Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Finanțarea partidelor: în căutarea rețetei potrivite

30/01/2015 10:17, România Liberă

Scandalurile din ultima vreme legate de banii pentru partide îi forțează pe liderii politici să caute soluții legislative. Partidele, dar și societatea civilă avansează mai multe variante: finanțare de la buget, de la privați sau un sistem mixt. Adoptarea unei noi legi a finanțării partidelor politice va intra pe agenda Comisiei electorale, alături de proiectele care vizează alegerile locale, parlamentare și prezidențiale. Pe lângă modalitatea de finanțare, ar trebui rezolvate și alte puncte sensibile, în special în ceea ce privește întărirea controlului legalității obținerii și cheltuirii banilor.

La prezidenţiale, PSD, PNL, PMP, Macovei şi Tăriceanu au încălcat legea finanţării partidelor

30/01/2015 10:08, Adevărul

Autoritatea Electorală Permanentă a dat publicităţii rapoartele de control al finanţării campaniei prezidenţiale de anul trecut, fiind constatată încălcarea Legii finanţării partidelor politice de către PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei. Inspectorii AEP au constatat, în urma controlului finanţării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2014, că Partidul Mişcarea Populară a încălcat Legea finanţării partidelor în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate ”denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat” şi ”denumirea operatorului economic care le-a realizat”. PMP, partid al cărui candidat a fost Elena Udrea, a fost sancţionat cu amendă, conform legii, între 5.000 lei şi 25.000 lei.
Top editoriale

Udrea şi Ponta, o specie care trebuie eradicată

30/01/2015 10:16, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Poate că acuzaţia adusă de Adrian Papahagi Elenei Udrea, că în campania electorală a jucat rolul de iepure pentru Victor Ponta, merge puţin cam prea departe, deşi zvonurile privind un blat între Traian Băsescu şi Ponta au abundat, iar relaţia dintre cei doi este mai apropiată decât lasă să se înţeleagă declaraţiile de faţadă de la televizor, dar un lucru este foarte clar: între cei doi există asemănări -puternice care îi aşază în -aceeaşi specie. O vermină politică purtătoare de -maladii naţionale, care trebuie eradicată.

Bătălia celor 300 de scaune

30/01/2015 10:13, Rodica Ciobanu, Gândul

Când, în 2009, preşedintele Traian Băsescu a lovit cu referendumul în cei 322 de parlamentari USL, legislativul s-a redus la o cameră cu 300 de membri, astfel aprobat de populaţie. PD-L, aflat la guvernare, a uitat însă să pună în lege rezultatele referendumului, iar dl Băsescu a uitat să insiste. În 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au jucat de-a uninominalul pur, scoţând din calculator 290 de deputaţi şi 100 de senatori, dar au făcut-o suficient de târziu ca să-i prindă alegerile şi legea să fie declarată, din acest motiv, neconstituţională.
Top comentarii

Pe când demisia lui Isărescu?

30/01/2015 15:15, Marius Dorin Lulea, Adevărul

De 25 de ani două lucruri sunt stabile: Isărescu şi faptul că suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. În toată această perioadă guvernatorul Băncii Naţionale ne-a adus de două ori în pragul incapacităţii de plată, dar ce e mai grav e că a facilitat şi sprijinit Băncile în a-i îndatora pe români în nişte condiţii inadminisibile. Singura reacţia a guvernatorului BNR la criza din anul 2008 a fost aceea că nimeni nu se aştepta la ea.

Ecuaţii cu trei sau mai multe necunoscute

30/01/2015 09:35, Radu Popescu

Ştiţi de ce nu se pot săruta doi îndrăgostiţi în Piaţa Centrală din Chişinău? Simplu: pentru că s-ar aduna prea multă lume ca să îşi dea cu părerea. Cam aşa este acum şi situaţia din politică de peste Prut: puţini iau parte, mulţi preferă doar să tragă cu ochiul, însă toată lumea face analize şi scenarii şi, cu o voluptate - parcă - a eşecului, cântă deja prohodul speranţelor europene ale basarabenilor. Singurul lucru concret pe care îl ştim astăzi despre zbaterile democratice de peste Prut este că la aproape două luni de la scrutinul din 30 noiembrie 2014 s-a reuşit, după mai multe trageri de timp, alegerea conducerii actualului Parlament.
Top interviuri

“Nu există un sistem electoral perfect, însă cred că e important să învățăm din experiența altora”

27/01/2015 11:59, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că atât votul prin corespondență, cât și cel electronic reprezintă soluții pentru îmbunătățirea legislației electorale și spune că trebuie învățat din experiența altor state, pentru a evita greșelile.

“Cuvântul României la Bruxelles ar avea mai multă greutate dacă politicienii și guvernanții ar transmite mai departe un mesaj unitar”

22/01/2015 12:30, Agerpres

România ar avea un cuvânt mai greu de spus la Bruxelles "dacă politicienii și guvernanții ar păstra dezbaterile la București și ar transmite mai departe un mesaj unitar", afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Agerpres, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, care recomandă "o mai bună coordonare a clasei politice în dialogul cu instituțiile europene".
Top ştiri

Adriean Videanu a fost reţinut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu

29/01/2015 23:00, Agerpres

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a fost reţinut joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru complicitate la abuz în serviciu, au declarat surse judiciare.

Elena Udrea a decis să se suspende din funcția de președinte PMP

29/01/2015 23:00, Agerpres

Elena Udrea a luat decizia de se autosuspenda din funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară și, conform Statutului PMP și-a delegat atribuțiile către unul dintre vicepreședinți, în speță Eugen Tomac, a declarat secretarul general adjunct al formațiunii, Gelu Vișan.