Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Bătălie în PSD pentru şefia Consiliului Naţional

27/02/2015 11:32, Gândul

În PSD au început negocierile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, mai mulţi lideri ai partidului manifestându-şi interesul pentru această funcţie. La Consiliul Naţional, care este programat pentru 20 – 21 martie, urmează să fie aprobate şi modificările la Statut, care vor conţine şi planul de reformă propus de Victor Ponta. Preşedintele PSD şi-a ameninţat colegii că, dacă nu vor vota toate propunerile de reformă, va renunţa la conducerea partidului. Ultimul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD a fost Adrian Năstase, care a trebuit să renunţe la această funcţie după condamnările suferite.

Cocoş îi denunţă pe Blaga şi Udrea şi spune că i s-au cerut 3 milioane de euro în campania din 2009

26/02/2015 09:18, Gândul

Dorin Cocoş ar fi arătat în denunţul făcut la DNA că i s-a cerut să plătească produse de trei milioane de euro pentru PDL, în campania electorală din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului în derularea contractului Microsoft, menţionând că a fost sprijinit de Vasile Blaga şi Elena Udrea. Informaţiile au fost publicate de Libertatea, care citează denunţul făcut de Dorin Cocoş în dosarul Microsoft şi redă o pagină care ar face parte din acest document.
Top editoriale

PSD începe să uite ce a promis românilor din Daspora

27/02/2015 11:28, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Au trecut peste trei luni de la alegerile prezidențiale și PSD a uitat deja ce a promis după marea spaimă din 16 noiembrie. Liderii social-democrați și-au pus cenușă în cap și au promis că haosul de la alegerile din Diaspora nu se va mai repeta. Ponta nu știa ce explicații să mai inventeze. A sacrificat doi miniștri de Externe, pe Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu. Votul prin corespondență sau/și electronic părea că devenise o prioritate.

După Crin Antonescu, se așteaptă ca și Traian Băsescu să anunțe că se retrage din politică?!

27/02/2015 11:28, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Lesne de observat că Traian Băsescu se eschivează de la o minimă poziție față de debutul lui Klaus Iohannis ca președinte. Chiar dacă aserțiunile despre Victor Ponta ar putea fi puse sub semnul Răului cel mai mic, sigur e că Traian Băsescu, deși are, sunt sigur, o mie și una de observații la cele două luni de mandat ale lui Klaus Iohannis, a refuzat să le expună public. Una dintre cauze ar putea fi instictul de om politic al lui Traian Băsescu, instinct care-i spune că, la fel ca și în cazul lui ca președinte, acum, la început, cînd sita șefiei e nouă, Klaus Iohannis se bucură de un suport popular uriaș.
Top comentarii

Scurte concluzii după interviul cu Traian Băsescu

25/02/2015 22:09, Cătălin Striblea

Traian Băsescu a spus clar că filajul de la Paris nu a fost efectuat de serviciile secrete. Confirmă astfel o ipoteză din piață potrivit căreia fotografiile au fost realizate de o agenție privată pentru unul din ”clienții” Alinei Bica. Eu aș fi mai temperat. Sunt două părți care știu ce s-a scris în raport. Cea care l-a făcut și care, potrivit lui Traian Băsescu nu poate fi verificată, și Traian Băsescu.

De ce le trebuie parlamentarilor vot secret?

25/02/2015 09:15, Mircea Kivu, România Liberă

Votul secret a fost inventat pentru a proteja votantul de eventualele repercusiuni pe care le-ar putea suferi din partea deţinătorilor puterii. De exemplu, unui cetăţean dintr-o comună s-ar putea să nu-i fie bine dacă primarul care câştigă alegerile nu e cel pe care l-a votat el, în cazul unui vot exprimat deschis. La fel, în cazul unui referendum iniţiat de către o autoritate publică, probabil că un vot deschis ar inhiba voturile negative.
Top interviuri

“Nu există un sistem electoral perfect, însă cred că e important să învățăm din experiența altora”

27/01/2015 11:59, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că atât votul prin corespondență, cât și cel electronic reprezintă soluții pentru îmbunătățirea legislației electorale și spune că trebuie învățat din experiența altor state, pentru a evita greșelile.

“Cuvântul României la Bruxelles ar avea mai multă greutate dacă politicienii și guvernanții ar transmite mai departe un mesaj unitar”

22/01/2015 12:30, Agerpres

România ar avea un cuvânt mai greu de spus la Bruxelles "dacă politicienii și guvernanții ar păstra dezbaterile la București și ar transmite mai departe un mesaj unitar", afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Agerpres, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, care recomandă "o mai bună coordonare a clasei politice în dialogul cu instituțiile europene".
Top ştiri

ARPIM este de acord cu alinierea preţurilor la nivelul ţărilor UE, însă cu anumite condiţii

27/02/2015 12:07, Agerpres

ARPIM se declară de acord cu alinierea preţurilor la medicamente, însă afirmă că în această situaţie ''este onest, echitabil şi obligatoriu'' ca statul să asigure companiilor producătoare de medicamente în România aceleaşi condiţii ca cele existente în ţările din Uniunea Europeană - eliminarea taxei clawback, calcularea preţului la medicamente utilizând cursul de schimb valutar folosit la alcătuirea bugetului pentru anul în curs, actualizarea listei de medicamente în mod real şi continuu, alocarea unui buget pentru medicamente la un nivel comparabil cu cel al ţărilor UE.

Victor Ponta: "Pentru PSD este o prioritate proiectul de revizuire a Constituţiei, pentru PNL - schimbarea sistemului electoral"

26/02/2015 22:21, Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat joi că proiectul de revizuire a Constituţiei este o prioritate pentru PSD, iar pentru PNL este schimbarea sistemului electoral.