Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Noi nume de consilieri pe lista lui Klaus Iohannis

24/11/2014 09:41, Evenimentul Zilei

Noi nume de consilieri se află pe lista lui Klaus Iohannis, președintele ales al României. Potrivit unor surse din interiorul PNL, sunt selectați deja consilieri pentru zona de analiză și strategie politică, pentru zona economică. Pentru problemele ce țin de politică externă, președintele ales, Klaus Iohannis, așteaptă recomandări din partea senatorului Mihai Răzvan Ungureanu. Alina Mungiu Pipidi, nominalizată anterior tot pe surse, a negat o posibilă numire printre consilierii noului președinte.

Se ascut cuţitele în PSD

24/11/2014 09:36, Adevărul

Sâmbătă, jurnalistul RealitateaTV Rareş Bogdan a publicat, pe pagina sa de Facebook, o fotografie care îl înfăţişa pe Victor Ponta distrându-se în clubul „Cavalli“ din Dubai, alături de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, patronul România TV şi prieten apropiat al premierului. La nicio zi, jurnalistul a publicat şi nota de plată a grupului premierului, în valoare de peste 2.600 de euro.
Top editoriale

Legalizarea moştenirii lui Băsescu

24/11/2014 09:55, Cristian Tudor Popescu, Gândul

Dacă-mi doresc ceva în legătură cu T. Băsescu este să nu-l mai văd la pupitrul Cotrocenilor, căci îmi vin în cap scenetele de manipulare jucate acolo ca să-i bage pe înapoiaţii mintal sub pulpana Elenei Udrea. Nu ţin să ajungă în puşcărie, cum va hotărî Justiţia, aşa să fie, dar să-şi facă numerele în vreun talk-show tv, cu sabia ratingului la ceafă, n-ar fi rău. "Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul cu SUA, prezenţa în UE şi NATO, credibilitatea dobândită în mod deosebit în NATO” a zis dl. Băsescu la validarea de către CCR a noului preşedinte, Klaus Iohannis.

Ca și Victor Ponta, Klaus Iohannis promite debăsificarea României!

24/11/2014 09:43, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Sindrofia de la Curtea Constiuțională a fost un nou prilej pentru lăutarii lui Klaus Iohannis, trecuți la masa acestuia după ce-au cîntat timp de zece ani la masa lui Traian Băsescu, să-l mai cobzărească nițel cu un ochi scurs către conașul și cu celălalt către buzunarul conașului. Eu, însă, care am alergie la orice președinte nou ales, pentru că toată lumea îi suflă în fund ca să facă din el balon de înălțat în ceruri, n-am putut să nu remarc unele lucruri de rău augur, inexplicabile pentru mulți, explicabile însă pentru mine, care știu că-n spatele lui Klaus Iohannis stau toți cei care-l urăsc pe Traian Băsescu, de la Milițianul Vasile Blaga pînă la Prea Plina de Ea, Alina Mungiu Pippidi.
Top comentarii

Ruleta din cazionul politic

24/11/2014 09:23, Stelian Tănase

Dacă Victor Ponta era un politician englez, cînd și-a recunoscut înfrîngerea, cînd a declarat că l-a sunat pe Klaus Iohannis și l-a felicitat, ar fi anunțat concomitent că a demisionat din funcțiile sale. Multă lume, mai ales în PSD, se întreabă acum dacă e bine totuși că nu a demisionat de la șefia Guvernului. Din PSD nu va demisiona pină cînd PSD nu va avea un contracandidat. Partidul se ține laolaltă tocmai pentru că mai păstrează guvernul. Dacă nu ar avea Palatul Victoria PSD ar exploda rapid.

Cum a făcut PSD dreptate până la capăt

19/11/2014 17:45, Victor Ciutacu

După ce termină de dat vina (uneori cu argumente valide) pe lumea rea, pe soarta crudă, pe facebook, pe toate conspirațiile din exterior, poate că pesediștii se vor apuca să se uite unii-n ochii celorlalți. Și, n-ar fi rău, în oglindă. Și-i vor descoperi, cu mare surprindere, sunt convins, pe adevărații părinți ai dezastrului electoral. Pe cei care au avut aproape totul și sunt la un pas să nu mai aibă nimic.
Top interviuri

“În turul doi cred că vom avea un rezultat foarte bun”

12/11/2014 10:40, Agerpres

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, spune, într-un interviu acordat Agerpres, că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale la o ''diferență semnificativă'' față de contracandidatul său, Klaus Iohannis. ''Cred că peste 53% va fi pentru Victor Ponta'', declară Dragnea.

“Mă recomandă faptul că nu am fost niciodată la guvernare”

27/10/2014 12:55, Agerpres

Candidatul Partidului România Mare la alegerile prezidențiale, Corneliu Vadim Tudor, consideră că șeful statului trebuie să fie o personalitate puternică, un reper moral. El susține că pentru funcția supremă în stat îl recomandă gradul de simpatie ridicat pe care i-l poartă lumea și faptul că PRM nu a fost niciodată la guvernare. Acesta afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că Legea fundamentală trebuie modificată, întrucât actuala Constituție este "prea blândă, prea permisivă".
Top ştiri

Marko Bela: “UDMR discută săptămâna aceasta dacă ar accepta în principiu negocieri cu PNL”

24/11/2014 10:55, Agerpres

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, afirmă că Uniunea va discuta "probabil" săptămâna aceasta, "în principiu", despre eventuale negocieri cu noul PNL privind formarea altei majorități parlamentare, subliniind că nu au existat astfel de tatonări.

Sondaj IRES: Iohannis se bucură de 61% încredere în rândul populaţiei

23/11/2014 21:23, Agerpres

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, se bucură de 61% încredere în rândul populaţiei, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi transmis duminică.