Home » Ştiri » Florin Tătaru: "Taxarea persoanele fără venit este eronată din punct de vedere social şi economic"

Florin Tătaru: "Taxarea persoanele fără venit este eronată din punct de vedere social şi economic"

tataru_florin.jpg
Decizia Guvernului de a taxa persoanele fără venit este una eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic, susţine deputatul PSD Florin Tătaru.

"Am citit ieri cu stupoare faptul că în România se doreşte a se introduce o nouă taxă: 'taxa pe supravieţuire'. Într-o încercare fără succes de a combate 'munca la negru', domnul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş a ales să vizeze aproximativ trei milioane de români care nu au niciun venit. Deşi sunt de acord că 'munca la negru' reprezintă o problemă pentru bugetul de stat, ştiu foarte bine că mulţi oameni acceptă să lucreze fără contract pentru că patronii le impun acest lucru, de cele mai multe ori pe un salariu mai mic decât salariul minim. (...) Crunta realitate este că nu toţi oamenii fără venit lucrează 'la negru', există mulţi oameni care chiar nu produc niciun venit, aşa că nu pot fi de acord cu concluzia Guvernului Cioloş. Consider că decizia de a taxa persoanele fără venit este una eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic", afirmă Tătaru.

În opinia sa, este datoria instituţiilor statului să asigure echitatea socială, însă, spune el, este foarte greu să compari viaţa unui cetăţean care are un venit stabil lunar asigurat cu cea a unuia care practică agricultura de subzistenţă, de exemplu. "Aici trebuie să intervină statul, prin instituţiile sale, şi să se asigure că vieţile ambilor cetăţeni sunt respectate într-un mod cât mai echitabil. Datoria statului nu este să facă profit economic, ci 'profit social', adică să se asigure că cetăţenii săi au parte de condiţii optime de trai. Pe de altă parte vreau să clarific faptul că PSD a sprijinit întotdeauna măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Eu, personal, am susţinut că încă nu avem măsuri eficiente şi suficient de puternice pentru a descuraja evaziunea fiscală la nivel înalt şi pentru a recupera la bugetul de stat prejudiciul făcut de evazionişti. Însă, haideţi să diferenţiem lucrurile. Obligarea la plata CASS a persoanelor fără niciun venit încalcă art. 53 (2) din Constituţia României prin restrângerea unor drepturi şi libertăţi în mod nejustificat, ca să nu mai vorbim de faptul că din punct de vedere moral este inacceptabil", precizează deputatul PSD.

Florin Tătaru mai spune că principala problemă a României nu este că 3 milioane de români care nu au venit nu îşi plătesc contribuţia la sistemul de sănătate, ci că nu îşi permit să o plătească. Potrivit acestuia, problemele reale ale României sunt lipsa locurilor de muncă, salariile mici, evaziunea fiscală la nivel înalt, lipsa dezvoltării teritoriale, rata mică de absorbţie a fondurilor europene. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

31/05/2016 09:06, Adevărul

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Planul PNL anti-Firea a durat o zi

31/05/2016 09:04, Gândul

Planul liberalilor de a o încurca pe Gabriela Firea în ultima săptămână de campanie a picat în mai puţin de 24 de ore. După ce într-o dezbatere electorală Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan au convenit efectuarea unui sondaj de opinie comun, PNL a condiţionat înţelegerea de promisiunea candidatului USB de a se retrage din cursa pentru primărie dacă are un scor mai slab decât Predoiu. Oferta ultimativă a fost refuzată însă de Nicuşor Dan care spune că va face totuşi sondajul la care îi invită şi pe cei din PNL ca observatori.
Top editoriale

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.
Top comentarii

Plictiseli de campanie

31/05/2016 08:59, Stelian Tănase

Duminică lumea merge cătinel la vot. Ciți merg, cam puțini, de data asta Imbrăcați frumos, intre cumpărurile fla piață, slujba la biserică, mersul cu nepoții în parc.Apoi jntro scurtă plimbare fuguța la vreo școală să pună ștampila pe buletinul de vot si să-l arunce ăn urnă. Nu cred că lumea va iesi, nu va fi deloc inghesuială. Din mai multe motive.Unul ar fi că a fost o campanie plicticoasă. O campania formală, de rutină, cu mulți ciștigatori cunoscuți dinainte de toată suflarea.

Dezamăgirea cu Iohannis

29/05/2016 23:20, Stelian Tănase

Cine controlează pe cine. Iohannis pe membrii CSAT sau invers!? E o intrebare. Ințeleg dezamăgirea exprimată în massmedia/online în legătură cu ședința CSAT de vineri. Lumea aștepta dezvăluiri, măcar puțin adevăr de la Iohannis. Aștepta anunțul privitor la desecretizarea datele despre situația din sistemul de sănătate si mai ales despre ce se ascude în spatele afacerii HexiPharma. Aici nu sunt secrete de stat – este informație de interes public care privește viața fiecăruia dintre cetățenii acesti țări:E un drept constituțional de a fi informați. Mai știu că președintele păzește constituția, este principalul ei garant.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu, despre reacțiile venite de la Moscova: “Este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Târgu Mureș, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă “o amenințare” și nu doar “pură propagandă”.

Liviu Dragnea: “Trebuie o analiză serioasă asupra sistemului electoral, să avem alegeri la cinci ani”

31/05/2016 14:21, Agerpres

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, la Giurgiu, că trebuie o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.