Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Liviu Dragnea, presat de partid să facă pace cu Ponta

04/05/2016 08:42, Adevărul

Decizia lui Dragnea de a accepta ca Ponta să preia a treia funcţie din stat este cu totul şi cu totul surprinzătoare, în condiţiile în care între cei doi există o veche rivalitate politică, mascată însă în public de zâmbete şi declaraţii de prietenie. Atunci de ce a acceptat Dragnea? „Oricât de bine ar controla Liviu partidul, Victor Ponta este încă foarte respectat, se bucură de susţinere în teritoriu. Dacă Liviu l-ar fi impus pe Florin Iordache la şefia Camerei, ar fi generat frustrare în partid şi e bine să te fereşti de astfel de lucruri în preajma campaniilor. Aşa că Liviu a decis corect, chiar dacă, să fim sinceri, ştim cu toţii că şi-ar fi dorit altceva“, susţin surse din PSD.

Pe cine trimit partidele la CCR

04/05/2016 08:35, Gândul

Propunerile Camerei Deputaţilor pentru un mandat de judecător la Curtea Constituţională sunt fostul deputat UDMR Attila Varga şi judecătorul Mona-Lisa Neagoe, susţinută de PNL, au declarat surse din rândul deputaţilor. Comisa juridică va centraliza propunerile, urmând ca ulterior plenul să decidă cui îi va reveni mandatul de judecător la CCR. Attila Varga a fost deputat al UDMR din 1992 până în 2012. El a obţinut în 2006 titlul de doctor în drept, în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, cu o lucrare despre "Constituţionalitatea procesului legislativ".
Top editoriale

A început războiul dintre Palate. Cine-l va câștiga: Iohannis sau Cioloș?

27/04/2016 08:33, Silviu Sergiu, Evenimentul Zilei

Falia dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș se adâncește simțitor. Previzibil. Semne evidente ale rupturii au apărut de ceva vreme. În data de 30 martie a.c., am publicat un editorial sub titlul „Dacian Cioloș a început să fluiere în biserica lui Klaus Iohannis. Pe furiș și prin interpuși”, nedumerit de duritatea unei declarații a unui consilier de stat de la Palatul Victoria. Era vorba de Călin Ungur, care i-a reproșat fățiș, fără menajamente, șefului statului că nu se implică în politica externă. „Lipsește acel pion central care să-și asume responsabilitatea soluțiilor”, a apreciat Ungur.

Ca și în cazurile Victor Ponta și Gabriel Oprea, Klaus Iohannis a declanșat Operațiunea Debarcarea lui Liviu Dragnea?!

27/04/2016 08:32, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Că președintele l-a sunat pe Liviu Dragnea nu e nici o problemă prin raportare la Constituție. Constituția îi dă dreptul președintelui să sune pe cine vrea, ba chiar și să spună ce-i trece prin cap celuilalt. Liviu Dragnea putea fi sunat de președinte pentru a fi întrebat cum de și-a făcut rost de o mustață așa de hoțoasă, c-ar vrea și el una, s-o dea gata și mai tare pe Carmen Iohannis. Nu e nici măcar o problemă financiară pentru familia Iohannis, dat fiind că abonamentul, aparținînd Administrației prezidențiale, e plătit de noi, cetățenii, din taxele și impozitele noastre.
Top comentarii

E pe cale să eșueze guvernul Cioloș?

04/05/2016 14:58, Alina Mungiu-Pippidi

Cine a dus pe buza prăpastiei guvernul Cioloș în aceste zile, când părea că mai e puțin și avem o Revoluție de Paște, în care un guvern care nu ar fi fost posibil fără revolta de la Colectiv va fi dat jos de exact aceiași demonstranți care ies cu devotament în stradă la toate cauzele bune? Și mai are vreo șansă guvernul Cioloș să realizeze, fie și parțial, ceea ce și-a propus?

Un risc: Traian Băsescu să-l lucreze pe Robert Turcescu, candidatul PMP

04/05/2016 00:05, Ion Cristoiu

Viaţa contrazice uneori pe analistul politic, cronicarul Istoriei în mers, nu numai prin fapte care-i infirmă acestuia profeţiile deja tipărite, dar şi prin fapte care-l iau prin surprindere, tocmai cînd se pregătea să comenteze o realitate. După desemnarea lui Robert Turcescu drept candidat, am fost uluit să văd că Traian Băsescu bate clopotele în dungă fără să se oprească în chestiunea candidaturii sale la Primăria Bucureşti, ratată din cauza Dosarului redeschis în cazul Căşuneanu. A fost o primă manifestare publică a acestei explicaţii.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

CCR a respins sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale

04/05/2016 11:54, Agerpres

Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepția pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

Valeriu Zgonea: "E dreptul fiecărui deputat de a accede la funcţia de preşedinte al Camerei"

04/05/2016 00:00, Agerpres

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că Victor Ponta a condus un guvern performant, a fost preşedinte al PSD şi este dreptul fiecărui membru al Camerei să acceadă în funcţia de preşedinte a forului legislativ.