Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Băsescu s-a înscris în PMP: Dacă nu pot lăsa moştenire un PDL, voi lăsa o mişcare populară

09/10/2015 11:00, Gandul

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că s-a înscris în PMP, precizând că cel mai important motiv pentru revenirea sa în viaţa politică este apărarea mandatelor sale prezidenţiale.

Cu cine vrea Dragnea să împartă puterea

05/10/2015 10:08, România Liberă

Lipsit de emoții în ceea ce privește șefia PSD, fiind singurul candidat la alegerile din 11 octombrie, Liviu Dragnea și-a făcut, deja, planurile pentru viitorul partidului: a creionat echipa de conducere, dar și politica de alianțe. Dragnea a sugerat că PSD ar putea merge pe liste comune cu UNPR, o solicitare mai veche a partidului condus de Gabriel Oprea.
Top editoriale

Ce ţară e asta?!

09/10/2015 11:04, Daniela Ratiu, Adevarul

Ce ţară e asta în care o mână de politicieni, organizaţi în Parlamentul României, îşi jefuiesc propriii cetăţeni? Ce ţară e asta în care parlamentarii măcelăresc legile pentru a-şi organiza raptul naţional?! Ce ţară e asta în care cetăţenii trimit, în cunoştinţă de cauză, hoţi în Parlamentul României?


Bazarul naţional

05/10/2015 10:10, Andrei Pleșu, Adevărul

Bazarul este un loc în care împestriţarea muşteriilor se amestecă vioi cu împestriţarea mărfurilor: o piaţă nesistematizabilă, cu de toate (dar mai ales cu mărunţişuri), o mare forfotă în care mulţi se mişcă fără un ţel anume.
Top comentarii

De ce se ofileşte tandemul PNL-Iohannis

09/10/2015 11:03, Andreea Pora

Dacă liberalii nu încep să producă lideri, candidați viabili, politici publice și de alianță, dacă vor miza - greșit, iată -, că PSD se erodează din cauza scandalurilor de corupție, vor pierde pe mâna lor. Exact cum a pățit și PSD acum un an.

Ponta rezistă, Dragnea și Oprea se clatină

05/10/2015 10:04, Sebastian Lazaroiu, Evenimentul Zilei

Moțiunea de cenzură a căzut, previzibil, spre dezamăgirea inamicilor lui Ponta. Trimiterea în judecată a premierului n-a provocat costuri semnificative de imagine PSD.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

Tomac: Colegiul Naţional al PMP va dezbate sâmbătă priorităţile politice, inclusiv necesitatea organizării unui congres

09/10/2015 09:27, Agerpres

Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară se reuneşte, sâmbătă, la Sinaia, pentru a discuta priorităţile politice ale PMP pentru perioada imediat următoare, a declarat pentru AGERPRES preşedintele formaţiunii, deputatul Eugen Tomac.

Olt: Gigel Ştirbu (PNL) afirmă că liberalii au "şanse reale" de a câştiga la alegerile locale în Slatina şi la CJ

09/10/2015 09:26, Agerpres

Deputatul Gigel Ştirbu, copreşedinte al PNL Olt, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la alegerile locale din anul 2016 candidaţii liberali au "şanse reale" de a câştiga competiţia electorală, atât fotoliile de primari de oraşe cât şi la Consiliul Judeţean Olt.