Home » Ştiri » Deputaţii au respins proiectul ce viza modificarea şi completarea legii SIE

Deputaţii au respins proiectul ce viza modificarea şi completarea legii SIE

camera_deputatilor1_1.jpg
Deputaţii au respins miercuri iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), în sensul "intrării în legalitate" a numirilor la conducerea SIE, după cum a explicat iniţiatorul proiectului, senatorul ALDE Cristiana Anghel.

S-au înregistrat 281 de voturi pentru respingerea proiectului, cinci abţineri şi un vot împotrivă. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a întocmit un raport de respingere a acestui proiect, principalul argument fiind acela că strategia naţională de apărare prevede revizuirea, în anul 2016, a pachetului de legi ale securităţii naţionale.

"Dacă am fi dat un raport pozitiv, ar fi însemnat să modificăm astăzi o lege din pachetul legilor securităţii naţionale, care s-ar fi modificat peste o lună sau două, pentru că în Strategia Naţională de Apărare a ţării, aprobată de Parlament, propusă de preşedintele Iohannis, este prevăzut ca 2016 să fie anul în care se revizuieşte şi se aduce la zi tot pachetul de legi ale securităţii naţionale, care cuprinde zece legi, nu una singură", declara vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, deputatul UNPR Ion Răducanu.

Iniţiatorul proiectului, senatorul ALDE Cristiana Anghel, afirma că toţi directorii SIE au fost numiţi nelegal, în ultimii 13 ani. "Am propus intrarea în legalitate, adică legea nu mai este constituţională din 2003, de la noua Constituţie. Deci toţi directorii numiţi, de atunci până acum, au fost numiţi nelegal. Nu se poate să te duci la Monitorul Oficial şi să numeşti pe cineva ca director al SIE, în baza unui articol din Constituţie. Este o nebunie. Eu am venit şi am încercat să fac modificarea legii, astfel încât legea să vină pe palierele Constituţiei. Se pare că domnii au fost atât de speriaţi de tot ceea ce am scris acolo că vor da raport negativ", afirma Anghel.

În expunerea de motive a propunerii pentru modificarea şi completarea Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, Cristiana Anghel menţionează că "este imperios necesar ca legea menţionată să fie modificată în conformitate cu prevederile Constituţiei". "Legea privind organizarea şi modificarea SIE încalcă prevederile Constituţiei României, revizuită. De 13 ani, la conducerea SIE numirile sunt nelegale. Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în vigoare, prevede la art. 6, alineat (1): conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea preşedintelui României", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Camera Deputaţilor este prima Cameră legislativă sesizată, Senatul fiind for decizional. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.