Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Crin Antonescu: ”Au existat oameni importanţi din România şi exterior care i-au sugerat lui Victor Ponta să rupă tandemul cu mine”

30/07/2015 10:40, Gândul

La trei ani de la Referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, afirmă într-un interviu pentru Gândul că ”oameni importanţi din instituţii” interne şi internaţionale i-au sugerat premierului Victor Ponta să încheie un parteneriat în afara USL pentru a se menţine la putere. Liberalul susţine că în vara lui 2012 a fost construită prima breşă între el şi Victor Ponta, care ulterior a fost lărgită până la dispariţia USL. Crin Antonescu evită să spună dacă serviciile secrete au fost implicate în această ”operaţiune”, dar afirmă că şi-a dat seama că acest lucru se întâmplă în momentul semnării pactului de coabitare între Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Petre Roman vrea să candideze pentru Primăria Capitalei

30/07/2015 10:07, Adevărul

Petre Roman a declarat că s-a înscris în competiţia internă a PNL pentru Primăria Capitalei, afirmând că este momentul ca Bucureştiul să fie condus de "un bucureştean cu principii şi competenţe profesionale" menite să contribuie la dezvoltarea Capitalei. "Intenţia mea de a candida pleacă de la faptul că sunt bucureştean de când m-am născut şi până astăzi. Cred că este foarte important ca, în sfârşit, Bucureştiul să fie condus de un bucureştean cu anumite principii şi competenţe profesionale, cu o viziune pentru dezvoltarea Bucureştiului", a declarat Petre Roman.
Top editoriale

Călătorie la capătul mandatului

30/07/2015 12:15, Doru Buşcu, Caţavencii

Cînd a venit la putere, Victor Ponta a promis că face două autostrăzi. Una, cea de la Comarnic la Brașov, s-a pierdut, iar alta, cea de la Sibiu la Orăștie, s-a stricat. Tronsonul de 22 de kilometri se clatină ca un fost președinte beat, alunecă deja în patru puncte și prezintă o diversitate de fisuri unică în industria asfaltului. Pînă să vină la putere lucrul bine făcut și să promită autostrăzi care trec pe la DNA și SRI, Ponta a promis multe, iar cele mai multe promisiuni zac îngropate în uitarea colectivă, cea care ne ajută să supraviețuim bolilor de inimă.

Să mai spună cineva că adevăratul premier nu-i Liviu Dragnea?!

30/07/2015 10:26, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Marți, 28 iulie 2015, Guvernul a aprobat prima Rectificare bugetară pe 2015. Larma veselă, nițel iresponsabilă, creată și întreținută de Victor Ponta în jurul acestui moment – avem bani cu duiumul, hai să-i facem praf! Cine mai vrea, cine mai dorește? - a împins în plan secund uriașa înfrîngere care a fost pentru premier aprobarea Ordonanței de mărirea salariilor la demnitari, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, în timp ce restul funcționarilor publici vor trebui să aștepte vremuri mai bune.
Top comentarii

Persoana şi instituţia

29/07/2015 08:18, Mircea Kivu, România Liberă

„Alertă la Cotroceni – Preşedintele, sub 50% la încredere!” – acesta a fost tonul primelor comentarii de dupǎ apariţia sondajului INSCOP privind încrederea în instituţii, realizat între 9 şi 14 iulie. Rezultatele cercetǎrii au fost publicate cu un decalaj de câteva zile dupǎ cele despre încrederea în personalitǎţi, rezultate din acelaşi sondaj, unde Klaus Iohannis era cotat la 62%, “în scǎdere” faţǎ de precedentul sondaj (aprilie), în care se situa la 65%. Cifrele respective rǎmǎseserǎ în conştiinţa publicului, iar diferenţa pânǎ la nou-anunţatul 49% pǎrea sǎ indice o adevǎratǎ prǎbuşire.

Reducerea la politică

26/07/2015 22:19, Cristian Pîrvulescu, Observator Cultural

Disputa provocată de trimiterea spre reexaminare către Parlament a Codului fiscal a readus în dezbaterea publică de la noi problema politicilor de austeritate. Critica austerităţii rămîne – dincolo de ironiile premierului Victor Ponta la adresa preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu promulgarea Codului de procedură fiscală, dar nu şi a Codului fiscal („avem căruţă, nu avem caii. Dar poate aşa se lucrează nemţeşte“) – principala obiecţie serioasă ce se poate aduce acţiunii preşedintelui Iohannis.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

Crin Antonescu, la trei ani de la Referendumul din 2012: “Suspendarea cuiva ca Băsescu era necesară”

30/07/2015 10:48, Agerpres

Fostul copreşedinte al USL, Crin Antonescu, nu regretă, la trei ani de la Referendumul din 2012, încercarea de a-l demite pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, precizând că păstrează o amintire dureroasă pentru că voinţa populară a fost anulată.

Liviu Dragnea: “Ponta a ajuns la concluzia că nu poate gestiona ambele funcţii”

30/07/2015 10:48, Agerpres

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că l-a deranjat faptul că Victor Ponta a susţinut-o pe Rovana Plumb la şefia PSD. Liderul PSD a mai spus că Ponta s-a retras de la conducerea PSD pentru că şi-a dat seama că nu se poate ocupa de Guvern şi de partid în acelaşi timp, lucru ce nu se va mai întâmpla în PSD.