Home » Ştiri » Senatorul Cristiana Anghel propune modificarea Codului fiscal în sensul abrogării articolelor referitoare la impozitarea pensiilor

Senatorul Cristiana Anghel propune modificarea Codului fiscal în sensul abrogării articolelor referitoare la impozitarea pensiilor

anghel_cristiana.jpg
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie abrogate articole referitoare la impozitarea pensiilor.

Potrivit unui comunicat de presă, propunerea de lege prevede şi modificarea articolelor din Codul fiscal care obligă pensionarii la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, "aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat". Concret, Cristiana Anghel propune abrogarea articolelor 61 litera (e), 64 litera (e), 100 şi 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

De asemenea, iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 4 (alin.1-4) în sensul că modificarea şi completarea codului este posibilă numai prin lege (care intră în vigoare, de regulă, în termen de şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial), fiind interzisă modificarea prin ordonanţe.

"În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi sau se majorează cele existente, se reduc sau se elimină facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie a fiecărui an (alin.2). Se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţiile prevăzute la alin.2 (alin.3)", se arată în textul propunerii de lege.

Senatorul ALDE propune şi modificarea articolului 77, alin. 2, în sensul că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit brut de până la 1.500 lei inclusiv astfel: "pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 400 lei; pentru persoanele care au o persoană în întreţinere - 600 lei; pentru persoanele care au două persoane în întreţinere - 700 lei; pentru persoanele care au trei persoane în întreţinere - 800 lei; pentru persoanele care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 1.000 lei".

Prin iniţiativa legislativă a Cristianei Anghel ar urma să fie modificat şi articolul 160, alin. 1 şi 2, din Codul fiscal astfel că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă "numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv; contribuţia se suportă de la bugetul de stat" (alin. 1).

"Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat", mai stipulează art. 160, alin.2, potrivit propunerii de lege.

În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorul susţine că, în România, "bătrâneţea înseamnă sărăcie, izolare şi boală". "După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura aşteptare. Pentru ea, bătrânii noştri se pregătesc aşa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanţă. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creştineşte?! Este constituţional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noştri?! O minciună sfruntată!" , afirmă Cristiana Anghel în documentul citat.

Ea susţine că, după o muncă de-o viaţă, "părinţii, bunicii, străbunicii noştri au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor", adăugând că bătrânii nu sunt "o masă amorfă, fără identitate". "Bătrânii noştri au nume şi prenume. Sunt părinţii, bunicii sau străbunicii noştri. Bătrânii noştri au construit o ţară. A venit războiul şi a distrus-o. Bătrânii noştri şi-au îngropat morţii, şi-au şters lacrimile şi au purces la reconstruirea ei. Au plătit daune de război, au acceptat curbele de sacrificiu, au făcut muncă patriotică, au lucrat voluntar pe şantierele patriei. Şi nu s-au plâns. Cu sudoarea bătrânilor noştri s-au construit Transfăgărăşanul, tunelul de la Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti - Piteşti, metroul bucureştean, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Casa Poporului, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigaţii, şantiere navale, reţeaua electrică, reţeaua feroviară, zeci de mii, sute de mii de locuinţe şi multe, multe altele. (...) Bătrânii noştri au strâns, din munca lor, în vistieria ţării, miliarde de dolari", mai spune senatorul ALDE în expunerea de motive. Potrivit senatorului ALDE, bătrânii "îşi caută mărunţişul" la piaţă deşi ei şi-au plătit contribuţiile sociale şi nu au lăsat ţara în datorii.

Cristiana Anghel precizează că, în prezent, propunerea de lege nu a fost semnată şi de alţi parlamentari drept co-iniţiatori. "Iniţiativa este semnată, deocamdată, doar de mine pentru că este vacanţă parlamentară. Sunt convinsă că după 1 februarie zeci de colegi parlamentari o vor semna şi o vor susţine", a opinat Cristiana Anghel, potrivit comunicatului. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.