Home » Ştiri » Mircea Dolha: "Deputaţii români vor cere parlamentarilor norvegieni să îşi armonizeze legislaţia cu cea europeană"

Mircea Dolha: "Deputaţii români vor cere parlamentarilor norvegieni să îşi armonizeze legislaţia cu cea europeană"

dolha_mircea.jpg
O delegaţie alcătuită din membri ai Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor va face săptămâna viitoare o deplasare în Norvegia pentru a vorbi cu familiile Botnariu şi Nan, cu vecinii familiei Botnariu, cu autorităţi şi parlamentari norvegieni, cărora le vor solicita să îşi armonizeze legislaţia referitoare la protecţia copilului cu cea europeană, a anunţat vicepreşedintele acestei comisii, Mircea Dolha.

Potrivit lui Dolha din delegaţia condusă de el vor mai face parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai, iar vizita în Norvegia va fi făcută în perioada 19-22 ianuarie. "Ne vom deplasa la familia Botnariu acasă, vrem inclusiv să luăm contact cu vecinii acestei familii, ne vom întâlni cu reprezentanţi ai Parlamentului norvegian dar şi cu comunităţile de români din Norvegia. Vom avea de asemenea întâlnire cu un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, apoi cu conducerea Departamentului pentru copii, tineri şi familie. Vom merge inclusiv la unităţile de învăţământ să întrebăm educatoarele, profesorii cum sunt aceşti copii, dacă au venit plângând la şcoală, dacă au fost loviţi şi să ni se prezinte şi nişte dovezi. Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vrem un singur lucru, să aflăm adevărul, nu mergem acolo nici să acuzăm familia Botnariu, nici să acuzăm autoritatea pentru protecţia copilului", a precizat Dolha într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că deputaţii au constatat "cu nemulţumire" că există o barieră extrem de groasă ridicată în comunicarea părţii norvegiene şi partea română care are nevoie de informaţii, inclusiv presa din România. "Vrem să aflăm dacă s-au respectat toate normele legale în acest caz, dar şi în alte cazuri şi că aceşti cetăţeni români sunt bine reprezentaţi, mai mult decât a putut să o facă până în prezent Ambasada României de acolo, Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României care poartă un dialog diplomatic cu foarte multe mănuşi de catifea groase. Noi parlamentarii suntem obligaţi să arătăm cetăţenilor români aflaţi în afara ţării că sunt reprezentaţi de noi, vom avea un dialog fără mănuşi şi cu ministerul de resort şi alte instituţii. Cred că este important ca parlamentarii să vadă drama prin care trec aceste familii, ambasadorul de acolo sau miniştrii nu o meargă niciodată în satul respectiv să vorbească cu vecinii, noi putem acest lucru şi nu ne poate interzice nimeni şi nici nu ne poate aresta", a precizat Dolha.

Vicepreşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării a mai spus că deputaţii români o să îi roage "cât mai oficial" pe parlamentarii norvegieni să înţeleagă că este momentul să îşi armonizeze legislaţia cu cea europeană pentru că Norvegia este o ţară europeană. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.