Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Ce provocări o aşteaptă pe Alina Gorghiu, preşedintele-surpriză al PNL

19/12/2014 09:52, România Liberă

Miza ridicată a competiției – copreședinția PNL pentru doi ani - a animat jocurile de culise în partid, în cursă intrând Teodor Atanasiu, sprijinit de majoritatea vicepreședinților și Ludovic Orban, susținut la baza PNL. Însă Iohannis a dorit, în permanență, să lase în fruntea PNL un politician tânăr, ca un semnal că a receptat dorința românilor de schimbare, exprimată la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie. Niciunul dintre pretendenți nu a fost considerat potrivit profilului, fiind percepuți ca exponenți ai vechii generații de lideri PNL.

Cătălin Predoiu: "Avem 12 săptămâni pentru pregătirea intrării la guvernare"

19/12/2014 09:52, România Liberă

Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte al PDL, desemnat ca viitor premier din partea noului PNL, lucrează împreună cu o echipă PNL-PDL la viitoarea strategie de guvernare, dar nu vrea să dea deocamdată nici un nume. Consideră că partidele trebuie să se ocupe de lista cabinetului, dar că viitorii miniștri trebuie să fi demonstrat în activitatea lor anterioară competență, integritate, eficiență.
Top editoriale

Preşedintele şi preşedinta sa

19/12/2014 10:15, Rodica Ciobanu, Gândul

Domnul Traian Băsescu părăseşte poimâine biroul prezidenţial, unde a lucrat zece ani, şi va continua să facă politică în PMP. Partidul îl aşteaptă cu nerăbdare - ştim asta de la preşedinta acestuia, Elena Udrea, persoana sprijintă de şeful statului să-şi câştige funcţia politică şi să candideze la Preşedinţia României. Cu siguranţă, dl Băsescu şi-ar fi dorit să se înscrie, acum, într-o formaţiune mai mare - un PD-L de douăzeci şi ceva la sută -, dar a eşuat în încercarea de a o înscăuna, acolo, pe doamna Udrea, singura care îi oferea acces complet la panoul de comandă, pe care, de altfel, i l-ar fi predat la momentul potrivit.

Traian Băsescu - Zece ani de "Şi Președintele e om!"

19/12/2014 10:04, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Traian Băsescu a venit în fruntea țării după doi președinți care au cultivat hieratismul de Înaltă Funcție. Și Emil Constantinescu și Ion Iliescu au împrumutat de la Monarhi păstrarea într-un soi de Olimp, chiar dacă dîmbovițean. Mai mult la Ion Iliescu în al doilea mandat și mai puțin la Emil Constantinescu, noi, muritorii ne întrebam deseori ce face și ce crede acolo, suit în vîrful Dealului Cotroceni, ca Zeus presupus dincolo de norii care ascundeau Olimpul.
Top comentarii

„Ponta IV”: un guvern de criză personală

19/12/2014 09:58, Daniel Apostol

Al patrulea guvern anunțat de Victor Ponta este un guvern de criză. Un guvern de criză personală, un guvern de criză de imagine, un guvern de criză politică. Spre deosebire de anii anteriori, când remanierile de cabinet aveau loc din cauza unor insuccese în plan economic, din cauza unor eșecuri de politici publice, din cauza imaginii negative acumulate de vreun ministru nepopular sau pur-și-simplu pentru că așa o cerea președintele Băsescu (cazul serialului de guvernare Emil Boc).

PSD şi reforma

17/12/2014 10:41, Mircea Kivu, România Liberă

La sfârşitul sǎptǎmânii trecute, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a formulat o serie de propuneri menite, dacǎ vor fi aprobate la congresul din martie, sǎ reformeze partidul. Preşedintele Ponta şi-a declarat susținerea faţǎ de propuneri. În mod curios, nu am văzut mai deloc reacţii referitoare la conţinutul propunerilor – comentariile s-au referit aproape exclusiv la luptele din interiorul partidului.
Top interviuri

“În turul doi cred că vom avea un rezultat foarte bun”

12/11/2014 10:40, Agerpres

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, spune, într-un interviu acordat Agerpres, că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale la o ''diferență semnificativă'' față de contracandidatul său, Klaus Iohannis. ''Cred că peste 53% va fi pentru Victor Ponta'', declară Dragnea.

“Mă recomandă faptul că nu am fost niciodată la guvernare”

27/10/2014 12:55, Agerpres

Candidatul Partidului România Mare la alegerile prezidențiale, Corneliu Vadim Tudor, consideră că șeful statului trebuie să fie o personalitate puternică, un reper moral. El susține că pentru funcția supremă în stat îl recomandă gradul de simpatie ridicat pe care i-l poartă lumea și faptul că PRM nu a fost niciodată la guvernare. Acesta afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că Legea fundamentală trebuie modificată, întrucât actuala Constituție este "prea blândă, prea permisivă".
Top ştiri

Ludovic Orban îl înlocuiește pe George Scutaru la șefia deputaților liberali

19/12/2014 12:39, Agerpres

Deputatul PNL Ludovic Orban va fi, începând de vineri, lider al deputaților liberali în locul lui George Scutaru, care și-a dat demisia din Parlament.

Teodor Atanasiu: "Gorghiu şi Blaga nu intră în competiţie, trebuie să se completeze pentru realizarea fuziunii"

18/12/2014 22:57, Agerpres

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a afirmat joi că Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cei doi copreşedinţi ai noului PNL, nu intră în competiţie şi că ei trebuie să se completeze pentru realizarea fuziunii PNL şi PDL.