii la aceste alegeri, constituirea de majorităţi şi colaborare în administraţia locală după alegeri, precizând că un astfel de demers este deschis şi pentru alte forţe politice.

La rândul său, deputatul PSRO Florentin Gust a afirmat că protocolul cu PNL este un pas important pentru "izolarea coaliţiei răului". "S-a făcut un pas important (...) pentru izolarea coaliţiei răului şi anume domnii Dragnea, Oprea şi Băsescu. Este un protocol care duce politica românească un pas în faţă", a declarat Gust.

Protocolul de colaborare postelectorală, semnat de liderii celor două partide, porneşte de la documentul de colaborare parlamentară încheiat pe 29 aprilie 2015 între cele două formaţiuni. Documentul are în vedere "nevoia de a asigura condiţiile politice, de reprezentare electorală şi susţinere publică necesare punerii în operă a unui nou proiect de ţară". Acordul prevede că cele două formaţiuni vor colabora la nivel local şi naţional pentru constituirea de majorităţi comune la nivelul tuturor consiliilor locale, judeţene şi ale municipiului Bucureşti după alegerile locale.

De asemenea, PNL şi PSRO se angajează să semneze un protocol distinct pentru o alianţă post-electorală în vederea realizării unei majorităţi parlamentare, care să constituie şi să susţină viitorul Guvern. "În condiţiile organizării în două tururi a alegerilor pentru primari, cele două părţi se obligă să susţină în turul doi candidatul cel mai bine plasat al uneia din cele două formaţiuni semnatare ale prezentului acord", potrivit sursei citate.

În plus, cele două formaţiuni vor milita şi vor acţiona pentru alegerea primarilor în două tururi. "În termen de 21 de zile de la semnarea prezentului protocol, organizaţiile judeţene, de sector şi cea a municipiului Bucureşti vor încheia protocoale similare la nivel local, prin identificarea modalităţilor concrete de colaborare", se mai arată în document. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.