Home » Ştiri » Ludovic Orban către Dacian Cioloş: "Dacă lăsaţi lucrurile aşa,veţi avantaja PSD"

Ludovic Orban către Dacian Cioloş: "Dacă lăsaţi lucrurile aşa,veţi avantaja PSD"

orban_ludovic_pnl.jpg
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat că, prin menţinerea alegerii primarilor într-un tur de scrutin, PSD este avantajat, iar alegerile nu vor fi corecte.

"Nu vom avea alegeri locale corecte domnule prim-ministru dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii. Iar realitatea de la firul ierbii vă spune foarte clar că, dacă lăsaţi lucrurile aşa, nu faceţi altceva decât să avantajaţi PSD-ul în alegerile locale şi să dezavantajaţi democraţia şi drepturile cetăţenilor de a-şi alege nişte oameni oneşti în fruntea urbei, care să asigure dezvoltarea localităţii şi nu îmbogăţirea proprie a lor şi a clanurilor care îi susţin", a spus Orban, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului.

El a subliniat că Guvernul trebuie să organizeze alegeri corecte. "Domnule prim-ministru, trebuie să organizaţi alegeri corecte, dumneavoastră şi miniştrii din Cabinetul dumneavoastră nu sunteţi membri PSD, dar aveţi sub dumneavoastră secretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncţi, directori generali de ministere, prefecţi, reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, şefi de deconcentrate care sunt membri ai PSD şi care au fost puşi în funcţii în perioada guvernării PSD. Nu puteţi asigura alegeri corecte atât timp cât îi veţi menţine în funcţie pe ei. De la poştaşi până la şefi de post, de la directori de şcoală până la agenţi sanitar-veterinari fac campanie pentru PSD. Şefii de post s-au transformat în agenţi electorali, directorii de şcoli asemenea. Cum vreţi să organizaţi alegeri corecte cât oameni care ocupă funcţii publice sunt puşi de PSD şi fac pe faţă campanie pentru PSD şi nimeni nu le dă peste degete pentru a-i determina să aplice legea", a afirmat liderul deputaţilor PNL.

Orban a susţinut că premierul, care prin asumarea unei funcţii de demnitate publică are responsabilitatea de om de stat, nu trebuie să ţină cont de ceea ce spun partidele, ci de ceea ce spun cetăţenii care îşi doresc în proporţie de peste 70% ca alegerea primarului să se realizeze cu 50% plus unu. "Sunteţi Guvernul care veţi organiza alegerile locale. Partidele nu pornesc cu o şansă egală în aceste alegeri", a spus Orban, care a adăugat că 500 de primari şi-au schimbat "culoarea partidului, fiind mituiţi de PSD, Ponta şi Dragnea cu alocări din resurse publice din fondul de rezervă al Guvernului".

El a mai susţinut că ALDE şi UNPR nu au şanse să câştige alegerile în nicio localitate prin menţinerea unui singur tur de scrutin la locale. "Nu-i înţeleg pe cei de la ALDE şi UNPR. Ce le-a luat minţile? Cum îşi pot imagina ei că pot să câştige alegerile într-un tur într-o singură localitate. Nu aveţi şanse să câştigaţi în nicio localitate, pentru că, în conformitate cu legea aşa cum este ea organizată, deja reţelele de cumpărare a voturilor, reţelele de influenţare coercitivă a voturilor sunt puse în mişcare de primarii care în marea lor majoritate se comportă ca nişte satrapi locali şi îşi bat joc de beneficiarii ajutorului local, de toţi oamenii care au nevoi la primărie, pentru a-i determina să voteze împotriva voinţei cu primarii PSD în funcţie, în număr de aproape 2.000", a spus Orban. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.