Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Soarta lui Dan Şova stă în votul unui singur senator

02/06/2015 09:46, Gândul

Comisia Juridică din Senat, cea care va decide ce se întâmplă cu votul din 25 martie în cazul Dan Şova privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, este formată din cinci membri de la PNL, patru de la PSD, unul de la UNPR şi unul de la UDMR. Practic, există o egalitate între PNL şi PSD, nefiind mari surprize în privinţa votului senatoarei Ruxandra Jipa - UNPR, cea care l-a miruit în plen pe senatorul Şova.

Consilierii lui Băsescu își găsesc cu greu locul în politică

02/06/2015 09:43, Evenimentul Zilei

Câțiva dintre consilierii cei mai activi ai lui Traian Băsescu au dispărut pur și simplu din spațiul public. Alții au încercat să intre în structurile noii puteri, dar au fost respinși. Un fost consilier prezidențial a apreciat că o astfel de situație, în care demnitari care au avut acces la secrete de maximă importanță au probleme în a-și asigura o sursă de venit decentă, poate reprezenta un pericol pentru siguranța națională.
Top editoriale

"Pași" prezidențiali și centre de putere

02/06/2015 09:52, Alexandru Lăzescu, Revista 22

O relatare Mediafax despre lansarea la Bookfest a ce­lei de-a doua cărți a președintelui Klaus Io­han­nis, Primul pas, observa ironic că marcăm astfel tre­cerea definitivă de la conceptul de președinte-ju­cător la cel de președintele-scriitor. Cores­pon­den­tul Agerpres își încheie și el relatarea de la fața locului amintindu-ne că e vorba de continuarea pri­mei cărți, Pas cu pas, lansată în decembrie 2014, „bestsellerul absolut al anului 2014, care s-a vân­dut în 130.000 de exemplare“. O parte dintre vo­tan­ții lui Klaus Iohannis nu par să fie însă prea în­cân­tați de hărnicia întru scris a președintelui.

O telenovelă exasperantă pe care o poate curma, demisionînd din Senat, doar Dan Șova

02/06/2015 09:43, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Mă întreabă cineva ce părere am despre Cazul Şova din Senat. Puţine sînt întrebările de acest gen la care să n-am un răspuns pe loc. Deşi trudesc zilnic la proiecte fără nici o legătură cu actualitatea, gena de gazetar, cu care din nefericire m-am născut, mă împinge să urmăresc, din jumătate în jumătate de oră, site-urile consacrate ştirilor din viaţa noastră social-politică de azi.
Top comentarii

De ce ar trebui să stea politicienii români în arest preventiv măcar cîteva zile

28/05/2015 23:31, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Mircea Geoană, președintele unui partid al cărui nume îmi scapă, sare în ajutorul Codruței Kovesi, în Scandalul Rarinca Gate, susținînd nici mai mult nici mai puțin că toți cei care cer sancțiuni în acest caz se leagă pe nedrept de „doamna Kovesi, care în opinia mea, își face datoria mai mult decât bine în fruntea unei organizații atât de importante și de apreciate și de opinia publică”.

PNL: bătălie surdă pentru împărțirea influenței în teritoriu

26/05/2015 08:18, Sebastian Lăzăroiu

Singura știre care a trecut de Consiliul Național al „noului PNL” au fost huiduielile primite de Atanasiu ca sancțiune pentru declarațiile sale deloc măgulitoare despre foști lideri PDL. În PNL nu e liniște, iar ceea ce iese la suprafață, din când în când, sunt simptomele unei bătălii surde pentru împărțirea influențelor politice în teritoriu.
Top interviuri

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.

“Pentru a-și îndeplini menirea, SRI trebuie să rămână în afara oricăror jocuri politice”

31/03/2015 09:44, Agerpres

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că, pentru a-și putea îndeplini menirea de a proteja securitatea națională, SRI trebuie să rămână în afara oricăror jocuri politice.
Top ştiri

Crin Antonescu, despre modificarea Constituţiei: "N-am înţeles de ce PNL se mai gândeşte"

02/06/2015 09:28, Agerpres

Senatorul liberal Crin Antonescu a afirmat, sâmbătă, că nu înţelege de ce PNL "se mai gândeşte" atunci când vine vorba de schimbarea Constituţiei.

Daniel Constantin anunță că PC lansează în dezbatere o lege a familiei

02/06/2015 09:28, Agerpres

Preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a anunţat luni că a lansat în dezbatere o lege a familiei şi îi invită pe toţi cei care sunt interesaţi de acest subiect să îşi spună punctul de vedere.