Home » Ştiri » Alina Gorghiu: "Voi încerca să-l conving pe premier să-şi schimbe punctul de vedere pe tema alegerii primarilor"

Alina Gorghiu: "Voi încerca să-l conving pe premier să-şi schimbe punctul de vedere pe tema alegerii primarilor"

gorghiu_alb.jpg
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că nu se aştepta din partea premierului să respingă ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a adăugat că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului.

"Nu este răspunsul pe care mi-l doream, evident. Mă aşteptam ca premierul României şi Guvernul României să-şi asume o modificare de legislaţie în sensul asigurării reprezentativităţii aleşilor, în sensul în care o competiţie reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, prim-ministrul a decis să nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare, nu ştiu din partea cui, de partizanat politic. Eu vă spun că acest proiect şi anume alegerile în două tururi, această prevedere din legislaţia electorală, nu ţine de politic, ţine de democraţie, ţine de societatea civilă, ţine de drepturile cetăţenilor. Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe punctul de vedere", a afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat că PNL va face în acelaşi timp demersuri la nivel parlamentar pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin. "Evident că nu pot să vă mint să vă spun că sunt şanse de 100% ca acest proiect să fie unul încununat de succes pentru că PSD-ul este mare, mare adversar al alegerii primarilor în două tururi de scrutin", a declarat Gorghiu.

În opinia sa, la ora actuală, PSD este "un partid anchilozat". "Aţi văzut poziţii ale celor de la ALDE, domnul Tăriceanu a spus că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Din câte îmi amintesc, poziţia UDMR este în aceeaşi direcţie, a fost în aceeaşi direcţie, sper să nu mă înşel. Vom vedea în continuare dacă vom reuşi în vreun context să încropim o majoritate. Poziţia PSD-ului este însă anchilozată. (...) L-am văzut astăzi pe unul din liderii PSD, scuzaţi-mă, dar chiar nu-mi aduc aminte cine în momentul acesta, spunând cât e de neconstituţională o asemenea prevedere. (...) Oameni buni, a fost până în 2008, din 1990 până în 2008 am avut acest mod de alegere a primarilor. Dacă vă uitaţi în Europa cam aşa se aleg primarii, a fost un pas înapoi atunci când s-a ajuns la primari aleşi într-un singur tur", a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a adăugat că se aştepta cu atât mai mult la o altă poziţie din partea prim-ministrului cu cât în primul program de guvernare anunţat de acesta prevederea privitoare la alegerea în două tururi de scrutin pentru primari era considerată ca fiind una extrem de importantă. "Ce s-a schimbat de atunci până acum, marţi, 19 ianuarie, eu nu ştiu şi nici nu am să-mi ascund dezamăgirea", a declarat Gorghiu.

Ea a adăugat că subiectul va ţine agenda media până inclusiv în ziua alegerilor locale. "Vom vedea ce se va întâmpla, nu pot să răspund în numele prim-ministrului. (...) Nu vreau să creadă cineva că prin acest apel încerc să capitalizez simpatie din partea societăţii civile de partea PNL, dar societatea civilă a avut nenumărate luări de poziţie publică în care a cerut alegeri pentru primari în două tururi", a amintit copreşedintele PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, la rândul său, că liberalii consideră oportună "o largă" dezbatere referitoare la introducerea celor două tururi pentru alegerile locale. "Şi nu e de bun augur ca cineva să limiteze sau să excludă posibilitatea acestei largi dezbateri. (...) M-aş fi aşteptat şi ne-am fi aşteptat să existe o reacţie a premierului după poziţionarea tuturor partidelor politice, cel puţin din rândul celor parlamentare, care, în definitiv, au şi obligaţia dezbaterii unui proiect legislativ depus tot de PNL anul trecut pe această temă. Legea nu are caracter politic, ordonanţa nu are caracter politic, mai degrabă legea actuală satisface un interes politic al celor care deţin deja funcţiile de primar, care sunt în mod evident avantajaţi de această lege", a spus Stroe.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.