Home » Ştiri » Alina Gorghiu: "Voi încerca să-l conving pe premier să-şi schimbe punctul de vedere pe tema alegerii primarilor"

Alina Gorghiu: "Voi încerca să-l conving pe premier să-şi schimbe punctul de vedere pe tema alegerii primarilor"

gorghiu_alb.jpg
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că nu se aştepta din partea premierului să respingă ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a adăugat că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului.

"Nu este răspunsul pe care mi-l doream, evident. Mă aşteptam ca premierul României şi Guvernul României să-şi asume o modificare de legislaţie în sensul asigurării reprezentativităţii aleşilor, în sensul în care o competiţie reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, prim-ministrul a decis să nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare, nu ştiu din partea cui, de partizanat politic. Eu vă spun că acest proiect şi anume alegerile în două tururi, această prevedere din legislaţia electorală, nu ţine de politic, ţine de democraţie, ţine de societatea civilă, ţine de drepturile cetăţenilor. Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe punctul de vedere", a afirmat Gorghiu.

Ea a adăugat că PNL va face în acelaşi timp demersuri la nivel parlamentar pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin. "Evident că nu pot să vă mint să vă spun că sunt şanse de 100% ca acest proiect să fie unul încununat de succes pentru că PSD-ul este mare, mare adversar al alegerii primarilor în două tururi de scrutin", a declarat Gorghiu.

În opinia sa, la ora actuală, PSD este "un partid anchilozat". "Aţi văzut poziţii ale celor de la ALDE, domnul Tăriceanu a spus că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Din câte îmi amintesc, poziţia UDMR este în aceeaşi direcţie, a fost în aceeaşi direcţie, sper să nu mă înşel. Vom vedea în continuare dacă vom reuşi în vreun context să încropim o majoritate. Poziţia PSD-ului este însă anchilozată. (...) L-am văzut astăzi pe unul din liderii PSD, scuzaţi-mă, dar chiar nu-mi aduc aminte cine în momentul acesta, spunând cât e de neconstituţională o asemenea prevedere. (...) Oameni buni, a fost până în 2008, din 1990 până în 2008 am avut acest mod de alegere a primarilor. Dacă vă uitaţi în Europa cam aşa se aleg primarii, a fost un pas înapoi atunci când s-a ajuns la primari aleşi într-un singur tur", a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a adăugat că se aştepta cu atât mai mult la o altă poziţie din partea prim-ministrului cu cât în primul program de guvernare anunţat de acesta prevederea privitoare la alegerea în două tururi de scrutin pentru primari era considerată ca fiind una extrem de importantă. "Ce s-a schimbat de atunci până acum, marţi, 19 ianuarie, eu nu ştiu şi nici nu am să-mi ascund dezamăgirea", a declarat Gorghiu.

Ea a adăugat că subiectul va ţine agenda media până inclusiv în ziua alegerilor locale. "Vom vedea ce se va întâmpla, nu pot să răspund în numele prim-ministrului. (...) Nu vreau să creadă cineva că prin acest apel încerc să capitalizez simpatie din partea societăţii civile de partea PNL, dar societatea civilă a avut nenumărate luări de poziţie publică în care a cerut alegeri pentru primari în două tururi", a amintit copreşedintele PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, la rândul său, că liberalii consideră oportună "o largă" dezbatere referitoare la introducerea celor două tururi pentru alegerile locale. "Şi nu e de bun augur ca cineva să limiteze sau să excludă posibilitatea acestei largi dezbateri. (...) M-aş fi aşteptat şi ne-am fi aşteptat să existe o reacţie a premierului după poziţionarea tuturor partidelor politice, cel puţin din rândul celor parlamentare, care, în definitiv, au şi obligaţia dezbaterii unui proiect legislativ depus tot de PNL anul trecut pe această temă. Legea nu are caracter politic, ordonanţa nu are caracter politic, mai degrabă legea actuală satisface un interes politic al celor care deţin deja funcţiile de primar, care sunt în mod evident avantajaţi de această lege", a spus Stroe.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.