Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Predoiu cere prelungiri la bătălia pentru Cotroceni

01/08/2014 10:05, România Liberă

Candidatul PDL la președinție, Cătălin Predoiu, propune un nou sondaj, peste o lună de zile, sugerând amânarea termenului pentru desemnarea candidatului Alianței Creștin Liberale (ACL) stabilit pentru 5 august. Liberalii resping propunerea lui Predoiu, cerând respectarea calendarului stabilit. Propunerea lui Cătălin Predoiu vine în contextul în care, până acum, el este depășit în sondajele de opinie de candidatul PNL Klaus Iohannis. Motivarea oficială oferită de Cătălin Predoiu este legată de necesitatea de a măsura candidatul de dreapta în raport direct cu Victor Ponta.

De ce a lipsit Geoană de la lansarea candidaturii lui Victor Ponta

31/07/2014 19:07, Adevărul

Înaltul Reprezentant al Guvernului Ponta, senatorul PSD Mircea Geoană, a explicat de ce nu a participat la evenimentul de lansare a candidaturii la Preşedinţie a preşedintelui PSD, Victor Ponta: a fost la o aniversare împreună cu familia. „Nu am putut fi alături de colegele şi colegii mei la Consiliul National de la Craiova, o importantă aniversare reţinându-mă alături de familie. Până la şi după Congresul PSD din septembrie, sper să pot contribui la un proiect care să reunească toate energiile pozitive ale partidului şi ale naţiunii şi la alegerea unui preşedinte de stânga“, a precizat Geoană, joi, pe contul său de Facebook.
Top editoriale

Lumina vine de la Răsărit. Icoanele din Biserica Ponta

01/08/2014 10:06, Laurenţiu Mihu, România Liberă

Ponderea conferită apelului la divinitate în discursul de la Craiova al premierului și patosul cu care acesta din urmă a împrăștiat Cuvântul Domnului printre colegii săi de partid, care și-au sincronizat de ani buni intratul în biserică cu campaniile electorale, oferă indicii suficiente că PSD va juca fără rezerve cartea credinței în cursa pentru prezidențiale. Într-adevăr, ideea în sine nu este nouă.

Viaţa după “regimul Băsescu”

31/07/2014 08:08, Mircea Vasilescu, Adevărul

Victor Ponta numără zilele până la sfârşitul “regimului Băsescu” şi dă de înţeles poporului că după aceea va începe o nouă eră. Şi pe unii reuşeşte să-i convingă: cu siguranţă, sunt destui care se aşteaptă ca, începând din noaptea de după alegeri, să curgă lapte şi miere la robinet. Dacă va câştiga dl Ponta, vom avea un preşedinte “român şi ortodox” (văd că a început să tot repete chestia asta, probabil aşa l-au sfătuit consilierii).
Top comentarii

Scena politică şi actorii ei

31/07/2014 08:18, Ion Iliescu

Scena politică românească se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale. Cea mai mare agitaţie este la "dreapta” spectrului politic. Pun ”dreapta” între ghilimele, pentru că lucrurile trebuie judecate nuanţat. ”Stânga” şi ”dreapta” au acum alt conţinut şi alte conotaţii faţă de ce reprezentau cu ani în urmă. În acest moment, ele descriu mai degrabă iluzii, nu realităţi. Renunţarea la ideologie şi mimarea unor identităţi lipsite de conţinut reprezintă principala slăbiciune a politicii româneşti.

Cine îi dă o mână de ajutor lui Ponta la prezidențiale. Și de ce

31/07/2014 08:12, Alina Mungiu-Pippidi

Cu lansarea lui Victor Ponta la prezidențiale și începutul de reunificare al celor două partide din fosta Alianță DA ne apropiem de o clarificare a scenei politice. Aceasta rezolvă unele probleme; creează câteva noi; și lasă unele neatinse. PER total însă, o clarificare e o clarificare, mai bună ca bâzâiala de stup de viespi de până acum.
Top interviuri

"Îmi pare rău că e campanie prezidenţială, nu aş fi plecat în ruptul capului de la Transporturi"

25/06/2014 09:24, Agerpres

Vicepreşedintele PSD Dan Şova se declară convins că premierul Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi îl consideră "cea mai indicată persoană să conducă România în următorii zece ani".

"Am învățat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidențialele"

16/06/2014 22:17, Agerpres

Premierul Victor Ponta vorbește, într-un interviu acordat Agenției Agerpres, despre impactul reducerii CAS și poziția clasei politice față de această măsură, despre creșterile de pensii și salarii din 2015, dar și despre desemnarea comisarului european din partea României.
Top ştiri

Victor Ponta anunță două propuneri de miniștri: Rozalia Biro la Cultură şi Claudiu Manda la Buget

31/07/2014 22:30, Agerpres

Premierul Victor Ponta va propune, vineri, ca deputatul PSD Claudiu Manda să ocupe funcţia de ministru delegat pentru Buget iar Rozalia Biro (UDMR) să se ocupe de Ministerul Culturii.

Liviu Dragnea: "În turul doi al prezidenţialelor va fi o confruntare Ponta-Băsescu, chiar dacă şeful statului nu candidează direct"

31/07/2014 22:30, Agerpres

Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat joi că în turul al doilea al prezidenţialelor Victor Ponta se va confrunta de fapt cu Traian Băsescu, ţinând cont că toţi candidaţii potenţiali ai dreptei se bazează pe nucleul dur de votanţi ai actualului preşedinte.