Home » Ştiri » Daniel Fenechiu: "Este un raport MCV mai bun decât precedentele"

Daniel Fenechiu: "Este un raport MCV mai bun decât precedentele"

fenechiu_daniel3_1.jpg
Deputatul Daniel Fenechiu, preşedinte al PND, a declarat miercuri că noul raport MCV pentru România este unul mai bun decât precedentul, iar, prin menţinerea acestui ritm, monitorizarea justiţiei în ţara noastră va trebui să se apropie de sfârşit.

"Este un raport care constată progresul făcut de justiţie în România, iar la capitolul minusuri acestea sunt mai puţine decât în precedentele", a afirmat Fenechiu. Potrivit acestuia, între altele, "raportul înfierează, practic, încercările de a pune presiune pe justiţie făcute de fostul prim-ministru Ponta şi de către Călin Popescu-Tăriceanu". "Fără îndoială abordările lui Victor Ponta şi ale lui Călin Popescu-Tăriceanu sunt uşor excesive în raport de cerinţa unei justiţii funcţionale într-un stat de drept, dar cred că totuşi se exagerează într-o oarecare măsură pentru că atât Victor Ponta, cât Călin Popescu-Tăriceanu s-au rezumat strict la a avea puncte de vedere şi nu au făcut altceva care să îngreuneze efectiv activitatea justiţiei. Deci, una peste alta, eu apreciez raportul ca fiind unul pozitiv, sigur, cu această nuanţă a declaraţiilor unor politicieni. Şi, cred că, în ritmul acesta, monitorizarea justiţiei în România va trebui să se apropie de un fericit sfârşit, iar justiţia din România să fie considerată ca şi valoare, calitate şi corectitudine ca fiind apropiată de justiţiile din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene", a afirmat Fenechiu.

Deputatul a admis, totodată, că în ceea ce priveşte rolul Parlamentului în buna funcţionare a justiţiei "există două tipuri de acţiuni care generează, încă, anumite piedici şi oprelişti". "Mă refer, pe de-o parte, la refuzul de a acorda permisiunea arestării preventive şi respectiv de a cere începerea urmării penale. Avem cazurile deja cunoscute, în frunte cu Borbely şi Dan Şova, dar nu sunt singurele, pentru că de la precedentul raport au mai fost câteva cazuri în care Parlamentul s-a opus. Cred însă că etapa opunerii Parlamentului s-a cam încheiat şi cea mai bună dovadă va fi, probabil, votul de săptămâna viitoare în cazul fostului vicepremier Oprea, unde cred că Parlamentul şi-a învăţat deja lecţia şi nu va mai fi o pavăză în calea justiţiei", a spus Fenechiu.

El a adăugat că o a două formă în care Parlamentul a interferat cu justiţia a fost cea legată de anumite încercări ca prin diverse propuneri legislative să se modifice anumite legi considerate importante în lupta împotriva corupţiei. "Mă refer aici fie la dezincriminarea unor infracţiuni, fie la schimbarea condiţiilor constitutive ale infracţiunilor, fie la schimbarea competenţelor unor organe. În niciunul din aceste demersuri nu au reuşit, în general, reacţia, atât a societăţii civile, cât şi a colegilor parlamentari, a fost destul de bună. Eu cred că şi în ceea ce priveşte această interferenţă prin legiferarea unor măsuri care să încurce lupta anticorupţie s-a cam terminat", a declarat deputatul.

Fenechiu a punctat şi faptul că este de dorit ca legiferarea, urmare a deciziilor CCR prin care o serie de prevederi ale noului Cod de procedură penală şi ale noului Cod penal au fost declarate neconstituţionale, să fie făcută de către Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă de către Guvern. "Suntem într-o situaţie uşor paradoxală în sensul că, datorită unei frici de faptul că Parlamentul ar putea să interfereze cu ceva care să încurce lupta anticorupţie, lumea se teme de faptul ca Parlamentul să-şi facă treaba pentru care a fost ales şi se merge pe ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă ceea ce nu este foarte în regulă. (...) Acum, cu un Guvern tehnocrat cred că a continua să reglementezi situaţiile legislaţiei declarate neconstituţionale prin ordonanţe ar putea să genereze efecte complicate", a explicat deputatul. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Scandal pe Facebook, între Predoiu şi Nicuşor Dan

30/05/2016 07:36, Gândul

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, spune că liberalul Cătălin Predoiu e "un candidat disperat să ajungă pe locul 2" şi lansează, prin interpuşi, atacuri mincinoase la adresa sa, în replică liberalul transmiţându-i să-şi "ţină nervii" şi să atace PSD şi Firea. "Am citit un atac mincinos şi nedemn al lui Marian Preda şi Sebastian Bodu. Nu vreau să fac presupoziţie şi să cred că, de fapt, în spatele acestui atac mincinos s-ar află Cătălin Predoiu, un candidat disperat să ajungă pe locul doi".

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".
Top editoriale

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

30/05/2016 07:34, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe. Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel. Aria de contramăsuri eficiente pe care le poate lua sunt limitate și ele implică denunțarea unilaterală a tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).
Top comentarii

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.

Preşedintele României Klaus Iohannis – un purtător de cuvînt execrabil al Guvernului Dacian Cioloş

29/05/2016 23:19, Ion Cristoiu

De regulă citesc stenograma, fie după RADOR, fie după site-ul Preşedinţiei. De data asta, n-a mai fost nevoie: mi-a citit-o Klaus Iohannis. Sau mai bine l-am auzit pe Klaus Iohannis, citind, la radio, Comunicatul CSAT. L-a citit prost ca intonaţie, dar corect ca pronunţie. Corect, și rar. Astfel c-am putut afla cum suna Comunicatul CSAT. Cel puţin în punctul despre Sănătate, înscris pe Ordinea de zi ca urmare a Scandalului Hexy Pharma, opinia publică a aşteptat nu atît Comunicatul CSAT, cît mai ales punctul de vedere al Preşedintelui. Declaraţia de presă s-a limitat la lectura Comunicatului, inclusiv în acest punct referitor la Scandalul din Sănătate.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

Traian Băsescu: "Iohannis trebuia să-i dea o replică lui Putin ca de la preşedinte la preşedinte"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca "de la preşedinte la preşedinte", având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o "minciună".