Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Taberele din PSD pregătesc bătălia de după prezidențiale

24/07/2014 10:00, Evenimentul Zilei

Gruparea Liviu Dragnea, gruparea Șova-Ponta și grupul de la Cluj al lui Ioan Rus sunt taberele care fac jocurile în PSD, în vederea preluării puterii de la Victor Ponta. Alegerile prezidențiale din noiembrie și transferul de putere - inevitabil, fie că Victor Ponta câștigă sau pierde - au reactivat grupările din PSD și lupta lor pentru controlul partidului. În prezent, în tabăra social-democrată se conturează patru grupări distincte.

Geoană nu a renunţat încă la Cotroceni

24/07/2014 09:55, Adevărul

Un sondaj realizat de CURS, la comanda Fundaţiei România Noastră, înfiinţată chiar de Mircea Geoană, îl plasează pe acesta pe primul loc, cu 40% din sufragii, în turul I şi câştigător al finalei prezidenţiale în faţa lui Klaus Iohannis, candidatul cu cele mai mari şanse pe partea dreaptă. Însă, conform sondajului, Geoană ar obţine acest rezultat în calitate de prezidenţiabil PSD, şi nu independent, mişcare prin care fostul lider al PSD îşi consolidează statutul de rezervă perfectă pentru Victor Ponta.
Top editoriale

Iohannis candidat, Ponta președinte

23/07/2014 15:03, Bogdan Chirieac, DC News

Ca premier al României, Klaus Iohannis ar fi putut fi o provocare. Cu un președinte aliat, care să ia asupra sa loviturile politice, Iohannis ar fi putut să aducă un pic de spirit german aici, la porțile Orientului. Problema d-lui Iohannis, atât de apreciat de români pentru faptul că este neamț, este că, astăzi, când vorbim, domnia sa este mai românizat decât, de exemplu, cuplul sudat Bercea Mondial-Băsescu înainte de filmulețe.

Îl va vota un popor lovit de limbariţă pe mutul Iohannis?

23/07/2014 10:27, Marian Sultănoiu, Gândul

Alegerea lui Klaus Iohannis drept prezidenţiabil al PNL nu reprezintă decât consecinţa politicii derutante, până la debusolare, „aplicată” de Crin Antonescu în anii din urmă. Liderul liberal a avut, desigur, exerciţiul jocului cu imagini şi cu vorbe: a promis, a nuanţat, a avut umor, o anume coerenţă, a tachinat „vitrionic” şi... cam atât. Pentru amplitudinea unor adevărate politici liberale, de multă vreme aşteptate, a fost, însă, prea puţin. Antonescu va continua să fie un bun vorbitor, calitate excepţională pentru un profesor de istorie cu vocaţie.
Top comentarii

Ce fel de preşedinte vrem?

23/07/2014 10:04, Gavril Dejeu

Bătălia pe propuneri este în toi. Pe stânga, tradiţional, fără probleme. În schimb dreapta, mimând o selecţie statutar-partidică, pare că se încurcă în propriile iţe. Dar mai întâi să răspundem la întrebarea ce fel de preşedinte vrem sau, altfel zis, de ce fel de preşedinte ar avea nevoie ţara? Fie că ne referim la perioada istorică a domniilor, la cea a regilor sau în final la cea a preşedinţilor republicani, românii, în cel mai autentic spirit paternalist, au simţit nevoia scutului protector al unui înainte mergător.Citeste mai mult: adev.ro/n94aww

Sezonul fuziunilor s-a deschis

21/07/2014 21:52, Sorin Roșca Stănescu

Chiar astazi. A fuzionat Partidul Democrat Liberal cu Forta Civica. Prin absorbtie. Cu alte cuvinte, membrii Fortei Civice se inscriu in PDL, in frunte cu Mihai Razvan Ungureanu, si primesc, la schimb, o serie de functii. Aceste avantaje sunt temporare. Pentru ca urmeaza marea fuziune. Intre PDL si PNL. Marele Partid National Liberal rezultat din aceste implanturi devine o forta politica extrem de consistenta. Echivalenta cu ceea ce, pe partea stanga a spectrului politic, reprezinta PSD.
Top interviuri

"Îmi pare rău că e campanie prezidenţială, nu aş fi plecat în ruptul capului de la Transporturi"

25/06/2014 09:24, Agerpres

Vicepreşedintele PSD Dan Şova se declară convins că premierul Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi îl consideră "cea mai indicată persoană să conducă România în următorii zece ani".

"Am învățat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidențialele"

16/06/2014 22:17, Agerpres

Premierul Victor Ponta vorbește, într-un interviu acordat Agenției Agerpres, despre impactul reducerii CAS și poziția clasei politice față de această măsură, despre creșterile de pensii și salarii din 2015, dar și despre desemnarea comisarului european din partea României.
Top ştiri

Victor Ponta: “Cel mai dificil contracandidat al meu ar fi fost Antonescu, decizia PNL mi-a luat o piatră de pe inimă”

24/07/2014 14:32, Agerpres

Premierul Victor Ponta, care a anunțat joi că va candida la alegerile prezidențiale, a declarat că cel mai dificil contracandidat al său ar fi fost Crin Antonescu, decizia PNL de nominalizare a lui Klaus Iohannis drept prezidențiabil luându-i “o piatră de pe inimă”.

Victor Ponta: “Băsescu poate amâna promulgarea reducerii CAS până în ianuarie dacă o atacă la CCR”

24/07/2014 10:03, Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Antena 3, că președintele Traian Băsescu poate întârzia promulgarea legii privind reducerea CAS cel târziu până la 1 ianuarie 2015, în condițiile în care șeful statului ar sesiza și Curtea Constituțională după ce actul normativ va fi revotat în Parlament.