Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

De ce a ales-o Băsescu pe Udrea

22/08/2014 09:17, Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu şi-a desemnat favoritul pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. „Categoric o voi susţine pe Elena Udrea“, a spus preşedintele, abandodându-l astfel pe Cristian Diaconescu, omul pe care se angajase public să-l sprijine. În decizia sa a contat, în egală măsură, activitatea politică a Elenei Udrea, dar şi „rezistenţa sa fizică incedibilă“. „Elena Udrea a fost un ministru bun, un om pragmatic şi extrem de loial. E un om foarte hotărât şi are o rezistenţă incredibilă, şi fizică, pentru a umbla în ţară, şi ţine şi la atacuri, rezistă“, a declarat Băsescu, într-o emisiunea la B1TV.

August, luna îndeplinirii dorinţelor pentru UDMR

21/08/2014 11:04, Puterea

Liderul UDMR Laszlo Borbely a declarat că speră ca proiectul de lege privind autonomia să fie gata până la sfârşitul lunii august, precizând că Uniunea vrea să cunoască "şi punctul de vedere al majorităţii" şi că, dacă va fi nevoie, va fi modificată Constituţia. "Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să discuţi cu ea civilizat, bazat pe argumente", afirmă, la RFI, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, referindu-se la legea privind autonomia.
Top editoriale

Să ne iertaţi, Înălţimea Voastră...

22/08/2014 09:35, Cristian Tudor Popescu, Gândul

Proastă afacere făcea dl. Adrian Năstase dacă îi ieşea sinuciderea de la prima arestare. Dintr-o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, a făcut doar 7 luni. În total, n-a stat nici 2 ani după gratii. Eu zic că rentează, dacă ţinem cont şi de înfăţişarea înfloritoare, ca după concediu, şi miştocăriile lansate de d-sa la botul Jilavei. Părăseşte puşcăria ca victimă politică, cum nu a încetat să se autoproclame. Poate scrie şi un jurnal de temniţă, ca deţinuţii politici din anii `50.

L-a invins sau l-a salvat pe Traian Basescu?

22/08/2014 09:30, Dan Tapalagă, Hotnews

"Pe mine nu m-a infrant sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a infrant. Dar exista o realitate: nici eu nu l-am infrant pe el", declara Traian Basescu prin 2009, inainte de turul doi. Fostul presedinte, Emil Constantinescu, se declarase la sfarsitul mandatului invins de sistem. In august 2014, la sfarsitul celui de-al doilea mandat, Traian Basescu alege sa o sustina categoric pe Elena Udrea la alegerile prezidentiale. Se declara astfel invins de slabiciunea sa pentru o femeie.
Top comentarii

Putem avea alegeri prezidențiale corecte?

20/08/2014 08:29, Alina Mungiu-Pippidi, România Liberă

Cînd se știe dinainte cine va cîștiga alegerile din România, nu există pericol de fraudare. Cînd însă nu se știe, totul e posibil. Și cum de multe ori nu poți ști dinaintea campaniei dacă se știe sau nu, anii trec, rundele de alegeri la fel și soluții elementar de simple, de la distribuit cărți de alegător la și mai simpla postare electronică a listelor de votanți (registrul electoral)­­ pentru a putea fi verificate de oricine (se practică în multe țări din lume, la fel listele de pensionari acolo unde se fură la pensii, ca să se poată verifica de oricine dacă mai trăiesc sau nu) nu sînt puse în aplicare.

Cum a împins-o Macovei pe Udrea la președinție

18/08/2014 10:18, Cătălin Striblea

Miercurea trecută liderii PMP au analizat un sondaj care analiza efectul candidaturii Monică Macovei. Chestiune s-a lăsat cu fiori reci la partidului Președintelui. Asta pentru că într-o competiție Macovei-Diaconescu, voturile PMP plecau spre prima. Monica Macovei este mai curând asociată programului politic Băsescu, decât Cristian Diaconescu. Practic, PMP ar fi înregistrat un scor mai slab decât candidatul independet Macovei. Cei care cred în așa-numitul ”băsism” ar fi votat-o mai curând pe ea.
Top interviuri

"Îmi pare rău că e campanie prezidenţială, nu aş fi plecat în ruptul capului de la Transporturi"

25/06/2014 09:24, Agerpres

Vicepreşedintele PSD Dan Şova se declară convins că premierul Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi îl consideră "cea mai indicată persoană să conducă România în următorii zece ani".

"Am învățat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidențialele"

16/06/2014 22:17, Agerpres

Premierul Victor Ponta vorbește, într-un interviu acordat Agenției Agerpres, despre impactul reducerii CAS și poziția clasei politice față de această măsură, despre creșterile de pensii și salarii din 2015, dar și despre desemnarea comisarului european din partea României.
Top ştiri

Victor Ponta susţine necesitatea modificării sistemului electoral pentru alegerea preşedintelui României

21/08/2014 21:39, Agerpres

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine necesitatea modificării sistemului electoral privind alegerea preşedintelui României prin Ordonanţa de Urgenţă nr 45/2014 şi aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

Klaus Iohannis: "Dacă voi fi ales, Băsescu nu are nicio șansă să îl desemnez premier"

21/08/2014 21:38, Agerpres

Liderul PNL, Klaus Iohannis, candidat al Alianței Creștin Liberale la Președinție, a negat joi la Bacău, într-o conferință de presă, existența unei înțelegeri secrete privind desemnarea în calitate de premier a actualului șef al statului, Traian Băsescu.