Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Culisele schimbărilor de la vârful PSD

10/02/2016 11:12, România Liberă

Soarta a doi adversari potențiali ai lui Liviu Dragnea a fost tranșată ieri de liderii PSD reuniți în Consiliul Național și Comitetul Executiv. Rovana Plumb, care a candidat împotriva sa pentru șefia interimară a formațiunii cu susținerea lui Victor Ponta, a fost înlocuită în fruntea Consiliului Național de Mihai Fifor, apropiat de Valeriu Zgonea. Dragnea l-a schimbat și pe Robert Negoiță din fruntea PSD București, înlocuindu-l cu Gabriela Firea. Negoiță, care a intenționat să candideze împotriva lui Dragnea la șefia Partidului Social Democrat, a fost debarcat în urma unui scandal în cadrul organizației.

PSD București, aruncat în aer deliberat de Dragnea

09/02/2016 10:34, Evenimentul Zilei

Au trecut mai bine de 24 de ore de când PSD București fierbe. Apariția bruscă a acestui conflict în care se pare că se luptă cu toate armele pe masă, i-a luat pe foarte mulți prin surprindere, deși acest lucru se știa din luna decembrie. Cum este posibil ca în debut de campanie electorală pentru alegerile locale, cea mai importantă filială a PSD să explodeze? Răspunsul la aceasta întrebare trebuie căutat în trecutul imediat. Mai precis în toamna anului trecut. Surse extrem de bine poziționate și, prin urmare, la fel de bine informate ne-au relatat cine, de ce, și ce se afla în spatele acestei furtuni declanșate din senin.
Top editoriale

Ce face Liviu Dragnea dacă nu găsește butonul de unde se oprește Internetul

12/02/2016 08:56, Florin Negruțiu, Republica.ro

Poate să facă ce te învață orice IT-ist atunci când îi semnalezi o problemă la calculator: Scoate-l din priză! Așa și dl. Dragnea: dă-i, domne, un restart, poate merge a doua oară. Asta pentru că, în acest moment, legea antidefăimare, oricâte schimbări ar mai suferi, este un dezastru uriaș de PR pentru PSD și pentru Liviu Dragnea. Și, cu fiecare nouă explicație, dl. Dragnea se scufundă și mai adânc în ridicol și în batjocura generală.

Ridicolul îl va termina pe Dragnea, nu DNA-ul

12/02/2016 08:52, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Va veni, mi-e teamă, momentul în care vom vedea politicieni condamnați pentru corupție revenind în activitate, fără nici o rușine. Pe Adrian Năstase l-a blocat decizia judecătorilor, care i-au interzis exercitarea unor drepturi. PSD l-ar fi reprimit cu brațele deschise, poate vă mai amintiți de congresul din 2013 când sala l-a aplaudat entuziasmată, în picioare. Dar Dragnea, chiar dacă va scăpa de dosarul privind frauda la referendumul din 2012 cu o condamnare cu suspendare, va fi îngropat de ridicol și de confruntarea sa stupidă cu Facebook-ul.
Top comentarii

Dragnea şi defăimarea

10/02/2016 11:13, Stelian Tănase

In Romania sunt 8,3 milioane de utilizatori de facebook, 41 % din populația țării. Sunt 10,3 milioane de persoane cu acces la Internet. Împotriva acestora Liviu Dragnea&Co au pornit un război total. Metoda este de a pune pumnul în gură, de a limita dreptul la liberă exprimare. Scopul este de a proteja clasa politică căreia protestatarii din nov 2015 i-au cerut imperativ să se reformeze. Este o operație de salvagardare a acestor dinozauri, vestigii ale anilor 90, și destui dintre ei ai anilor 80.

Urmeaza Iohannis?

09/02/2016 22:57, Radu Tudor

Intr-un context foarte complicat din punct de vedere politic si judiciar, pe fondul reasezarii centrelor de putere dupa obsedantul deceniu Basescu, asistam la o executie publica. Procurorul general Tiberiu Nitu este urmarit penal de subordonatii sai din DNA pentru exces de girofar. O acuzatie penibila, ce duce in derizoriu campania anticoruptie. Pe fondul acestui dosar kafkian, Basescu, Boc si alti lideri ai fostului regim au imunitate suspecta in fata legii, desi sunt enorm de multe date concrete despre coruptia lor.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

Valeriu Zgonea: "PSD trebuie să se reideologizeze, nu poţi să fii om de stânga şi să spui că ai zburat cu avionul privat"

11/02/2016 22:47, Agerpres

Partidul Social Democrat trebuie să se reideologizeze, consideră preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, în opinia căruia ''nu poţi să fii om de stânga şi să spui că ai zburat cu avionul privat şi că ai stat într-un hotel de cinci stele''.

Tăriceanu: "Modificările aduse Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor se pot concretiza într-o propunere legislativă"

11/02/2016 22:46, Agerpres

Modificările care vor fi aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în cadrul Grupului de lucru mixt în domeniul justiţiei organizat la Senat se pot concretiza într-o propunere legislativă, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.