Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Cum îl atacă Klaus pe Iohannis

20/10/2014 09:41, Evenimentul Zilei

De parcă și-ar fi propus ca până la finalul campaniei să înregistreze un record al gafelor pe care le-ar putea face un candidat, înscris nu în orice competiție, ci în cea pentru fotoliul de la Cotroceni, prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a mai bifat una, în weekend. S-a întâlnit, la Sibiu, cu europarlamentarul german Elmar Brok, cel care, la începutul acestui an, propunea amprentarea imi granţilor români.

Cum şi-a atins Ponta obiectivele cu ajutorul ordonanţei traseismului

20/10/2014 09:36, România Liberă

Operațiunea de racolare a aleşilor a înregistrat cel mai mare succes în zona rurală, unde dependența edililor de fondurile guvernamentale este cronică. În acest fel, potenţialul electoral al noii construcţii politice formate de PNL şi PDL, ACL, care a pierdut, potrivit estimărilor parțiale, 300 din cei 1500 de primari pe care îi avea, a fost văduvit de PSD. Acestora li se adaugă un număr uriaș de consilieri locali și județeni. În campania electorală, mai ales în zona rurală, primarul are un cuvînt greu de spus, pentru că alegătorii sunt dependenți în bună măsură de voinţa acestuia.
Top editoriale

Cine ne apără de serviciul cel rău

20/10/2014 09:34, Ioana Lupea, Adevărul

Ce a făcut Victor Ponta ca ofiţer acoperit, dacă a fost, ştie Cătălin Harnagea fost şef SIE care l-a angajat, dacă l-a angajat. Cătălin Harnagea care a simţit nevoia inexblicabilă să explice de ce funcţia de magistrat nu era incompatibilă cu cea de ofiţer acoperit: pentru că ofiţerul acoperit nu era angajat cu contract de muncă! Probabil că era pe drepturi de autor.

Pseudopolitica sau despre romanul poliţist al campaniei electorale

18/10/2014 14:47, Cristian Pîrvulescu, Observator Cultural

Campania electorală ai cărei spectatori sîntem pare că stă, mai degrabă, sub semnul literaturii poliţiste decît al politicii. Paradoxul poveştii „ofiţerului acoperit“ trimite la intriga tipică romanului poliţist, nu la politică. Dar cum s-a ajuns la substituirea politicii prin pseudopolitica de serie neagră?
Top comentarii

Doar nişte alegeri

20/10/2014 09:33, Liviu Iolu, Adevărul

S-au înmulţit scrisorile disperate către alegători, îndemnurile la vot, ultimatumurile, drumurile politicienilor la DNA, ţipetele şi glumele de campanie, cântecele şi poeziile ironice despre candidaţi. În câteva cuvinte, s-a încins atmosfera electorală. În următoarele zile o să vi se pară – după spusele unora şi ale altora – că, dacă nu faci ceva acum, după alegerile prezidenţiale vine potopul.

Micul jihad ce va urma

17/10/2014 10:04, Cătălin Striblea

Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu și Dan Nica sunt urmăriți penal. Miron Mitrea este deja condamnat. Liviu Dragnea e în instanță cu dosarul referendumului. Vorbim de nume vechi și grele din PSD. Au fost lideri ai partidului ani buni și a făcut cărțile în ultimii 10-15 ani. Coincidență sau nu, ei pică toți deodată într-un val de dosare asemănător unui jihad care mătură totul în cale. Iar bănuiala mea este că asistăm doar la începutul poveștii. Zeci de alte nume, mari sau mici, vor urma.
Top interviuri

“Trebuie un președinte care să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul președintelui american”

17/10/2014 10:32, Agerpres

Candidatul PP-DD la alegerile prezidențiale, Dan Diaconescu, este de părere că românii vor un președinte foarte puternic și spune că el va încerca să fie un asemenea lider, un șef de stat ''care să preia tot ce a fost bun de la Nicolae Ceaușescu și să nu facă tot ceea ce au făcut rău Băsescu, Constantinescu, Iliescu și Ceaușescu''.

Monica Macovei: “Vreau să fiu președintele românilor, nu al partidelor”

16/10/2014 10:40, Agerpres

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la prezidențiale, consideră că președintele țării trebuie să fie cinstit, corect, să dea dovadă de seriozitate și fermitate și își dorește ca politicienii să se îndepărteze de ''limbajul de lemn'' al comunismului, dar și de cel ''golănesc'' al tranziției.
Top ştiri

Senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență

20/10/2014 14:28, Agerpres

Senatorul PSD Dan Șova a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în dosarul în care este urmărit penal și deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc.

DNA îl acuză pe deputatul Viorel Hrebenciuc că și-a folosit influența pentru adoptarea legii amnistiei și grațierii

20/10/2014 14:00, Agerpres

Deputatul Viorel Hrebenciuc este acuzat de procurorii DNA că și-a folosit influența față de un membru al PSD, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.