Home » Ştiri » Senatorul Cristiana Anghel propune modificarea Codului fiscal în sensul abrogării articolelor referitoare la impozitarea pensiilor

Senatorul Cristiana Anghel propune modificarea Codului fiscal în sensul abrogării articolelor referitoare la impozitarea pensiilor

anghel_cristiana.jpg
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie abrogate articole referitoare la impozitarea pensiilor.

Potrivit unui comunicat de presă, propunerea de lege prevede şi modificarea articolelor din Codul fiscal care obligă pensionarii la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, "aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat". Concret, Cristiana Anghel propune abrogarea articolelor 61 litera (e), 64 litera (e), 100 şi 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

De asemenea, iniţiativa legislativă vizează modificarea articolului 4 (alin.1-4) în sensul că modificarea şi completarea codului este posibilă numai prin lege (care intră în vigoare, de regulă, în termen de şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial), fiind interzisă modificarea prin ordonanţe.

"În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi sau se majorează cele existente, se reduc sau se elimină facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie a fiecărui an (alin.2). Se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţiile prevăzute la alin.2 (alin.3)", se arată în textul propunerii de lege.

Senatorul ALDE propune şi modificarea articolului 77, alin. 2, în sensul că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit brut de până la 1.500 lei inclusiv astfel: "pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 400 lei; pentru persoanele care au o persoană în întreţinere - 600 lei; pentru persoanele care au două persoane în întreţinere - 700 lei; pentru persoanele care au trei persoane în întreţinere - 800 lei; pentru persoanele care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 1.000 lei".

Prin iniţiativa legislativă a Cristianei Anghel ar urma să fie modificat şi articolul 160, alin. 1 şi 2, din Codul fiscal astfel că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă "numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv; contribuţia se suportă de la bugetul de stat" (alin. 1).

"Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii şi de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuţia se suportă de la bugetul de stat", mai stipulează art. 160, alin.2, potrivit propunerii de lege.

În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorul susţine că, în România, "bătrâneţea înseamnă sărăcie, izolare şi boală". "După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura aşteptare. Pentru ea, bătrânii noştri se pregătesc aşa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanţă. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creştineşte?! Este constituţional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Ţara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noştri?! O minciună sfruntată!" , afirmă Cristiana Anghel în documentul citat.

Ea susţine că, după o muncă de-o viaţă, "părinţii, bunicii, străbunicii noştri au ajuns bătaia de joc a guvernanţilor", adăugând că bătrânii nu sunt "o masă amorfă, fără identitate". "Bătrânii noştri au nume şi prenume. Sunt părinţii, bunicii sau străbunicii noştri. Bătrânii noştri au construit o ţară. A venit războiul şi a distrus-o. Bătrânii noştri şi-au îngropat morţii, şi-au şters lacrimile şi au purces la reconstruirea ei. Au plătit daune de război, au acceptat curbele de sacrificiu, au făcut muncă patriotică, au lucrat voluntar pe şantierele patriei. Şi nu s-au plâns. Cu sudoarea bătrânilor noştri s-au construit Transfăgărăşanul, tunelul de la Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti - Piteşti, metroul bucureştean, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Casa Poporului, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigaţii, şantiere navale, reţeaua electrică, reţeaua feroviară, zeci de mii, sute de mii de locuinţe şi multe, multe altele. (...) Bătrânii noştri au strâns, din munca lor, în vistieria ţării, miliarde de dolari", mai spune senatorul ALDE în expunerea de motive. Potrivit senatorului ALDE, bătrânii "îşi caută mărunţişul" la piaţă deşi ei şi-au plătit contribuţiile sociale şi nu au lăsat ţara în datorii.

Cristiana Anghel precizează că, în prezent, propunerea de lege nu a fost semnată şi de alţi parlamentari drept co-iniţiatori. "Iniţiativa este semnată, deocamdată, doar de mine pentru că este vacanţă parlamentară. Sunt convinsă că după 1 februarie zeci de colegi parlamentari o vor semna şi o vor susţine", a opinat Cristiana Anghel, potrivit comunicatului. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.