Home » Ştiri » Gabriela Firea: "Raportul MCV notează progresele justiţiei, dar criticile la Parlament trebuiau formulate cu mai multă atenţie"

Gabriela Firea: "Raportul MCV notează progresele justiţiei, dar criticile la Parlament trebuiau formulate cu mai multă atenţie"

firea_gabriela2.jpg
Senatorul Gabriela Firea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat că noul raport MCV pentru România notează progresele justiţiei, dar criticile aduse parlamentarilor şi Parlamentului ar fi trebuit formulate cu mai multă atenţie, în acord cu Constituţia ţării noastre, astfel încât să nu mai existe o diferenţă de tratament între aleşii români şi cei care din Legislativele celorlalte state UE.

"Remarcăm cu toţii şi sunt vizibile (progresele justiţiei - n.r.) de cel puţin un an, doi. Nu pot fi contestate şi, fireşte, de aceea sunt şi cuprinse în acest raport. Cât priveşte criticile, cred că acestea ar fi trebuit formulate cu o mai mare atenţie, astfel încât anumite fraze să nu vină chiar în contradicţie cu expresia şi definiţia democraţiei în întreaga lume. Pentru că atâta vreme cât Parlamentul este expresia dorinţei unui popor, Parlamentul este cel care legiferează şi reprezintă voinţa electoratului la momentul scrutinului. Nu înţeleg de ce se face o atât de mare diferenţiere între a-i trata pe parlamentarii altor ţări şi cei din România, care, cu foarte mici excepţii, nu au făcut altceva decât să spună, să afirme, să facă declaraţii politice, pentru că, de fapt, aceasta le este lor activitatea. Nu cred că s-a întâmplat altceva, nu cred că au existat alte excese", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, miercuri, la Antena 3.

Firea a adăugat, în ceea ce priveşte situaţiile în care în Parlamentul României s-au adus în discuţie începeri de urmăriri penale, reţineri sau arestări preventive, că şi atunci era vorba "tot despre un vot democratic". "Mai mult decât atât, şi eu am insistat şi alţi colegi din Parlament, de la toate formaţiunile politice, pentru modificarea, dacă este nevoie, a Constituţiei, a articolului care spune explicit faptul că Parlamentul încuviinţează cererile venite din partea procurorilor. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu a făcut altceva decât să aplice Constituţia, nu şi-a inventat un atribut, o anumită responsabilitate, blocând, iată, pasămite, procesul de justiţie. Mi se pare totuşi nedrept, câtă vreme Parlamentul respectă Constituţia să fie criticat exact în acest aspect şi în această paradigmă că respectă legea fundamentală a ţării", a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Raportul MCV al CE pentru România, prezentat miercuri la Bruxelles, notează, între altele, faptul că tendinţa privind independenţa justiţiei în România a fost pozitivă în 2015, însă rămân frecvente criticile la adresa magistraţilor exprimate de către politicieni şi în mass-media, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile judecătoreşti. Totodată, Comisia Europeană critică Parlamentul de la Bucureşti pentru că nu a respectat recomandarea de anul trecut pentru a se asigura "că în Codul de conduită a parlamentarilor sunt incluse dispoziţii clare în ceea ce priveşte respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar". AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.