Home » Ştiri » Apelul lui Tăriceanu către membrii ALDE: "Nu intraţi în concurenţă cu PSD!"

Apelul lui Tăriceanu către membrii ALDE: "Nu intraţi în concurenţă cu PSD!"

tariceanu_cravata.jpg
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu le-a făcut, luni, recomandarea colegilor săi ca în campania electorală pentru viitoarele alegeri să încerce să se evidenţieze printr-un discurs "autentic, de factură liberală" şi nu făcând concurenţă mesajului PSD privind politicile sociale.

"Trebuie să ne distingem de ceilalţi. Nu avem o problemă principală de raportare cu PSD, e un partid de stânga. Avem o problemă de delimitare pe zona de dreapta. Trebuie să venim cu un mesaj autentic, de factură liberală. Soluţiile pe care le propunem să se vadă că pornesc dintr-o gândire liberală. Nu vreau să cădem în următoarea greşeală, am văzut tentaţia în ultima perioadă a unor mesaje şi a unor idei şi unor proiecte de factură socială. Nu intraţi în concurenţă cu PSD. Nu înseamnă că PSD are monopolul politicilor sociale. Un partid politic modern trebuie să se adreseze şi acestor probleme, dar nu cred că această concurenţă - supralicitarea unor promisiuni sociale - trebuie să fie marca ALDE în viitoarele alegeri", a declarat Tăriceanu, în prima şedinţă a Biroului Politic al ALDE din acest an.

Călin Popescu-Tăriceanu a punctat faptul că formaţiunea politică pe care o conduce alături de Daniel Constantin este cotată a fi al treilea partid în preferinţele românilor. "Suntem în momentul de faţă, practic în toate sondajele, într-o poziţie care implică şi o tendinţă crescătoare şi ne plasează şi ca a treia formaţiune în preferinţele electoratului. Sigur că mă bucură, dar mai sunt cinci-şase luni până la alegeri şi rezultatele nu sunt bătute în cuie. Nu ne putem culca pe ideea că gata - acesta e rezultatul pe care îl vom obţine la alegerile locale. Rezultatul va depinde foarte mult de calitatea oamenilor şi de mobilizarea noastră şi de calitatea campaniei. Scorurile din sondaje în general la alegeri se tasează, adică se micşorează. Suntem daţi cu 9% sau cu 10%. La alegeri, dacă nu faci mobilizarea electoratului propriu, prin aducerea lui la vot, atunci degeaba în sondaje am luat 10% că te poţi trezi 6% sau cu 7%", a subliniat copreşedintele ALDE.

Acesta a adăugat că ALDE are ca atu "tinereţea partidului", însă are şi dezavantajul de a nu fi reprezentat, la nivelul întregii ţări, prin organizaţii judeţene. "În perspectiva alegerilor locale, (...) organizaţiilor noastre au obligaţia de a transmite mesajul politic venit de la conducerea centrală şi, simultan, să vină cu mesajele proprii care au o direcţionare către problemele locale. Avem un atu, şi anume tinereţea partidului. Nu suntem un partid care să avem în spate lucruri care să ne tragă de picior în jos. Dar în afară de acest avantaj avem şi dezavantaje. (...) Nu avem organizaţii puternice în tot cuprinsul ţării, avem judeţe care nu sunt acoperite cu organizaţii locale", a mai spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, "nu există soluţie magică" în ceea ce priveşte întărirea organizaţiilor judeţene, precum şi constituirea unora noi acolo unde ALDE nu are reprezentare. "Nu am nicio baghetă", a punctat Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu s-a referit şi la PNL, afirmând că, în opinia sa, în acest partid există trei grupuri "cu obiective total distincte": "grupul celor proveniţi din PDL care sunt compromişi; grupul care aşteaptă comanda de la preşedintele Iohannis pentru a-l transforma într-un obedient partid prezidenţial sub comanda lui Cioloş; grupul format din adevăraţii liberali care şi-ar dori, probabil, altceva, dar care au ajuns fără voia lor sub această firmă care azi s-ar potrivi mai degrabă cu sigla PDL".

"Îmi doresc să revăd PNL aşa cum a fost el, cum l-a consacrat istoria după anii '90, dar fără oamenii lui Băsescu şi mi-aş dori revenirea lor în familia liberalilor europeni. Este, de altfel, o dorinţă. Mi-au spus-o şi mulţi dintre foştii noştri colegi care sunt nemulţumiţi de ceea ce este azi PNL", a conchis Tăriceanu. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.