Home » Ştiri » Daniel Fenechiu: "Este un raport MCV mai bun decât precedentele"

Daniel Fenechiu: "Este un raport MCV mai bun decât precedentele"

fenechiu_daniel3_1.jpg
Deputatul Daniel Fenechiu, preşedinte al PND, a declarat miercuri că noul raport MCV pentru România este unul mai bun decât precedentul, iar, prin menţinerea acestui ritm, monitorizarea justiţiei în ţara noastră va trebui să se apropie de sfârşit.

"Este un raport care constată progresul făcut de justiţie în România, iar la capitolul minusuri acestea sunt mai puţine decât în precedentele", a afirmat Fenechiu. Potrivit acestuia, între altele, "raportul înfierează, practic, încercările de a pune presiune pe justiţie făcute de fostul prim-ministru Ponta şi de către Călin Popescu-Tăriceanu". "Fără îndoială abordările lui Victor Ponta şi ale lui Călin Popescu-Tăriceanu sunt uşor excesive în raport de cerinţa unei justiţii funcţionale într-un stat de drept, dar cred că totuşi se exagerează într-o oarecare măsură pentru că atât Victor Ponta, cât Călin Popescu-Tăriceanu s-au rezumat strict la a avea puncte de vedere şi nu au făcut altceva care să îngreuneze efectiv activitatea justiţiei. Deci, una peste alta, eu apreciez raportul ca fiind unul pozitiv, sigur, cu această nuanţă a declaraţiilor unor politicieni. Şi, cred că, în ritmul acesta, monitorizarea justiţiei în România va trebui să se apropie de un fericit sfârşit, iar justiţia din România să fie considerată ca şi valoare, calitate şi corectitudine ca fiind apropiată de justiţiile din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene", a afirmat Fenechiu.

Deputatul a admis, totodată, că în ceea ce priveşte rolul Parlamentului în buna funcţionare a justiţiei "există două tipuri de acţiuni care generează, încă, anumite piedici şi oprelişti". "Mă refer, pe de-o parte, la refuzul de a acorda permisiunea arestării preventive şi respectiv de a cere începerea urmării penale. Avem cazurile deja cunoscute, în frunte cu Borbely şi Dan Şova, dar nu sunt singurele, pentru că de la precedentul raport au mai fost câteva cazuri în care Parlamentul s-a opus. Cred însă că etapa opunerii Parlamentului s-a cam încheiat şi cea mai bună dovadă va fi, probabil, votul de săptămâna viitoare în cazul fostului vicepremier Oprea, unde cred că Parlamentul şi-a învăţat deja lecţia şi nu va mai fi o pavăză în calea justiţiei", a spus Fenechiu.

El a adăugat că o a două formă în care Parlamentul a interferat cu justiţia a fost cea legată de anumite încercări ca prin diverse propuneri legislative să se modifice anumite legi considerate importante în lupta împotriva corupţiei. "Mă refer aici fie la dezincriminarea unor infracţiuni, fie la schimbarea condiţiilor constitutive ale infracţiunilor, fie la schimbarea competenţelor unor organe. În niciunul din aceste demersuri nu au reuşit, în general, reacţia, atât a societăţii civile, cât şi a colegilor parlamentari, a fost destul de bună. Eu cred că şi în ceea ce priveşte această interferenţă prin legiferarea unor măsuri care să încurce lupta anticorupţie s-a cam terminat", a declarat deputatul.

Fenechiu a punctat şi faptul că este de dorit ca legiferarea, urmare a deciziilor CCR prin care o serie de prevederi ale noului Cod de procedură penală şi ale noului Cod penal au fost declarate neconstituţionale, să fie făcută de către Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă de către Guvern. "Suntem într-o situaţie uşor paradoxală în sensul că, datorită unei frici de faptul că Parlamentul ar putea să interfereze cu ceva care să încurce lupta anticorupţie, lumea se teme de faptul ca Parlamentul să-şi facă treaba pentru care a fost ales şi se merge pe ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă ceea ce nu este foarte în regulă. (...) Acum, cu un Guvern tehnocrat cred că a continua să reglementezi situaţiile legislaţiei declarate neconstituţionale prin ordonanţe ar putea să genereze efecte complicate", a explicat deputatul. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.