Home » Ştiri » Deputatul Kerekes Karoly a iniţiat un proiect privind plata CAS de către persoanele fără stagiul de cotizare

Deputatul Kerekes Karoly a iniţiat un proiect privind plata CAS de către persoanele fără stagiul de cotizare

kerekes_karoly1.jpg
Deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a declarat că în următoarea sesiune parlamentară ar putea fi adoptată propunerea sa referitoare la persoanele care nu au calitatea de pensionari întrucât nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare, care să poată plăti contribuţia de asigurări sociale retroactiv, pe o perioadă de cinci ani.

"Foarte multe persoane nu au vechimea necesară, stagiul necesar prevăzut de lege pentru a obţine pensia şi le lipsesc câţiva ani. A mai existat în anul 2010 posibilitatea de a se plăti pentru 5 ani retroactiv CAS-ul eşalonat. Şi aş dori să repet acest lucru, atunci s-a rezolvat prin Ordonanţă de Urgenţă această problemă, însă s-a încheiat la sfârşitul anului respectiv. Ar fi cazul să reluăm procedura şi să mai dăm o şansă celor care nu au vechimea necesară să aibă posibilitatea să poată plăti contribuţiile retroactiv pe cinci ani. Propunerea e făcută, a rămas în Camera Deputaţilor, urmează să fie dezbătută", a spus deputatul.

Acesta a precizat că propunerea a intrat în luna noiembrie a anului trecut în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iar din acest motiv preşedintele Casei de Pensii a solicitat reluarea discuţiilor într-una din sesiunile parlamentare din 2016, întrucât procedura nu putea fi pusă în aplicare până în luna decembrie a anului trecut, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial. "Deci nu mai era timp, oamenii nu ar fi fost pregătiţi şi nici Casa de Pensii să o aplice. Dar au considerat că este o idee bună ca persoanele care nu au calitatea de pensionari întrucât nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare să poată solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurări sociale retroactiv pe o perioadă de cinci ani", a subliniat Kerekes Karoly. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Capcana în care a căzut Nicușor Dan

01/06/2016 08:34, Florin Negruțiu, Republica.ro

Provocarea dlui Cătălin Predoiu adresată domnilor Nicușor Dan și Daniel Barbu privind susținerea unui candidat unic „al dreptei” împotriva „stângii” reprezentate de Gabriela Vrânceanu Firea este singura idee semnificativă a unei campanii electorale pentru București ca și inexistente. Pentru că este singura idee și cum soluții pentru Capitală pe care să le dezbatem nu au fost formulate, lucrăm cu materialul clientului: ce a vrut să facă și ce a obținut dl. Predoiu?

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.