Home » Ştiri » Cseke Attila: "Legea votului prin corespondenţă e o greşeală, cum a fost şi legea votului uninominal"

Cseke Attila: "Legea votului prin corespondenţă e o greşeală, cum a fost şi legea votului uninominal"

cseke_attila_2.jpg
Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat că din punctul de vedere al formaţiunii sale legea votului prin corespondenţă este o greşeală, la fel cum a fost legea votului uninominal.

"Legea votului uninominal a fost o greşeală. Părerea mea este că şi legea votului prin corespondenţă este o greşeală. Şi se va adeveri acest lucru. Şi la votul uninominal am avut dreptate. Şi cred că la votul prin corespondenţă vor fi probleme, pentru că conţine nişte posibilităţi de... nu spun de fraudare, ci de eludare a comportamentului civilizat electoral", a afirmat deputatul UDMR.

Cseke Attila consideră că legea votului prin corespondenţă nu asigură caracterul secret, personal, egal, direct al votului. "Eu trebuie să mă duc cu buletinul să votez, în timp ce altul îmi scanează mie buletinul şi îl trimite pe internet. Şi eu, stat român, unde am controlul că acel cetăţean, nesilit de nimeni, a pus ştampila sau x-ul acolo? (...) Comportament civilizat electoral înseamnă că fiecare cetăţean merge şi după capul lui votează. Nu după capul altora. Iar din străinătate se va putea vota şi organizat. Asta este părerea noastră din ce vedem în lege. Fiecare cetăţean român trebuie să voteze. Evident că a fost o greşeală organizarea de la alegerile prezidenţiale din 2014, s-a văzut şi efectul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem o lege prin care, practic, nu avem niciun control. Şi nu e vorba de puţine voturi", a declarat Cseke.

Parlamentarul UDMR a adăugat că acum vede 'acelaşi val de populism pe care l-a văzut şi în cazul votului uninominal', când entuziasmul a fost mare la început, dar în prezent, după două cicluri electorale, tot mai mulţi politicieni cer revenirea la alegerile pe listă de partid. "Ştiţi bine că am fost singura formaţiune politică - şi la refendumul cu uninominalul şi când s-a introdus legea votului uninominal - am fost singurii care am spus că nu este bine. Drept pentru care am fost criticaţi. Inclusiv o parte a electoratului maghiar a spus că ar trebui să mergem pe vot uninominal. Deci noi ne-am opus şi atunci. Atât a fost puterea noastră. Au trecut două alegeri parlamentare şi s-a adeverit că nu e cam bine. Să nu spun că am avut dreptate. Trebuie să facem ceva ca Parlamentul să fie, calitativ, mai bun, dar chestiunea este foarte complexă", a mai spus Cseke Attila. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.