Home » Ştiri » Dacian Cioloş: "Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

Dacian Cioloş: "Decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament"

ciolos_albastru.jpg
Premierul Dacian Cioloş a declarat, după discuţiile avute cu liderii partidelor parlamentare, că decizia organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament şi că Guvernul e gata să sprijine un astfel de demers.

"Am vrut să am această discuţie cu toate partidele, o consultare informală, pentru a vedea cum se poziţionează în Parlament partidele, pentru că această temă este una eminamente politică. Este o temă pe care o majoritate clară a avut o înţelegere în Parlament în urmă cu un an de zile când s-au luat decizii într-un context mai larg. (...) Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine ideea, punctul de vedere de a relua discuţia pe alegerea primarilor în două tururi, dar aşa cum am spus, decizia fiind una politică, ea trebuie într-un fel sau altul asumată în Parlament. Guvernul, singur, nu poate să decidă pe un astfel de subiect şi nici nu cred că este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. Însă Guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuţie alegerea primarilor şi să se revină la alegerea primarilor în două tururi", a afirmat Cioloş la Palatul Victoria.

Premierul a menţionat cele trei posibilităţi pe care le are Guvernul în acest moment, subliniind însă că varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă sau a asumării răspunderii prezintă "riscuri foarte mari". "Ar exista în faţa Guvernului posibilitatea de a veni cu o ordonanţă de urgenţă sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susţinerea unui proiect de lege în această direcţie. Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament şi, oricum, nu există o majoritate clară, care să susţină revenirea acum, pentru aceste alegeri, la două tururi pentru primari. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari, dar şi pentru preşedinţii de CJ, însă o majoritate a partidelor preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi credibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuţie pentru următoarele alegeri. (...) În aceste condiţii, date fiind şi constrângeri constituţionale care stau în faţa Guvernului, dacă s-ar merge pe o ordonanţă de urgenţă sau pe asumarea răspunderii constat că o astfel de abordare din partea Guvernului (...) are riscuri foarte mari, ca ele să fie o acţiune în forţă din partea Guvernului fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susţinere", a explicat premierul.

În opinia sa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului "poate să fie respinsă în Parlament într-un timp foarte scurt" şi "la fel o asumare a răspunderii pe acest subiect", în condiţiile în care nu există o majoritate în Legislativ.

Cioloş a amintit că există două proiecte de lege în Parlament care tratează revenirea la alegerile locale în două tururi. "Dacă se constituie o majoritate care să susţină aceste proiecte de legi - pentru că înţeleg că sunt încă discuţii între unele partide despre modul cum s-ar putea poziţiona - acolo (în Parlament - n.r.) este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte să fie adoptate şi aici, sigur, Guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o, în cele din urmă tot în Parlament trebuie să aibă loc", a subliniat şeful Executivului.

Prim-ministrul a avertizat totodată că nu acceptă ca Guvernul "să fie folosit ca şi instrument de oricare partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid". "Am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca Guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici a celor care sunt împotriva modificării legii, nici a celor care vor modificarea legii", a spus Dacian Cioloş. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.