Home » Ştiri » Apelul lui Tăriceanu către membrii ALDE: "Nu intraţi în concurenţă cu PSD!"

Apelul lui Tăriceanu către membrii ALDE: "Nu intraţi în concurenţă cu PSD!"

tariceanu_cravata.jpg
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu le-a făcut, luni, recomandarea colegilor săi ca în campania electorală pentru viitoarele alegeri să încerce să se evidenţieze printr-un discurs "autentic, de factură liberală" şi nu făcând concurenţă mesajului PSD privind politicile sociale.

"Trebuie să ne distingem de ceilalţi. Nu avem o problemă principală de raportare cu PSD, e un partid de stânga. Avem o problemă de delimitare pe zona de dreapta. Trebuie să venim cu un mesaj autentic, de factură liberală. Soluţiile pe care le propunem să se vadă că pornesc dintr-o gândire liberală. Nu vreau să cădem în următoarea greşeală, am văzut tentaţia în ultima perioadă a unor mesaje şi a unor idei şi unor proiecte de factură socială. Nu intraţi în concurenţă cu PSD. Nu înseamnă că PSD are monopolul politicilor sociale. Un partid politic modern trebuie să se adreseze şi acestor probleme, dar nu cred că această concurenţă - supralicitarea unor promisiuni sociale - trebuie să fie marca ALDE în viitoarele alegeri", a declarat Tăriceanu, în prima şedinţă a Biroului Politic al ALDE din acest an.

Călin Popescu-Tăriceanu a punctat faptul că formaţiunea politică pe care o conduce alături de Daniel Constantin este cotată a fi al treilea partid în preferinţele românilor. "Suntem în momentul de faţă, practic în toate sondajele, într-o poziţie care implică şi o tendinţă crescătoare şi ne plasează şi ca a treia formaţiune în preferinţele electoratului. Sigur că mă bucură, dar mai sunt cinci-şase luni până la alegeri şi rezultatele nu sunt bătute în cuie. Nu ne putem culca pe ideea că gata - acesta e rezultatul pe care îl vom obţine la alegerile locale. Rezultatul va depinde foarte mult de calitatea oamenilor şi de mobilizarea noastră şi de calitatea campaniei. Scorurile din sondaje în general la alegeri se tasează, adică se micşorează. Suntem daţi cu 9% sau cu 10%. La alegeri, dacă nu faci mobilizarea electoratului propriu, prin aducerea lui la vot, atunci degeaba în sondaje am luat 10% că te poţi trezi 6% sau cu 7%", a subliniat copreşedintele ALDE.

Acesta a adăugat că ALDE are ca atu "tinereţea partidului", însă are şi dezavantajul de a nu fi reprezentat, la nivelul întregii ţări, prin organizaţii judeţene. "În perspectiva alegerilor locale, (...) organizaţiilor noastre au obligaţia de a transmite mesajul politic venit de la conducerea centrală şi, simultan, să vină cu mesajele proprii care au o direcţionare către problemele locale. Avem un atu, şi anume tinereţea partidului. Nu suntem un partid care să avem în spate lucruri care să ne tragă de picior în jos. Dar în afară de acest avantaj avem şi dezavantaje. (...) Nu avem organizaţii puternice în tot cuprinsul ţării, avem judeţe care nu sunt acoperite cu organizaţii locale", a mai spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, "nu există soluţie magică" în ceea ce priveşte întărirea organizaţiilor judeţene, precum şi constituirea unora noi acolo unde ALDE nu are reprezentare. "Nu am nicio baghetă", a punctat Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu s-a referit şi la PNL, afirmând că, în opinia sa, în acest partid există trei grupuri "cu obiective total distincte": "grupul celor proveniţi din PDL care sunt compromişi; grupul care aşteaptă comanda de la preşedintele Iohannis pentru a-l transforma într-un obedient partid prezidenţial sub comanda lui Cioloş; grupul format din adevăraţii liberali care şi-ar dori, probabil, altceva, dar care au ajuns fără voia lor sub această firmă care azi s-ar potrivi mai degrabă cu sigla PDL".

"Îmi doresc să revăd PNL aşa cum a fost el, cum l-a consacrat istoria după anii '90, dar fără oamenii lui Băsescu şi mi-aş dori revenirea lor în familia liberalilor europeni. Este, de altfel, o dorinţă. Mi-au spus-o şi mulţi dintre foştii noştri colegi care sunt nemulţumiţi de ceea ce este azi PNL", a conchis Tăriceanu. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.