Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Sondajele „doar pentru uz intern” arată un Ponta în picaj şi o diferenţă mare de scor PNL-PSD

27/03/2015 15:00, Gândul

La patru luni de la alegerile prezidenţiale şi de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, liderii PNL deja au expus în spaţiul public ideea alegerilor anticipate pentru parlamentare. Pe fondul ultimelor controverse legate de votul senatorilor în cazul reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, dar bazându-se şi pe sondajele "de uz intern" ale PNL, liberalii prind curaj şi vor să marşeze pe ideea alegerii senatorilor şi deputaţilor cu mai bine de un an înainte.

PNL pierde pe mâna traseiştilor: cine sunt cei şase liberali care ar fi putut înclina balanţa în cazul Şova

27/03/2015 10:50, Adevărul

În ciuda faptului că PNL şi-a convocat toţi parlamentarii la votul privind cererea DNA în cazurile senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov, mai mulţi liberali au lipsit sau, cu toate că erau prezenţi în sală, nu s-au deranjat să voteze. În total, opt liberali au lipsit la numărătoare, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de şase voturi în plus pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată fără „marja de eroare” care l-a salvat pe Şova.
Top editoriale

Când îl dă Şova afară pe Ponta? Probabil în curând

27/03/2015 10:49, Laurenţiu Mihu, România Liberă

Probabil mai panicat ca oricând, premierul României a dus lucrurile în acel punct în care manevrele politice imaginabile, cele ce i-au rămas la dispoziţie, au devenit incompatibile cu democraţia şi normele statului de drept. Apare şi un paradox: plecarea sa din fruntea Guvernului nu se va petrece uşor, dar, foarte posibil, nici nu va mai întârzia prea mult. Dată fiind istoria strâmbă a PSD, zonele tulburi din propria-i tinereţe politico-judiciară, dar şi ambiţiile-i uşor de intuit că sunt lipsite de acoperire în planul realităţii, Victor Ponta a comis în 2012 o impertinenţă antologică, atunci când, îmbătat de preluarea-fulger a puterii şi mizând totul pe toleranţa concetăţenilor săi, a anunţat că va da României „cel mai cinstit Guvern”.

Klaus, președintele virtual din țara arestărilor

26/03/2015 23:04, Cătălin Striblea

Felicitări românilor care au reușit astăzi să miște un președinte din loc. Și să trimită la CCR cererea în cazul Șova. A fost un moment în care, încă o dată, o grămadă de oameni ”și-au luat țara înapoi”. Nu ar fi reușit fără o presiune mediatică extremă și fără să iasă în piață. Rămâne pentru mine un mister cum președintele care s-a cățărat pe valul sprijinului pentru DNA și a părut să înțeleagă cel mai bine ce își doresc românii activi, se decuplează uneori de la problemele zilei.
Top comentarii

Uimitorul caz al fabulosului domn Vâlcov

29/03/2015 12:50, Cătălin Striblea

De câteva zile câțiva procurori și polițiști ai DNA fac ceva muncă de meșeșugar prin județul Olt. Ba mai sparg câțiva pereți prin unele locuințe ca să găsească câte un Picasso mic, și un Grigorescu mediu, ba deschid în secret cavouri cu morți falși să vadă dacă nu cumva pe acolo sunt îngropați bani cash. Iar ăst timp, un seif cu lingouri și câteva sute de mii de euro este plimbat conspirativ prin satele din Subcarpați până pică în mâna procurorilor.

Să înțeleg că Traian Băsescu va aplauda arestarea sa preventivă?!

29/03/2015 12:49, Ion Cristoiu

Se vede treaba că domnul fost președinte traversează un moment greu. Băieții deștepți din Structuri, cei pe care i-a descoperit și i-a crescut sub semnul "N-ai mamă, n-ai tată!" au strîns în jurul lui Traian Băsescu apa unui ocean. Apă care crește de la o zi la alta, presînd asupra digului dincolo de care stă de unul singur Traian Băsescu. La un moment dat, o porțiune din dig va ceda și valuri uriașe se vor năpusti asupra lui Traian Băsescu și a familiei sale.
Top interviuri

“Nu există un sistem electoral perfect, însă cred că e important să învățăm din experiența altora”

27/01/2015 11:59, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că atât votul prin corespondență, cât și cel electronic reprezintă soluții pentru îmbunătățirea legislației electorale și spune că trebuie învățat din experiența altor state, pentru a evita greșelile.

“Cuvântul României la Bruxelles ar avea mai multă greutate dacă politicienii și guvernanții ar transmite mai departe un mesaj unitar”

22/01/2015 12:30, Agerpres

România ar avea un cuvânt mai greu de spus la Bruxelles "dacă politicienii și guvernanții ar păstra dezbaterile la București și ar transmite mai departe un mesaj unitar", afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Agerpres, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, care recomandă "o mai bună coordonare a clasei politice în dialogul cu instituțiile europene".
Top ştiri

Gabriel Oprea nu crede că, în momentul de faţă, Tăriceanu poate fi schimbat de la şefia Senatului

29/03/2015 20:57, Agerpres

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, nu crede că, "în momentul de faţă", Călin Popescu-Tăriceanu poate fi schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului, deşi "s-a încercat" acest lucru.

Liderul PLR Vâlcea, Romeo Rădulescu, demisionează din partid din cauza votului în cazul Şova

29/03/2015 20:56, Agerpres

Liderul PLR Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu, a anunţat că demisionează din această formaţiune, acuzând faptul că nu se simte confortabil într-un partid ai cărui lideri îi protejează pe corupţi.