Home » Ştiri » Deputaţii au respins proiectul ce viza modificarea şi completarea legii SIE

Deputaţii au respins proiectul ce viza modificarea şi completarea legii SIE

camera_deputatilor1_1.jpg
Deputaţii au respins miercuri iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE), în sensul "intrării în legalitate" a numirilor la conducerea SIE, după cum a explicat iniţiatorul proiectului, senatorul ALDE Cristiana Anghel.

S-au înregistrat 281 de voturi pentru respingerea proiectului, cinci abţineri şi un vot împotrivă. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a întocmit un raport de respingere a acestui proiect, principalul argument fiind acela că strategia naţională de apărare prevede revizuirea, în anul 2016, a pachetului de legi ale securităţii naţionale.

"Dacă am fi dat un raport pozitiv, ar fi însemnat să modificăm astăzi o lege din pachetul legilor securităţii naţionale, care s-ar fi modificat peste o lună sau două, pentru că în Strategia Naţională de Apărare a ţării, aprobată de Parlament, propusă de preşedintele Iohannis, este prevăzut ca 2016 să fie anul în care se revizuieşte şi se aduce la zi tot pachetul de legi ale securităţii naţionale, care cuprinde zece legi, nu una singură", declara vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, deputatul UNPR Ion Răducanu.

Iniţiatorul proiectului, senatorul ALDE Cristiana Anghel, afirma că toţi directorii SIE au fost numiţi nelegal, în ultimii 13 ani. "Am propus intrarea în legalitate, adică legea nu mai este constituţională din 2003, de la noua Constituţie. Deci toţi directorii numiţi, de atunci până acum, au fost numiţi nelegal. Nu se poate să te duci la Monitorul Oficial şi să numeşti pe cineva ca director al SIE, în baza unui articol din Constituţie. Este o nebunie. Eu am venit şi am încercat să fac modificarea legii, astfel încât legea să vină pe palierele Constituţiei. Se pare că domnii au fost atât de speriaţi de tot ceea ce am scris acolo că vor da raport negativ", afirma Anghel.

În expunerea de motive a propunerii pentru modificarea şi completarea Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, Cristiana Anghel menţionează că "este imperios necesar ca legea menţionată să fie modificată în conformitate cu prevederile Constituţiei". "Legea privind organizarea şi modificarea SIE încalcă prevederile Constituţiei României, revizuită. De 13 ani, la conducerea SIE numirile sunt nelegale. Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în vigoare, prevede la art. 6, alineat (1): conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea preşedintelui României", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Camera Deputaţilor este prima Cameră legislativă sesizată, Senatul fiind for decizional. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.

Dragnea anunţă oficial "reactivarea" lui Ponta şi guvern PSD-ALDE-UNPR

18/05/2016 09:11, Evenimentul Zilei

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta a decis să se "reactiveze" şi că după alegerile parlamentare, va propune preşedintelui Klaus Iohannis un guvern alcătuit din PSD, ALDE şi UNPR. Primele discuţii între cele trei partide, care vor pregăti o strategie comună pentru alegerile din toamnă, vor avea loc după 5 iunie. Întrebat ce variantă de guvern va propune preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din toamnă, Liviu Dragnea a răspuns: ”PSD-ALDE-UNPR pentru că au dovedit că au susţinut un guvern foarte performant”.
Top editoriale

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu şi Ponta depun o iniţiativă care transpune Directiva europeană privind asigurarea unui proces echitabil

23/05/2016 22:55, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi fostul premier Victor Ponta vor iniţia şi depune la Parlament o iniţiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil.

Mircea Geoană susţine că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a oamenilor

23/05/2016 22:54, Agerpres

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, că actualele partide tradiţionale vor să descurajeze prezenţa la vot a celor care sunt nemulţumiţi şi indecişi şi a făcut apel pentru ca oamenii să meargă la vot.