Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt purtătorii de vorbe ai candidaţilor

01/10/2014 09:24, Adevărul

Dan Şova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu şi Graţiela Gavrilescu sunt purtătorii de cuvânt ai candidaţilor pentru Cotroceni. Comunicatorii se vor duela în declaraţii pentru a-şi apăra prezidenţiabilii.

Dosarul „Microsoft“. Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni

01/10/2014 09:21, Adevărul

Conexiunile firmelor implicate în contractele cu licenţe Microsoft pentru Ministerul Educaţiei ajungeau până la cel mai înalt nivel. Adrian Năstase, premier în perioada în care s-au petrecut faptele, şi Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Guvernului la acea vreme, sunt doar două dintre personajele ale căror nume apar în dosarul în care până acum sunt suspectaţi de corupţie nouă foşti miniştri.
Top editoriale

Despre "execuţia" lui Andrei Pleşu sau când preşedinţii se aleg cu maceta

01/10/2014 09:28, Gabriel Bejan, România Liberă

Ceea ce se întâmplă acum în România nu este o campanie electorală prezidenţială potrivită pentru o ţară europeană. Lupta politică de la noi seamnă mai degrabă cu un război tribal african, numai că în loc de macete avem televiziuni de ştiri şi instituţii de siguranţă a statului.

„Mâna moartă” care-i sapă groapa lui Iohannis

01/10/2014 09:26, Marian Sultănoiu, Gândul

Antonescu s-a întors la masa de joc, după câteva luni bune de somn, ca să ne mai tragă o cacealma, cu cărţile lui desperecheate, dosite prin manşete.
Top comentarii

Gîndul de marți. Crin Antonescu a început să suspine după USL?

30/09/2014 09:48, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Crin Antonescu a fost luni seara invitatul TVR la interviul politic pe care Stelian Tănase a socotit că trebuie să-l dea telespectatorilor pe post de film. Prin aceasta TVR apare unică între televiziunile generaliste europene, toate avînd de la 21 în sus un film artistic de mare interes.

Despre Klaus Iohannis – pentru prima dată

30/09/2014 09:45, Iulia Huiu

Nu m-am numărat printre susținătorii necondiționați ai lui Klaus Iohannis. Dimpotrivă. Nu mă număr nici printre cei care merg inerțial în direcția „curentului”, nici printre conformiști sau prin cei care fac calcule de oportunitate. Dimpotrivă.
Top interviuri

"Dacă electoratul înţelege că lupta se dă între Ponta şi Băsescu, e posibil să nu existe turul II al prezidenţialelor"

24/08/2014 20:34, Agerpres

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, afirmă într-un interviu acordat Agerpres că, dacă românii îşi vor da seama că lupta pentru Palatul Cotroceni se dă între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, "deghizat în forme şi personalităţi diverse", atunci ar exista posibilitatea să nu mai existe un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

"Îmi pare rău că e campanie prezidenţială, nu aş fi plecat în ruptul capului de la Transporturi"

25/06/2014 09:24, Agerpres

Vicepreşedintele PSD Dan Şova se declară convins că premierul Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi îl consideră "cea mai indicată persoană să conducă România în următorii zece ani".
Top ştiri

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne în noiembrie să-și aleagă președintele

01/10/2014 09:35, Agerpres

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne în noiembrie pentru a-și alege președintele dintre cei 14 candidați înscriși în competiția electorală.

Corina Crețu, comisar desemnat pentru politică regională, va fi audiată în Comisia REGI a Parlamentului European

01/10/2014 09:35, Agerpres

Corina Crețu, comisarul european desemnat pentru politică regională, va fi audiată miercuri în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European, de la 10.00 ora României.