Home » Ştiri » Deputatul Daniel Oajdea anunță o propunere legislativă care vizează protecţia reală a beneficiarilor poliţei RCA

Deputatul Daniel Oajdea anunță o propunere legislativă care vizează protecţia reală a beneficiarilor poliţei RCA

oajdea_daniel1.jpg
Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a prezentat joi o propunere legislativă care vizează "corectarea" pieţei asigurărilor auto obligatorii din România, astfel încât asiguraţii să beneficieze de o protecţie reală.

"Propun modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor şi reasigurărilor, astfel încât asigurătorul să deconteze direct titularului poliţei eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci când, evident, nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asiguraţii vor beneficia de o protecţie reală şi sunt obligaţi să încheie poliţe RCA obligatorii la firme care dau dovadă de bonitate şi de seriozitate", a precizat Oajdea.

El a adăugat că această modificare a legii va înlătura situaţiile dificile în care "autoturismul vinovat nu este asigurat, este asigurat de o firmă din alt stat sau de o firmă rău-platnică". "Dacă propunerea va fi adoptată, asigurătorul plăteşte titularului poliţei reparaţia autovehiculului şi recuperează prejudiciul de la asiguratorul celui vinovat sau de la fondul de protecţie a victimelor străzii, după caz. Cea mai importantă prevedere este faptul că proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând într-un timp rezonabil reparaţia propriului autovehicul atunci când el nu este vinovat", a explicat deputatul.

Potrivit lui Daniel Oajdea, în prezent, persoana păgubită trebuie "să lupte" cu diverse firme de asigurări pentru a reuşi să-şi repare autovehiculul. Multe dintre acestea fie întârzie procesul de decontare a reparaţiei, fie indică diverse service-uri care fac reparaţii de "proastă" calitate, decontând mai puţin decât ar fi necesar pentru reparaţia daunei, a susţinut deputatul. "Deci, acest sistem nu oferă o competiţie reală între asiguratorii de pe piaţa auto din România, ţinându-i mai mult pe cei care oferă preţuri mici, dar nu şi corespunzătoare", a afirmat Oajdea.

El a anunţat că mai are în vedere un proiect de lege care vizează corectarea unei alte situaţii: "Cei care fac reglementare şi control obţin de regulă venituri proprii de la cei controlaţi sau de la cei pe care ar trebui să-i controleze, lucru care din punct de vedere moral este un conflict de interese". "Ştiţi care este cuantumul veniturilor celor din ASF? Nu am nimic cu aceste venituri, dar nu mi se pare în regulă ca tu, instituţie care controlezi şi care ar trebui să reglementezi piaţa, să ai încasări proporţionale sau un anumit procent din firmele de asigurări. Pentru că atunci nu mai eşti interesat să temperezi creşterea poliţelor, ci mai degrabă mimezi că te interesează acest lucru, care doare pe fiecare cetăţean din România, şi de fapt eşti interesat să-ţi creşti veniturile proprii. Cred că astfel de situaţii trebuie corectate şi o să vă prezint în scurt timp un proiect de lege care, în opinia mea, va corecta şi acest dezechilibru", a afirmat Oajdea. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.