Home » Ştiri » Dacian Cioloş: "Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

Dacian Cioloş: "Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

ciolos_albastru.jpg
Premierul Dacian Cioloş a declarat, după discuţiile avute cu liderii partidelor parlamentare, că decizia organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament şi că Guvernul e gata să sprijine un astfel de demers.

"Am vrut să am această discuţie cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează în Parlament partidele, pentru că această temă este una eminamente politică. Este o temă pe care o majoritate clară a avut o înţelegere în Parlament în urmă cu un an de zile când s-au luat decizii într-un context mai larg. (...) Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea, punctul de vedere de a relua discuţia pe alegerea primarilor în două tururi, dar aşa cum am spus, decizia fiind una politică, ea trebuie într-un fel sau altul asumată în Parlament. Guvernul, singur, nu poate să decidă pe un astfel de subiect şi nici nu cred că este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. Însă Guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuţie alegerea primarilor şi să se revină la alegerea primarilor în două tururi", a afirmat Cioloş la Palatul Victoria.

Premierul a menţionat cele trei posibilităţi pe care le are Guvernul în acest moment, subliniind însă că varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă sau a asumării răspunderii prezintă "riscuri foarte mari". "Ar exista în faţa Guvernului posibilitatea de a veni cu o ordonanţă de urgenţă sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susţinerea unui proiect de lege în această direcţie. Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament şi, oricum, nu există o majoritate clară, care să susţină revenirea acum, pentru aceste alegeri, la două tururi pentru primari. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari, dar şi pentru preşedinţii de CJ, însă o majoritate a partidelor preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi credibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuţie pentru următoarele alegeri. (...) În aceste condiţii, date fiind şi constrângeri constituţionale care stau în faţa Guvernului, dacă s-ar merge pe o ordonanţă de urgenţă sau pe asumarea răspunderii constat că o astfel de abordare din partea Guvernului (...) are riscuri foarte mari, ca ele să fie o acţiune în forţă din partea Guvernului fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susţinere", a explicat premierul.

În opinia sa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului "poate să fie respinsă în Parlament într-un timp foarte scurt" şi "la fel o asumare a răspunderii pe acest subiect", în condiţiile în care nu există o majoritate în Legislativ.

Cioloş a amintit că există două proiecte de lege în Parlament care tratează revenirea la alegerile locale în două tururi. "Dacă se constituie o majoritate care să susţină aceste proiecte de legi - pentru că înţeleg că sunt încă discuţii între unele partide despre modul cum s-ar putea poziţiona - acolo (în Parlament - n.r.) este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte să fie adoptate şi aici, sigur, Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o, în cele din urmă tot în Parlament trebuie să aibă loc", a subliniat şeful Executivului.

Prim-ministrul a avertizat totodată că nu acceptă ca Guvernul "să fie folosit ca şi instrument de oricare partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid". "Am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca Guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici a celor care sunt împotriva modificării legii, nici a celor care vor modificarea legii", a spus Dacian Cioloş. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.