Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Prima surpriză pe care PNL i-o face lui Victor Ponta

17/04/2015 10:01, Gândul

Cu programul de guvernare gata, liberalii încep să-şi concretizeze planul de schimbare a majorităţii parlamentare. Primul pas - semnarea unui protocol de colaborare parlamentară cu UDMR. „A rămas că ne vom vedea cu UDMR-ul după congresul lor, iar discuţiile se vor purta pentru semnarea unui protocol de colaborare parlamentară şi pentru susţinerea programului de guvernare”, a declarat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Discuţia pe MCV a dus la o serie de controverse între europarlamentarii români din PPE şi S&D

15/04/2015 11:00, Puterea

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE) a organizat, marţi, o audiere privind implementarea reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. La dezbatere au participat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi James Hamilton, fost procuror şef în Irlanda, şi Laura Ştefan, de la Expert Forum România.
Top editoriale

De 150 de ani imunitatea parlamentară e înscrisă în toate Constituțiile României. De ce trebuie s-o scoatem acum?

17/04/2015 09:57, Evenimentul Zilei

Aprinsă de la abila manipulare poreclită măreț Luptă împotriva corupției, în realitate, o cruntă răfuială între bandele mafiote din politică și din instituțiile de forță ale democrației noastre de hîrtie creponată, eliminarea imunității parlamentare e una dintre acele teze pupate-n fund de toată lumea, acceptate automat și repetate papagalicește de toți, fără o minimă dezbatere. Ca și în cazul votului uninominal, ca și în cazul despăgubirilor, orice tentativă de a avertiza că se impune o atentă cîntărire a argumentelor pro și contra, dar mai ales o dezbatere scutită de emoțiile de moment, e rapid descurajată cu hîrdaie de rahat mediatic.

Băsescu și tancurile rusești

17/04/2015 09:50, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Fostul președinte ne avertizează că dacă mai discutăm mult despre anticorupție s-ar putea să ne trezim cu rușii la graniță. Dar, dacă se va întâmpla cumva ca rușii să ajungă „la graniță“, va fi pentru că li se va permite. Iar corupția nu face decât să le ușureze sarcina. Cu ajutorul lui Băsescu. În pofida atacurilor și injuriilor la care am fost supuși de-a lungul ultimilor zece ani, nu l-am considerat niciodată pe Traian Băsescu mai mult decât un instrument pentru modernizarea României.
Top comentarii

Băsescu, ultimul rol

18/04/2015 19:17, Cristian Teodorescu, Voxpublica

Ultimul lucru pe care l-aș fi bănuit: că Traian Băsescu, după ce va pleca de la Cotroceni, va deveni un aprig luptător pentru drepturile omului aflat în arest preventiv. Sau, mai exact, al femeii care a ajuns acolo. Că pensionarul Băsescu s-a reorientat către facebook, de cînd nu mai are pupitrul prezidențial la dispoziție, asta n-a fost o surpriză.

Alegeri locale la Chişinău

17/04/2015 10:33, Radu Popescu

Cred că unul dintre locurile de muncă cele mai sigure din Republica Moldova se găseşte la Comisia Electorală Centrală, asta dacă ţinem cont de frecvenţa cu care se petrec alegeri de orice fel dincolo de Prut. Din aprilie 2009 încoace, spre deliciul şi profitul tipografilor şi al organizatorilor de concerte electorale, Republica Moldova a avut nu mai puţin de 9 scrutine elctorale.
Top interviuri

“Pentru a-și îndeplini menirea, SRI trebuie să rămână în afara oricăror jocuri politice”

31/03/2015 09:44, Agerpres

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că, pentru a-și putea îndeplini menirea de a proteja securitatea națională, SRI trebuie să rămână în afara oricăror jocuri politice.

“Nu există un sistem electoral perfect, însă cred că e important să învățăm din experiența altora”

27/01/2015 11:59, Agerpres

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că atât votul prin corespondență, cât și cel electronic reprezintă soluții pentru îmbunătățirea legislației electorale și spune că trebuie învățat din experiența altor state, pentru a evita greșelile.
Top ştiri

UDMR va propune la consultările de la Cotroceni primari dintr-un singur tur şi prag electoral de 3%

18/04/2015 20:36, Agerpres

Kelemen Hunor, reales vineri în funcţia de preşedinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni, la consultările pe tema legislaţiei electorale cu preşedintele Iohannis, prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur şi un prag de trei la sută pentru alegerile locale.

Vasile Blaga: "Cerem PSD ca legea alegerilor locale să se voteze săptămâna viitoare în Senat"

18/04/2015 20:35, Agerpres

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a făcut sâmbătă un apel către PSD ca proiectul legii alegerilor locale să fie votat săptămâna viitoare în Senat, pentru a ajunge în termen la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, iar modificările să poată fi puse în aplicare la scrutinul din vara anului viitor.