Home » Ştiri » Atilla Kelemen: "Este interesul intrinsec al României să se rezolve legea comasării terenurilor anul acesta"

Atilla Kelemen: "Este interesul intrinsec al României să se rezolve legea comasării terenurilor anul acesta"

08_Kelemen_Attila.jpg
Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen (UDMR), a declarat că este interesul României să se adopte în acest an legea comasării terenurilor, care să fie urmată de cea a cadastrului, aceasta din urmă fiind o cerinţă stringentă a Uniunii Europene.

"Proiectul legii comasării este o necesitate care şi dacă era făcută astăzi, eram în întârziere de zeci de ani. Fiindcă noi, dacă dorim să facem ordine, trebuie să vorbim şi despre o altă lege, legea cadastrului. În Ardeal avem cadastru, dar în mai bine de două treimi din această ţară nu a fost niciodată cadastru şi Uniunea Europeană ne somează să facem cadastrul, pentru că punem în pericol inclusiv acei bani care vin pe suprafeţe, dacă lucrăm fără cadastru. Prima dată cred că trebuie să vină legea comasării şi după aceea să se facă Legea cadastrului României, care este o cerinţă europeană. Aceste legi sunt foarte, foarte importante (...) Pe această lege purtăm discuţii, primim de la minister că aşteaptă de la UE nişte indicaţii. Păi indicaţiile le tot aşteptăm şi tot primim acest răspuns. De 20 de ani ne luptăm să facem acest lucru. Pare-mi-se, câteodată, că cei care ar trebui să facă nu se pricep şi atunci tot amână", a susţinut Atilla Kelemen.

Deputatul UDMR consideră că legea comasării şi legea cadastrului intră în categoria interesului naţional şi crede că actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, cunoaşte toate pârghiile necesare pentru finalizarea acestui demers. "Dacă mă pun în situaţia celor din UE, cred că se miră de ce nu face România, care e interesul să nu se facă, fiindcă în interesul ţării ar trebui să aibă loc această treabă. Dacă asta nu e de interes naţional, oare ce este? Am avut o discuţie în toamna anului trecut, iar a fost amânată problema, apoi a venit schimbarea Guvernului, toţi cei cu care am discutat nu mai sunt. Nu mă pot îndoi de bunăvoinţa domnului ministru Achim Irimescu, nu am de ce să cred că nu vrea, a fost la UE, a lucrat la Bruxelles, cunoaşte toate pârghiile necesare de la Uniune ca să ne apucăm de treabă şi cred că este interesul intrinsec al României ca să se rezolve anul acesta", a afirmat Attila Kelemen.

El a mai spus că în această comasare a terenurilor agricole există o serie de aspecte importante de care trebuie ţinut cont, cum ar fi drumurile de acces la parcele, însă acestea pot fi aplicate şi în funcţie de precedentele din alte ţări, cum ar fi Elveţia şi Canada. "Am invitat în urmă cu doi ani o echipă de elveţieni, aceştia ne-au arătat cum au făcut ei şi reţeaua de drumuri concomitent cu această comasare. Poţi, metode există pentru comasare, am pomenit numai de Elveţia care este numai un exemplu internaţional, dar s-a făcut şi în Canada şi în multe alte ţări, nu trebuie să inventăm noi tot timpul cerul albastru şi apa caldă. Sunt inventate şi trebuie aplicate", a mai subliniat parlamentarul UDMR. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Scandal pe Facebook, între Predoiu şi Nicuşor Dan

30/05/2016 07:36, Gândul

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, spune că liberalul Cătălin Predoiu e "un candidat disperat să ajungă pe locul 2" şi lansează, prin interpuşi, atacuri mincinoase la adresa sa, în replică liberalul transmiţându-i să-şi "ţină nervii" şi să atace PSD şi Firea. "Am citit un atac mincinos şi nedemn al lui Marian Preda şi Sebastian Bodu. Nu vreau să fac presupoziţie şi să cred că, de fapt, în spatele acestui atac mincinos s-ar află Cătălin Predoiu, un candidat disperat să ajungă pe locul doi".

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".
Top editoriale

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

30/05/2016 07:34, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe. Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel. Aria de contramăsuri eficiente pe care le poate lua sunt limitate și ele implică denunțarea unilaterală a tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).
Top comentarii

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.

Preşedintele României Klaus Iohannis – un purtător de cuvînt execrabil al Guvernului Dacian Cioloş

29/05/2016 23:19, Ion Cristoiu

De regulă citesc stenograma, fie după RADOR, fie după site-ul Preşedinţiei. De data asta, n-a mai fost nevoie: mi-a citit-o Klaus Iohannis. Sau mai bine l-am auzit pe Klaus Iohannis, citind, la radio, Comunicatul CSAT. L-a citit prost ca intonaţie, dar corect ca pronunţie. Corect, și rar. Astfel c-am putut afla cum suna Comunicatul CSAT. Cel puţin în punctul despre Sănătate, înscris pe Ordinea de zi ca urmare a Scandalului Hexy Pharma, opinia publică a aşteptat nu atît Comunicatul CSAT, cît mai ales punctul de vedere al Preşedintelui. Declaraţia de presă s-a limitat la lectura Comunicatului, inclusiv în acest punct referitor la Scandalul din Sănătate.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "Vom discuta cu colegii de la PSD ca OUG privind Codurile penale să fie respinsă"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta cu reprezentanții PSD ca Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale să fie respinsă în Parlament și să fie adoptată propunerea legislativă aflată la Camera Deputaților care rezolvă articolele declarate neconstituționale.

Traian Băsescu: "Iohannis trebuia să-i dea o replică lui Putin ca de la preşedinte la preşedinte"

29/05/2016 23:15, Agerpres

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca "de la preşedinte la preşedinte", având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o "minciună".