Home » Ştiri » Gabriel Oprea, despre liste comune cu PSD la alegeri: "Suntem pregătiţi pentru ambele variante"

Gabriel Oprea, despre liste comune cu PSD la alegeri: "Suntem pregătiţi pentru ambele variante"

oprea_gabriel_1.jpg
Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat joi că nu s-a luat o decizie referitoare la candidatura pe liste comune cu PSD la alegerile locale şi parlamentare din acest an, apreciind că ''ambele variante au avantaje şi dezavantaje''.

El a adăugat că, indiferent de hotărâre, progresiştii îşi păstrează obiectivul asumat - să obţină cel puţin 10% din numărul total de voturi. ''Poate părea un obiectiv ambiţios, dar mizăm pe aleşii noştri locali şi pe echipa puternică pe care am consolidat-o mai ales în ultimul an. (...) Suntem pregătiţi pentru ambele variante. PSD şi UNPR au avut şi au un parteneriat corect şi eficient. Noi am fost loiali guvernării, nu am trădat, totdeauna am ales ceea ce este corect şi nu ceea ce este avantajos. UNPR nu a dat jos niciodată un guvern din care a făcut parte. Suntem oameni care ne ţinem de cuvânt, ceea ce este un lucru mai rar în politică. La baza parteneriatului dintre PSD şi UNPR a fost întotdeauna dialogul. Şi pe acest subiect vom ajunge la un rezultat tot prin dialog. Voi discuta cu Liviu Dragnea - suntem doi oameni responsabili, corecţi unul faţă de celălalt - şi, fie că vom decide să candidăm împreună, fie că vom decide să candidăm separat, vom anunţa din timp acest lucru'', a spus Oprea, referindu-se la posibilitatea ca PSD şi UNPR să candideze împreună la alegeri.

El a arătat că, în cazul în care UNPR va merge singur în alegeri, va avea ''candidaţi redutabili care se vor lupta pentru a câştiga''. ''În ceea ce ne priveşte, suntem pregătiţi pentru oricare dintre cele două. Dacă vom merge împreună cu PSD, atunci, imediat ce se stabilesc candidaţii, vă asigur că ne vom implica cu toate resursele şi toate organizaţiile noastre din teritoriu pentru a avea împreună cel mai mare număr de voturi. Nu este un secret pentru nimeni că, partidul sau alianţa care obţine cel mai mare număr de voturi va da premierul. Or, din acest punct de vedere, şi PSD şi UNPR înţeleg că fiecare vot şi fiecare zecime de procent contează dacă vrem să guvernăm. În concluzie, ambele variante au avantaje şi dezavantaje atât pentru PSD cât şi pentru UNPR. Tocmai din acest motiv, este normal ca şi colegii social-democraţi să analizeze pe toate feţele acest subiect şi abia apoi să ne aşezăm la masă şi vedem care este drumul de urmat'', a mai spus liderul progresiştilor.

Oprea a explicat că în partid sunt două ''curente'' - de a merge împreună cu PSD, de a continua alianţa în alegeri, şi fără -, şi a afirmat că UNPR are forţa necesară, cu peste 500.000 de membri de partid şi echipe foarte ''bine închegate în teritoriu''.

În acelaşi timp, el a precizat că UNPR îşi continuă parteneriatul în cadrul Alianţei de Centru-Stânga, încheiată până în anul 2020 cu PSD şi, de asemenea, va colabora în limitele şi pe domeniile în care o astfel de relaţie răspunde obiectivelor comune ale celor două partide. ''Faţă de PNL şi faţă de celelalte partide, avem aceeaşi politică de deschidere spre dialog. Nu excludem susţinerea unor proiecte iniţiate de alte formaţiuni, însă discuţiile se vor purta punctual, de la caz la caz. (...) Absolut niciun membru al UNPR nu a părăsit partidul. Indiferent ce minciuni încearcă unii să arunce pe piaţă, UNPR este un partid robust şi bine închegat, iar oamenii noştri sunt uniţi. Stăm împreună pentru că ne unesc aceleaşi principii, aceleaşi obiective şi convingerea comună că doar în această formulă vom putea aduce securitate şi prosperitate pentru români'', a conchis Gabriel Oprea.

Întrebat despre zvonurile potrivit cărora UNPR îşi doreşte 40-50 de locuri la alegerile parlamentare, el a spus că cifra nu este corectă, şi a adăugat în context că există ''creionat'' un protocol cu PSD. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.