Home » Ştiri » Liviu Dragnea susține că în "Legea defăimării" nu există nicio prevedere care să limiteze libertatea de expresie

Liviu Dragnea susține că în "Legea defăimării" nu există nicio prevedere care să limiteze libertatea de expresie

dragnea_liviu1.jpg
Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat că în "Legea defăimării" nu există niciun fel de prevedere care să limiteze libertatea de expresie, aceasta referindu-se la atacurile privind grupurile minoritare.

"Nu există niciun fel de prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe reţele de socializare, cu atât mai puţin împotriva politicienilor. Prevederile referitoare la apartenenţa politică şi la avere au fost scoase, am fost de acord pentru că într-adevăr puteau da naştere la interpretări. Propunerile venite, observaţiile de la Consiliul legislativ, observaţiile de la Guvern, de la Consiliul Naţional al Discriminării, de la parlamentari au fost acceptate într-o mare majoritate, legea este foarte clară, este foarte limpede şi eu ţin foarte mult la ea, pentru că este necesară pentru această ţară", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că "nu s-au citit cu atenţie amendamentele sau nu s-a vrut să se citească". "În ceea ce priveşte amenzile, se face trimitere la Ordonanţa 137 care reglementează cuantumul de amenzi care există şi acum. Deci nu e vorba de o amendă în plus, de un cuantum în plus sau de un alt nivel de amenzi. Iar dacă cineva spune că există deja aceste prevederi în alte legi, de unde această încrâncenare? (...) Amenzile vor fi aplicate tot de Consiliul Naţional al Discriminării. Eu nu cred că cineva dintre dumneavoastră în mod serios sau din presa românească are de gând să pornească în perioada următoare o campanie de denigrare a unui grup minoritar. Atunci care sunt interesele pentru care să se conteste?", a afirmat Liviu Dragnea.

Potrivit liderului PSD, această lege se referă la cazurile în care începe o campanie de defăimare, de denigrare a unui grup etnic, vizând, totodată, "foarte mult" educaţia preventivă. "Printr-o amendă nu îl poţi opri pe unul care este xenofob sau care este şovin sau care este împotriva unor grupuri minoritare. (...) Dar, prin educaţie în favoarea toleranţei, lucrurile se pot îndrepta într-o direcţie bună, pentru că nu cred că dumneavoastră doriţi să faceţi acest lucru. Titlul a fost deja modificat - este vorba despre legea privind asigurarea toleranţei faţă de grupurile minoritare. Este un titlu foarte bun. S-au făcut amendamente prin care s-au adus foarte multe modificări", a spus Dragnea.

În opinia sa, primul lucru pe care "trebuie să-l facă orice om normal şi raţional", înainte să comenteze o iniţiativă legislativă, înainte să o critice, "înainte să fie atât de violent", este să citească cu atenţie atât legea, cât şi amendamentele care au fost adoptate marţi în Comisia juridică. "Nu există nicio prevedere din acest proiect de lege care să atenteze la libertatea presei, absolut niciuna. Am văzut foarte multe comentarii şi aprecieri din partea unor oameni de bine, care spuneau că nu mai au voie la televizor să spună orice despre politicieni. Le doresc succes, chiar îi invit să spună cât mai multe despre politiceni, nu îi opreşte această lege. În ceea ce priveşte defăimarea, eu m-aş bucura dacă toate generaţiile din această ţară s-ar apleca puţin asupra istoriei care, din păcate, nu este foarte îndepărtată, când milioane de oameni au murit din cauza promovării unei uri de rasă. (...) A fost vreodată în România un curent majoritar prin care grupurile minoritare să fie pedepsite sau să se stârnească împotriva lor ură sau răzbunare? Nu, dar, având în vedere pericolul din zonă, pentru că, din păcate, lumea este în continuă schimbare în sens negativ în anumite domenii, e bine ca noi să promovăm această lege care asigură toleranţa faţă de grupurile minoritare, pentru că nu poate face decât bine", a susţinut preşedintele PSD.

Membrii Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au dat marţi, în şedinţă comună, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, adoptând şi un amendament care vizează aplicarea unor sancţiuni contravenţionale pentru cei care discriminează persoane fizice între 1.000 şi 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale între 2.000 lei şi 100.000 de lei. Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaţilor PSD, fără susţinerea UDMR şi PNL. Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.