Home » Ştiri » Cseke Attila: "Legea votului prin corespondenţă e o greşeală, cum a fost şi legea votului uninominal"

Cseke Attila: "Legea votului prin corespondenţă e o greşeală, cum a fost şi legea votului uninominal"

cseke_attila_2.jpg
Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat că din punctul de vedere al formaţiunii sale legea votului prin corespondenţă este o greşeală, la fel cum a fost legea votului uninominal.

"Legea votului uninominal a fost o greşeală. Părerea mea este că şi legea votului prin corespondenţă este o greşeală. Şi se va adeveri acest lucru. Şi la votul uninominal am avut dreptate. Şi cred că la votul prin corespondenţă vor fi probleme, pentru că conţine nişte posibilităţi de... nu spun de fraudare, ci de eludare a comportamentului civilizat electoral", a afirmat deputatul UDMR.

Cseke Attila consideră că legea votului prin corespondenţă nu asigură caracterul secret, personal, egal, direct al votului. "Eu trebuie să mă duc cu buletinul să votez, în timp ce altul îmi scanează mie buletinul şi îl trimite pe internet. Şi eu, stat român, unde am controlul că acel cetăţean, nesilit de nimeni, a pus ştampila sau x-ul acolo? (...) Comportament civilizat electoral înseamnă că fiecare cetăţean merge şi după capul lui votează. Nu după capul altora. Iar din străinătate se va putea vota şi organizat. Asta este părerea noastră din ce vedem în lege. Fiecare cetăţean român trebuie să voteze. Evident că a fost o greşeală organizarea de la alegerile prezidenţiale din 2014, s-a văzut şi efectul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem o lege prin care, practic, nu avem niciun control. Şi nu e vorba de puţine voturi", a declarat Cseke.

Parlamentarul UDMR a adăugat că acum vede 'acelaşi val de populism pe care l-a văzut şi în cazul votului uninominal', când entuziasmul a fost mare la început, dar în prezent, după două cicluri electorale, tot mai mulţi politicieni cer revenirea la alegerile pe listă de partid. "Ştiţi bine că am fost singura formaţiune politică - şi la refendumul cu uninominalul şi când s-a introdus legea votului uninominal - am fost singurii care am spus că nu este bine. Drept pentru care am fost criticaţi. Inclusiv o parte a electoratului maghiar a spus că ar trebui să mergem pe vot uninominal. Deci noi ne-am opus şi atunci. Atât a fost puterea noastră. Au trecut două alegeri parlamentare şi s-a adeverit că nu e cam bine. Să nu spun că am avut dreptate. Trebuie să facem ceva ca Parlamentul să fie, calitativ, mai bun, dar chestiunea este foarte complexă", a mai spus Cseke Attila. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.