Home » Ştiri » Dacian Cioloş: "Nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat mandatul de prim-ministru"

Dacian Cioloş: "Nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat mandatul de prim-ministru"

ciolos_2015.jpg
Premierul Dacian Cioloş a declarat, la Antena 3, că în momentul de faţă nu se simte confortabil să-şi asume un rol politic într-un partid, adăugând că nu are intenţia de a se prezenta la alegerile din 2016 şi nu pentru acest lucru a acceptat funcţia de prim-ministru.

"Nu ştiu ce înseamnă premier de sacrificiu, dacă sacrificiu înseamnă să vii şi să-ţi asumi nişte riscuri, asumându-ţi nişte obiective pe care să încerci să le atingi, cu riscul să nu poţi să le atingi pentru că poţi să nu ai toate elementele ca să le atingi, atunci îmi asum acest sacrificiu şi mi l-am asumat de la început. Dacă sacrificiul acesta, între ghilimele, sau nu, poate să aducă ceva bun la sfârşitul acestui an de zile, cred că este un sacrificiu care merită. Eu nu-l consider, neapărat un sacrificiu pentru că mi-am asumat această decizie de a accepta această propunere", a declarat Dacian Cioloş, întrebat dacă este un premier de sacrificiu sau viitorul preşedinte al PNL.

Premierul a menţionat, pe de altă parte, că nu vede cum poate să fie viitorul preşedinte al PNL dacă el nu-şi depune candidatura pentru un astfel de post. "Am spus că nu am intenţia să mă înscriu într-un partid politic şi nu am intenţia să candidez la sfârşitul anului 2016. Mi-am asumat un post de prim-ministru independent, cu un Guvern independent, şi sunt conştient că şansa acestui Guvern de a duce până la capăt sau de a începe câteva reforme şi de avea şi susţinere politică pentru asta este tocmai onestitatea, din acest punct de vedere. Dacă eu voi încerca să-mi folosesc un eventual capital câştigat în acest an de mandat, să-l folosesc ca şi capital electoral la sfârşitul anului 2016 ar însemna să înşel anumite aşteptări şi să nu fiu onest cu mine însumi. Am spus un lucru la început şi rămân cu ce am spus", a afirmat Cioloş.

Premierul a adăugat că în cazul în care ar spune că nu respinge definitiv ideea de a intra în politică, o să i se spună că totuşi se gândeşte la aşa ceva. "Nu, nu mă gândesc, dar nu poţi niciodată să respingi ceva defintiv pentru că nu ştii cum evoluează lucrurile, dar nu. Am mai spus-o şi în 2007, am spus-o şi în 2010 când am fost numit comisar, am spus-o şi în 2014 când am terminat mandatul de comisar, că nu am intenţia să...nu mă simt eu confortabil să fac o politică de partid. Atunci când mă simt confortabil sau când cred că pot să-mi asum nişte lucruri, mi le asum, când nu mă simt confortabil să mi le asum nu mi le asum doar de dragul de a le asuma. Deci, în momentul de faţă nu mă simt confortabil să-mi asum un rol politic într-un partid politic", a declarat Cioloş.

El a adăugat că dacă mandatul de premier va fi un succes nu va fi succesul unui om. "Va fi succesul unei noi echipe, va fi succesul unui nou sistem. Deci, nu văd de ce lucrurile acestea trebuie să se lege de un om sau de continuitatea unui om. Eu mi-am asumat în faţa domnului preşedinte şi a Parlamentului un mandat de un an de zile, îmi duc mandatul la capăt şi voi vedea după aceea ce voi face. Ceea ce pot să vă spun, şi repet, este că nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat mandatul de prim-ministru", a subliniat Cioloş. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Firea şi Predoiu s-au aliat pentru o seară

25/05/2016 11:34, Gândul

Candidaţii PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu, au concluzionat marţi seara că au soluţii asemănătoare pe tema problemelor termoficării şi cu convenit ca partidele care îi susţin să colaboreze, acuzându-l totodată împreună pe candidatul USB, Nicuşor Dan. După ce candidatul USB Nicuşor Dan i-a întrebat pe contracandidaţii săi în cea de-a doua dezbatere electorală la B1 TV câte centrale are RADET, Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au concluzionat că sunt au soluţii asemănătoare în materie de termoficare "pentru că sunt cele corecte".

Integritatea PNL se oprește la ușa partidului

24/05/2016 08:46, România Liberă

La finalul anului trecut, sub impactul tragediei din Colectiv, conducerea PNL adopta „Decalogul in­­te­­grității“, ca o dovadă că libera­lii sunt sensibili la mesajele opiniei publice. Pe baza acestui document, PNL se angaja să îi elimine de pe liste pe cei condamnați definitiv, trimiși în judecată sau urmăriți penal pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență. La nivel central, criteriile au fost, în linii mari, respectate. De exemplu, Ludovic Orban a renunțat la candidatura la Capitală după ce a fost pus sub control judiciar.
Top editoriale

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Top comentarii

O lege simplă: ai datorii la stat, nu candidezi

18/05/2016 09:15, Cătălin Striblea

Cred că nu vă miră de niciun fel lista cu datornicii la stat. Ea evidențiază încă o dată că mulți dintre cei care se îmbățoșează retoric de dragul țărișoarei, uită, întârzie sau pur și simplu nu plătesc dările către stat. Așadar, Robert Negoiță, care până acum a trimis câteva zeci de mii de pungi cu mâncare prin sectorul trei pe banii cetățenilor, nu a plătit vrei 80 de milioane de euro. Pentru că e prost cine plătește TVA-ul pe vânzarea de apartamente.

Tăieri de beregată la PSD

18/05/2016 09:14, Stelian Tănase

Situația nu e roză la PSD, desi așa pare – un partid mare și puternic, disciplinat care defilează prin campania electorala și va repurta o mare victorie. PSD pare deja invingător, sondajele il indica nr 1 incepind cu Bucureștiul. Pare că se pune doar problema scorului. Cu cit va cistiga PSD la 5 iunie!? Dacă va iesi cistigator, nu e, cred, meritul lui Dragnee&Co ci mai curind este efectul gafelor, prostiilor, biîbiielilor celor din PNL.
Top interviuri

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Top ştiri

Tăriceanu: "În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

Teodor Atanasiu despre moţiunea de cenzură: "M-aş bucura să plece Dîncu acasă"

26/05/2016 22:19, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, cu privire la moţiunea de cenzură pe care PSD şi ALDE intenţionează să o iniţieze, că s-ar bucura dacă vicepremierul Vasile Dîncu ar pleca acasă, subliniind, însă, că preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu-şi permite să se joace de-a cearta cu cineva, în contextul problemelor juridice pe care le are.