Home » Ştiri » “Formarea oferită le dă şansa cursanţilor de a se implica în mod activ în direcţia implementării măsurilor de descentralizare a învăţământului preuniversitar”

“Formarea oferită le dă şansa cursanţilor de a se implica în mod activ în direcţia implementării măsurilor de descentralizare a învăţământului preuniversitar”

enachescu_vladimir.jpg


Finanţat din Fondul Social European şi derulat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Proiectul strategic “Formarea de consilieri şi asistenţi suport pentru implementarea Strategiei de descentralizare a învăţământului preuniversitar", contract POSDRU/1/1.1/S/8 se desfăşoară pâna la data de 31 octombrie 2011.

- De două săptămâni au început cursurile de formare a directorilor de unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar şi a inspectorilor şcolari din Inspectoratele Şcolare Judeţene în domeniul descentralizării sistemului de învăţământ preuniversitar. Domnule Vladimir Enăchescu, spuneţi-mi, vă rog, care este obiectivul principal al acestei etape din cadrul Proiectului “Formarea de consilieri şi asistenţi suport pentru implementarea Strategiei de descentralizare a învăţământului preuniversitar”?
- Obiectivul general al proiectului urmăreşte îmbunătăţirea managementului şi a capacităţii unităţilor de învăţământ de a gestiona schimbările antrenate de procesul de descentralizare la scară naţională. În acelaşi timp, prin acest proiect se urmăreşte asigurarea serviciilor de consultanţă prin formarea unor categorii profesionale cu competenţe specifice pentru implementarea descentralizării. Comunicarea privind implementarea descentralizării la nivel naţional prin instrumente informatice de diseminare a informaţiilor, informarea şi comunicarea prin constituirea unei biblioteci oficiale a descentralizării şi a unei baze de date pentru monitorizare, acordarea de suport în domeniul descentralizării prin înfiinţarea unor structuri operaţionale (birouri de asistenţă) la nivel central şi la nivel judeţean, precum şi informarea în şcoli şi comunitate despre prevederile Strategiei descentralizării prin derularea unei campanii de comunicare care să operaţionalizeze circuite de comunicare între birourile de asistenţă, instituţiile care gestionează competenţe descentralizate şi media sunt principalele arii de competenţă în care cursanţii sunt formaţi.

- Câte persoane vor urma aceste cursuri şi care este ponderea fiecărui grup ţintă (directori de şcoală, inspectori şcolari, inspectori din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului)?
- Beneficiarii întregului proiect sunt în număr de 1.766 de cursanţi, grupaţi în 3 categorii astfel:
Grupul 1: 1.000 de profesori membri ai Consiliilor de Administraţie din şcoli, din 42 de judeţe;
Grupul 2: 420 de membri ai Consiliilor locale din localităţi, din 42 de judeţe;
În această etapă de formare va participa însă Grupul 3 de beneficiari, constituit din 262 de persoane, dintre care 126 de inspectori şcolari, 126 de directori de unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar şi 10 inspectori din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

- Care este modalitatea de structurare şi desfăşurare a cursurilor de formare?
- Toate disciplinele sunt abordate într-o manieră dinamică, stilul de susţinere a acestora este orientat în direcţia satisfacerii nevoilor de cunoaştere ale cursanţilor, de aşa manieră încât să se dezvolte o atmosferă de colaborare eficientă în vederea atingerii obiectivelor propuse. Disciplinele abordate diferă ca număr de ore alocat în funcţie de aria de cuprindere şi aplicabilitate.

- Care sunt tematicile abordate în cadrul cursurilor şi care este rolul fiecăreia în formarea grupului ţintă?
- Disciplinele abordate în cadrul Grupului ţintă 3 sunt următoarele: “Managementul organizaţiei şcolare în contextul descentralizării sistemului educaţional”, “Şcoala şi comunitatea”, “Proiecte pentru dezvoltarea comunitară”, “Managementul resurselor financiare în organizaţia şcolară”, “Contabilitate pentru directori de unităţi şcolare/inspectori şcolari”, “Aplicaţii IT în managementul şcolar”, “Elemente de economie socială”, precum şi “Antreprenoriat”. Toate aceste discipline urmăresc dezvoltarea unor abilităţi conform celor exprimate în obiectivele anterior menţionate.

- Ce beneficii le aduce cursanţilor certificarea pe care o vor obţine în urma acestor cursuri de formare?
- Pentru inspectorii şcolari şi directorii de unităţi şcolare, proiectul aduce următoarele beneficii: o nouă abordare a managementului organizaţiei şcolare din perspectiva descentralizării; oportunitatea de a fi formaţi în domeniul managementului educaţional, mai exact în antreprenoriat educaţional, economie socială, proiecte educaţionale, contabilitate, managementul resurselor financiare, relaţii comunitare; tratarea unor teme actuale atât în managementul educaţional, cât şi în managementul clasei, al relaţiilor interpersonale, al proiectelor şi programelor educaţionale; capacitatea de a gestiona eficient situaţiile determinate de descentralizarea sistemului de învăţământ; în plan personal, cunoştinţele şi abilităţile primite şi formate în cadrul cursurilor vor crea în rândul cadrelor didactice, inspectorilor şi reprezentanţilor MECTS o viziune mai amplă a procesului educaţional şi competenţele necesare asigurării consilierii celor interesaţi în management educaţional şi în descentralizare.
De altfel, formarea obţinută în urma evaluării le oferă şansa cursanţilor de a se implica în mod activ în direcţia implementării Strategiei de Descentralizare a Învăţământului Preuniversitar, la nivelul organizaţiilor şi comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.

- Din ce aţi remarcat până acum, cum a fost primită de către directorii de unităţi şcolare şi de către inspectorii şcolari iniţiativa realizării unor astfel de cursuri?
- Cursanţii au îmbrăţişat cu entuziasm iniţiativa noastră de a susţine aceste cursuri şi au demonstrat dorinţa de a participa, în acest sens putem observa şi numărul mare de înscrieri înregistrate. Implicarea în cadrul activităţilor, precum şi deschiderea şi împărtăşirea experienţelor vin în sprijinul afirmaţiilor anterioare.

- Ca asistent coordonator al Centrului de Formare Constanţa, care este opinia dumneavoastră despre cursurile de formare a directorilor de unităţi şcolare şi a inspectorilor şcolari din cadrul Proiectului “Formarea de consilieri şi asistenţi suport pentru implementarea Strategiei de descentralizare a învăţământului preuniversitar”?
- Personal, consider această activitate ca fiind una extrem de dinamică, dar care, fiind orientată către societate, ne solicită pe toţi cei implicaţi activ în acest proiect să fim orientaţi către viitor, să facem posibil progresul, precum şi să transmitem acest suflu tuturor celor ce pot face o diferenţă în direcţia urmărită.

Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.