Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Liberalii i-au pus gând rău lui Marian Petrache

25/11/2015 09:08, Evenimentul Zilei

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, ar urma să fie schimbat din funcţie, urmare a unor nemulțumiri venite de la nivelul unor organizații județene, dar și pe fondul reformei interne a partidului, declanșată de recentele proteste de stradă, au declarat surse liberale. Cu toate acestea, schimbarea sa ar urma să fie una de „catifea”, planul fiind ca Marian Petrache să facă singur un pas în spate, au mai susținut sursele citate.

Senatorii jurişti au numărat ca Pristanda voturile în cazul Şova

25/11/2015 08:59, Adevărul

Senatorii jurişti susţin că au dat undă verde arestării social-democratului Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro. „Vom înainta plenului un aviz favorabil“, a anunţat preşedintele Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc. Au fost cinci voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi trei voturi nule. În total, zece voturi au fost exprimate în cazul lui Dan Şova. Comisia Juridică este formată din 11 senatori: cinci senatori PSD, cinci senatori PNL şi un senator UDMR, ultimul dintre ei fiind absent de la şedinţa Comisiei Juridice din motive medicale.
Top editoriale

Victoria post mortem politic a lui Victor Ponta!

26/11/2015 10:36, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Toate măsurile luate în 2015 de Guvernul Victor Ponta au fost denunțate de Klaus Iohannis și de presa care-l slujește drept măsuri populiste, iresponsabile prin raportare la interesul național. Sporirea salariilor la bugetari a fost atacată imediat ca o bombă lăsată de Victor Ponta noului guvern, ca o dovadă de netăgăduit a populismului care pune la îndoială viitorul neamului românesc. Guvernul Dacian Cioloș, cîntat de o Anume Presă drept un Guvern responsabil, european, decis să pună capăt deșănțării populiste, a acceptat o Lege considerată populistă, ba chiar și deșucheat populistă pînă și de comentatorii neutri ai scenei politice. Klaus Iohannis a promulgat-o.

Despre transformarea lui Dacian Cioloș după chipul și asemănarea lui Victor Ponta

26/11/2015 10:35, Dan Andronic, Evenimentul Zilei

Un cor al trubadurilor Puterii, vremelnic intitulați analiști ai vieții politice, trag un semnal de alarmă privind soarta guvernului Dacian Cioloș. Văd o Monstruoasă Coaliție menită să pună piedici peste piedici guvernului de tehnocrați, adus să salveze România de sub guvernarea mult prea lungă și mult prea apăsătoare a lui Victor Ponta. Uitându-mă la primele zile de existență ale noului guvern aș putea spune că într-adevăr există o mare primejdie, dar ea vine dintr-o atitudine prostească, care vede riscul în sensul descris mai sus.
Top comentarii

Iluzia partidului prezidențial

30/11/2015 21:58, Varujan Vosganian

De la bun început vă asigur că, în opinia mea, ideea de partid prezidențial este contrară democrației pentru care am stat cu pistolul la ceafă în decembrie 1989 și că simpla sa invocare, zilele acestea, arată că suntem, la nivelul mentalităților, la fel de departe de dictatura comunistă pe cât e scoarța copacului de trunchi. Oamenii se adună în jurul unei viziuni comune asupra lumii, fie că viziunea asta e legată de interese economice, de melancolii și speranțe, de un anumit fel de a-ți iubi poporul sau de a-i dușmăni pe cei din alte popoare etc.etc. Cam așa se întâmplă în democrație, când se formează partidele.

De ce a renunţat Guvernul la amendarea legilor electorale?

26/11/2015 10:28, Mircea Kivu, România Liberă

Din programul de guvernare al Guvernului Cioloş, varianta publicată în Monitorul Oficial, au dispărut atât ideea de comasare a alegerilor (pe care o criticam săptămâna trecută), cât şi referirile la alegerea în două tururi a primarilor, eliminarea pragului electoral la alegerea consiliilor locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, listele de independenţi pentru consiliile locale.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

Alina Gorghiu: "Nu acum este momentul pentru modificarea Constituţiei"

30/11/2015 21:55, Agerpres

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că nu este acum momentul pentru modificarea Constituţiei, unul dintre motive fiind că Parlamentul "nu mai este legitim".

Fostul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că îşi încheie cariera politică

30/11/2015 21:55, Agerpres

Fostul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declară că îşi încheie cariera politică, potrivit unei postări făcute pe pagina sa de Facebook.