Home » Ştiri » Protocolul PNL-PSRO prevede susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi

Protocolul PNL-PSRO prevede susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi

voicu_mihai1.jpg
PNL şi PSRO au semnat un protocol de colaborare care are în vedere monitorizarea corectitudinii desfăşurării alegerilor locale în secţiile de votare, constituirea de majorităţi postelectorale şi susţinerea celui mai bine clasat candidat, în contextul alegerilor în două tururi de scrutin.

"(Protocolul - n.r.) are în vedere o colaborare la alegerile locale, care se va concretiza începând cu monitorizarea respectării legislaţiei electorale, a corectitudinii alegerilor locale, colaborare în secţiile de votare şi până la constituirea de majorităţi postelectorale. (...) Acest protocol vine într-un context politic în care conducerea celor două partide au considerat că este necesar", a declarat deputatul liberal Mihai Voicu.

El a subliniat că protocolul prevede participarea pe liste proprii la aceste alegeri, constituirea de majorităţi şi colaborare în administraţia locală după alegeri, precizând că un astfel de demers este deschis şi pentru alte forţe politice.

La rândul său, deputatul PSRO Florentin Gust a afirmat că protocolul cu PNL este un pas important pentru "izolarea coaliţiei răului". "S-a făcut un pas important (...) pentru izolarea coaliţiei răului şi anume domnii Dragnea, Oprea şi Băsescu. Este un protocol care duce politica românească un pas în faţă", a declarat Gust.

Protocolul de colaborare postelectorală, semnat de liderii celor două partide, porneşte de la documentul de colaborare parlamentară încheiat pe 29 aprilie 2015 între cele două formaţiuni. Documentul are în vedere "nevoia de a asigura condiţiile politice, de reprezentare electorală şi susţinere publică necesare punerii în operă a unui nou proiect de ţară". Acordul prevede că cele două formaţiuni vor colabora la nivel local şi naţional pentru constituirea de majorităţi comune la nivelul tuturor consiliilor locale, judeţene şi ale municipiului Bucureşti după alegerile locale.

De asemenea, PNL şi PSRO se angajează să semneze un protocol distinct pentru o alianţă post-electorală în vederea realizării unei majorităţi parlamentare, care să constituie şi să susţină viitorul Guvern. "În condiţiile organizării în două tururi a alegerilor pentru primari, cele două părţi se obligă să susţină în turul doi candidatul cel mai bine plasat al uneia din cele două formaţiuni semnatare ale prezentului acord", potrivit sursei citate.

În plus, cele două formaţiuni vor milita şi vor acţiona pentru alegerea primarilor în două tururi. "În termen de 21 de zile de la semnarea prezentului protocol, organizaţiile judeţene, de sector şi cea a municipiului Bucureşti vor încheia protocoale similare la nivel local, prin identificarea modalităţilor concrete de colaborare", se mai arată în document. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.