Home » Ştiri » Liviu Dragnea susține că în "Legea defăimării" nu există nicio prevedere care să limiteze libertatea de expresie

Liviu Dragnea susține că în "Legea defăimării" nu există nicio prevedere care să limiteze libertatea de expresie

dragnea_liviu1.jpg
Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat că în "Legea defăimării" nu există niciun fel de prevedere care să limiteze libertatea de expresie, aceasta referindu-se la atacurile privind grupurile minoritare.

"Nu există niciun fel de prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe reţele de socializare, cu atât mai puţin împotriva politicienilor. Prevederile referitoare la apartenenţa politică şi la avere au fost scoase, am fost de acord pentru că într-adevăr puteau da naştere la interpretări. Propunerile venite, observaţiile de la Consiliul legislativ, observaţiile de la Guvern, de la Consiliul Naţional al Discriminării, de la parlamentari au fost acceptate într-o mare majoritate, legea este foarte clară, este foarte limpede şi eu ţin foarte mult la ea, pentru că este necesară pentru această ţară", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că "nu s-au citit cu atenţie amendamentele sau nu s-a vrut să se citească". "În ceea ce priveşte amenzile, se face trimitere la Ordonanţa 137 care reglementează cuantumul de amenzi care există şi acum. Deci nu e vorba de o amendă în plus, de un cuantum în plus sau de un alt nivel de amenzi. Iar dacă cineva spune că există deja aceste prevederi în alte legi, de unde această încrâncenare? (...) Amenzile vor fi aplicate tot de Consiliul Naţional al Discriminării. Eu nu cred că cineva dintre dumneavoastră în mod serios sau din presa românească are de gând să pornească în perioada următoare o campanie de denigrare a unui grup minoritar. Atunci care sunt interesele pentru care să se conteste?", a afirmat Liviu Dragnea.

Potrivit liderului PSD, această lege se referă la cazurile în care începe o campanie de defăimare, de denigrare a unui grup etnic, vizând, totodată, "foarte mult" educaţia preventivă. "Printr-o amendă nu îl poţi opri pe unul care este xenofob sau care este şovin sau care este împotriva unor grupuri minoritare. (...) Dar, prin educaţie în favoarea toleranţei, lucrurile se pot îndrepta într-o direcţie bună, pentru că nu cred că dumneavoastră doriţi să faceţi acest lucru. Titlul a fost deja modificat - este vorba despre legea privind asigurarea toleranţei faţă de grupurile minoritare. Este un titlu foarte bun. S-au făcut amendamente prin care s-au adus foarte multe modificări", a spus Dragnea.

În opinia sa, primul lucru pe care "trebuie să-l facă orice om normal şi raţional", înainte să comenteze o iniţiativă legislativă, înainte să o critice, "înainte să fie atât de violent", este să citească cu atenţie atât legea, cât şi amendamentele care au fost adoptate marţi în Comisia juridică. "Nu există nicio prevedere din acest proiect de lege care să atenteze la libertatea presei, absolut niciuna. Am văzut foarte multe comentarii şi aprecieri din partea unor oameni de bine, care spuneau că nu mai au voie la televizor să spună orice despre politicieni. Le doresc succes, chiar îi invit să spună cât mai multe despre politiceni, nu îi opreşte această lege. În ceea ce priveşte defăimarea, eu m-aş bucura dacă toate generaţiile din această ţară s-ar apleca puţin asupra istoriei care, din păcate, nu este foarte îndepărtată, când milioane de oameni au murit din cauza promovării unei uri de rasă. (...) A fost vreodată în România un curent majoritar prin care grupurile minoritare să fie pedepsite sau să se stârnească împotriva lor ură sau răzbunare? Nu, dar, având în vedere pericolul din zonă, pentru că, din păcate, lumea este în continuă schimbare în sens negativ în anumite domenii, e bine ca noi să promovăm această lege care asigură toleranţa faţă de grupurile minoritare, pentru că nu poate face decât bine", a susţinut preşedintele PSD.

Membrii Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au dat marţi, în şedinţă comună, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, adoptând şi un amendament care vizează aplicarea unor sancţiuni contravenţionale pentru cei care discriminează persoane fizice între 1.000 şi 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale între 2.000 lei şi 100.000 de lei. Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaţilor PSD, fără susţinerea UDMR şi PNL. Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.