Home » Ştiri » Valeriu Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: “S-ar crea un precedent extrem de periculos”

Valeriu Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: “S-ar crea un precedent extrem de periculos”

zgonea_valeriu11.jpg
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, afirmă că Guvernul Cioloş ar trebui să reziste presiunilor exercitate de PNL şi să nu modifice legea privind alegerea primarilor, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale, iar în caz contrar ''s-ar crea un precedent extrem de periculos''.

"Spre deosebire de liberali, PSD va fi întotdeauna de acord cu respectarea legilor şi cu o competiţie electorală corectă. În Constituţie, la art. 1, alin.5 scrie clar: 'În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie'. Prin urmare, principiul stabilităţii legislative este indispensabil pentru funcţionarea corectă a oricărui stat democratic. Dacă la acest fapt mai adăugăm şi recomandările Comisiei de la Veneţia şi principiile impuse prin mai multe decizii ale CCR, atunci e clar că nu poţi schimba regulile în timpul jocului electoral fără să abdici de la aceste norme fundamentale. O spune şi PSD, dar o susţin şi multe organizaţii neguvernamentale care au participat la discuţiile din Comisia de Cod electoral - a cărei preşedinţie a aparţinut PNL - şi în care au cerut transparenţă şi predictibilitate în materia legislaţiei electorale. Eu cred că dacă s-ar da curs unei astfel de propuneri s-ar crea un precedent extrem de periculos. Sper ca Guvernul Cioloş să reziste presiunilor exercitate de PNL, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale", a declarat Zgonea.

El a susţinut că PNL încearcă ''să facă un joc şi să mute discuţia'', liberalii concentrându-se pe numărul de tururi. Totodată, Zgonea arată că PNL uită de cea mai importantă chestiune - "să vină în alegeri cu nişte oameni credibili, decenţi, responsabili şi integri". "Cetăţenii votează candidaţii în care au încredere şi sunt buni, indiferent că e într-un tur sau în două! Nu voi accepta lecţii de democraţie şi reprezentativitate de la foşti PDL-işti, care au intrat în Parlament cu 5-6 mii de voturi, de pe locul doi sau chiar trei. Este evident un gest de ipocrizie, care demonstrează că celor de la PNL nu le mai ies calculele ca acum un an. Probabil de asta vor să schimbe doar modul în care se aleg primarii şi nu au nimic de obiectat în ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene. Îi invit pe cei de la PNL să fie mai responsabili şi să accepte că orice discuţie despre o posibilă revenire la alegerea primarilor în două tururi poate avea loc doar după finalizarea acestor runde de alegeri. Poate că liberalii s-au inspirat de la Machiavelli, dar îi asigur că în 2016 scopul nu scuză mijloacele", a conchis Zgonea. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.