Home » Ştiri » Florin Tătaru: "Taxarea persoanele fără venit este eronată din punct de vedere social şi economic"

Florin Tătaru: "Taxarea persoanele fără venit este eronată din punct de vedere social şi economic"

tataru_florin.jpg
Decizia Guvernului de a taxa persoanele fără venit este una eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic, susţine deputatul PSD Florin Tătaru.

"Am citit ieri cu stupoare faptul că în România se doreşte a se introduce o nouă taxă: 'taxa pe supravieţuire'. Într-o încercare fără succes de a combate 'munca la negru', domnul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş a ales să vizeze aproximativ trei milioane de români care nu au niciun venit. Deşi sunt de acord că 'munca la negru' reprezintă o problemă pentru bugetul de stat, ştiu foarte bine că mulţi oameni acceptă să lucreze fără contract pentru că patronii le impun acest lucru, de cele mai multe ori pe un salariu mai mic decât salariul minim. (...) Crunta realitate este că nu toţi oamenii fără venit lucrează 'la negru', există mulţi oameni care chiar nu produc niciun venit, aşa că nu pot fi de acord cu concluzia Guvernului Cioloş. Consider că decizia de a taxa persoanele fără venit este una eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic", afirmă Tătaru.

În opinia sa, este datoria instituţiilor statului să asigure echitatea socială, însă, spune el, este foarte greu să compari viaţa unui cetăţean care are un venit stabil lunar asigurat cu cea a unuia care practică agricultura de subzistenţă, de exemplu. "Aici trebuie să intervină statul, prin instituţiile sale, şi să se asigure că vieţile ambilor cetăţeni sunt respectate într-un mod cât mai echitabil. Datoria statului nu este să facă profit economic, ci 'profit social', adică să se asigure că cetăţenii săi au parte de condiţii optime de trai. Pe de altă parte vreau să clarific faptul că PSD a sprijinit întotdeauna măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Eu, personal, am susţinut că încă nu avem măsuri eficiente şi suficient de puternice pentru a descuraja evaziunea fiscală la nivel înalt şi pentru a recupera la bugetul de stat prejudiciul făcut de evazionişti. Însă, haideţi să diferenţiem lucrurile. Obligarea la plata CASS a persoanelor fără niciun venit încalcă art. 53 (2) din Constituţia României prin restrângerea unor drepturi şi libertăţi în mod nejustificat, ca să nu mai vorbim de faptul că din punct de vedere moral este inacceptabil", precizează deputatul PSD.

Florin Tătaru mai spune că principala problemă a României nu este că 3 milioane de români care nu au venit nu îşi plătesc contribuţia la sistemul de sănătate, ci că nu îşi permit să o plătească. Potrivit acestuia, problemele reale ale României sunt lipsa locurilor de muncă, salariile mici, evaziunea fiscală la nivel înalt, lipsa dezvoltării teritoriale, rata mică de absorbţie a fondurilor europene. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.