Home » Ştiri » Valeriu Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: “S-ar crea un precedent extrem de periculos”

Valeriu Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: “S-ar crea un precedent extrem de periculos”

zgonea_valeriu11.jpg
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, afirmă că Guvernul Cioloş ar trebui să reziste presiunilor exercitate de PNL şi să nu modifice legea privind alegerea primarilor, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale, iar în caz contrar ''s-ar crea un precedent extrem de periculos''.

"Spre deosebire de liberali, PSD va fi întotdeauna de acord cu respectarea legilor şi cu o competiţie electorală corectă. În Constituţie, la art. 1, alin.5 scrie clar: 'În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie'. Prin urmare, principiul stabilităţii legislative este indispensabil pentru funcţionarea corectă a oricărui stat democratic. Dacă la acest fapt mai adăugăm şi recomandările Comisiei de la Veneţia şi principiile impuse prin mai multe decizii ale CCR, atunci e clar că nu poţi schimba regulile în timpul jocului electoral fără să abdici de la aceste norme fundamentale. O spune şi PSD, dar o susţin şi multe organizaţii neguvernamentale care au participat la discuţiile din Comisia de Cod electoral - a cărei preşedinţie a aparţinut PNL - şi în care au cerut transparenţă şi predictibilitate în materia legislaţiei electorale. Eu cred că dacă s-ar da curs unei astfel de propuneri s-ar crea un precedent extrem de periculos. Sper ca Guvernul Cioloş să reziste presiunilor exercitate de PNL, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale", a declarat Zgonea.

El a susţinut că PNL încearcă ''să facă un joc şi să mute discuţia'', liberalii concentrându-se pe numărul de tururi. Totodată, Zgonea arată că PNL uită de cea mai importantă chestiune - "să vină în alegeri cu nişte oameni credibili, decenţi, responsabili şi integri". "Cetăţenii votează candidaţii în care au încredere şi sunt buni, indiferent că e într-un tur sau în două! Nu voi accepta lecţii de democraţie şi reprezentativitate de la foşti PDL-işti, care au intrat în Parlament cu 5-6 mii de voturi, de pe locul doi sau chiar trei. Este evident un gest de ipocrizie, care demonstrează că celor de la PNL nu le mai ies calculele ca acum un an. Probabil de asta vor să schimbe doar modul în care se aleg primarii şi nu au nimic de obiectat în ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene. Îi invit pe cei de la PNL să fie mai responsabili şi să accepte că orice discuţie despre o posibilă revenire la alegerea primarilor în două tururi poate avea loc doar după finalizarea acestor runde de alegeri. Poate că liberalii s-au inspirat de la Machiavelli, dar îi asigur că în 2016 scopul nu scuză mijloacele", a conchis Zgonea. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.