Home » Ştiri » Atilla Kelemen: "Este interesul intrinsec al României să se rezolve legea comasării terenurilor anul acesta"

Atilla Kelemen: "Este interesul intrinsec al României să se rezolve legea comasării terenurilor anul acesta"

08_Kelemen_Attila.jpg
Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen (UDMR), a declarat că este interesul României să se adopte în acest an legea comasării terenurilor, care să fie urmată de cea a cadastrului, aceasta din urmă fiind o cerinţă stringentă a Uniunii Europene.

"Proiectul legii comasării este o necesitate care şi dacă era făcută astăzi, eram în întârziere de zeci de ani. Fiindcă noi, dacă dorim să facem ordine, trebuie să vorbim şi despre o altă lege, legea cadastrului. În Ardeal avem cadastru, dar în mai bine de două treimi din această ţară nu a fost niciodată cadastru şi Uniunea Europeană ne somează să facem cadastrul, pentru că punem în pericol inclusiv acei bani care vin pe suprafeţe, dacă lucrăm fără cadastru. Prima dată cred că trebuie să vină legea comasării şi după aceea să se facă Legea cadastrului României, care este o cerinţă europeană. Aceste legi sunt foarte, foarte importante (...) Pe această lege purtăm discuţii, primim de la minister că aşteaptă de la UE nişte indicaţii. Păi indicaţiile le tot aşteptăm şi tot primim acest răspuns. De 20 de ani ne luptăm să facem acest lucru. Pare-mi-se, câteodată, că cei care ar trebui să facă nu se pricep şi atunci tot amână", a susţinut Atilla Kelemen.

Deputatul UDMR consideră că legea comasării şi legea cadastrului intră în categoria interesului naţional şi crede că actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, cunoaşte toate pârghiile necesare pentru finalizarea acestui demers. "Dacă mă pun în situaţia celor din UE, cred că se miră de ce nu face România, care e interesul să nu se facă, fiindcă în interesul ţării ar trebui să aibă loc această treabă. Dacă asta nu e de interes naţional, oare ce este? Am avut o discuţie în toamna anului trecut, iar a fost amânată problema, apoi a venit schimbarea Guvernului, toţi cei cu care am discutat nu mai sunt. Nu mă pot îndoi de bunăvoinţa domnului ministru Achim Irimescu, nu am de ce să cred că nu vrea, a fost la UE, a lucrat la Bruxelles, cunoaşte toate pârghiile necesare de la Uniune ca să ne apucăm de treabă şi cred că este interesul intrinsec al României ca să se rezolve anul acesta", a afirmat Attila Kelemen.

El a mai spus că în această comasare a terenurilor agricole există o serie de aspecte importante de care trebuie ţinut cont, cum ar fi drumurile de acces la parcele, însă acestea pot fi aplicate şi în funcţie de precedentele din alte ţări, cum ar fi Elveţia şi Canada. "Am invitat în urmă cu doi ani o echipă de elveţieni, aceştia ne-au arătat cum au făcut ei şi reţeaua de drumuri concomitent cu această comasare. Poţi, metode există pentru comasare, am pomenit numai de Elveţia care este numai un exemplu internaţional, dar s-a făcut şi în Canada şi în multe alte ţări, nu trebuie să inventăm noi tot timpul cerul albastru şi apa caldă. Sunt inventate şi trebuie aplicate", a mai subliniat parlamentarul UDMR. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.