Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Cum i-a asigurat PNL lui Ilie Sârbu viitoarea funcţie

02/09/2015 09:39, Jurnalul Naţional

Conducerea Parlamentului a solicitat, ieri, comisiilor juridice şi de buget să pregătească un proiect de hotărâre de vacantare a unui post de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Trebuie să formuleze un proiect de hotărâre al Parlamentului prin care luăm act de încetarea mandatului lui Anton Ioan pentru a putea de- clanşa procedurile de numire a unui înlocuitor”, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu.

Împărţeala de toamnă în Parlament: orgolii mari pentru funcţii mărunte

01/09/2015 09:48, Adevărul

Începutul sesiunii parlamentare găseşte partidele în competiţie internă pentru posturile de conducere din Parlament. Practic, partidele îşi aleg înainte de fiecare sesiune liderii şi viceliderii de grup parlamentar de la Senat şi de la Camera Deputaţilor. funcţii mai mult birocratice şi mai puţin importante politic. Primul lider de grup parlamentar care şi-a pierdut funcţia a fost chiar socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu, detronat de senatorul social-democrat Mihai Fifor. În schimb, Sârbu va fi trimis pe un post de vicepreşedinte la Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi.
Top editoriale

De ce trebuie PSD să scape de „premierul miliardar”

02/09/2015 09:38, Victor Rotariu, Gândul

După decizia liderilor politici privind reducerea măsurilor din proiectul de Cod Fiscal, PSD-ul este obligat să scape de Ponta. Când ai un premier pe care nu îl controlezi pe linie de partid care are la dispoziţie 4,5 miliarde de euro de cheltuit în plus pe lângă bugetul de pe hârtie în doar cinci luni, în anul premergător alegerilor, acel premier devine un pericol pentru partidul care l-a dat. Banii aduc voturi. Voturi pe care le vrea partidul.

Se pun deja bazele achitării lui Liviu Dragnea?

02/09/2015 09:35, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Am considerat și considerăm că Rechizitoriul în Dosarul Liviu Dragnea e cusut cu ață albă, bazat exclusiv pe celebrele raționamente, care țin locul dovezilor în multe dosare instrumentate de DNA. Slab sau bun procuror, băsist, morarist, corect sau incorect, un singur lucru nu i se poate contesta lui Lucian Papici: renumele de procuror emblematic al Luptei împotriva Corupției. În aceste condiții, Eroul decide să plece de la DNA cu un an și ceva mai înainte de terminarea mandatului.
Top comentarii

Cum face față Victor Ponta Operațiunii: Liviu Dragnea, umilește-l cît poți de tare! Poate demisionează!

27/08/2015 09:25, Ion Cristoiu

Evident, rezolvarea ideală a problemei Victor Ponta rămîne în continuare pentru Poliția politică demisia premierului. Pentru aceasta, Liviu Dragnea are misiunea de a-i da lui Victor Ponta bocanci în gură în fața întregii națiuni. Felul mitocănesc în care Liviu Dragnea se poartă cu Victor Ponta nu-l caracterizează. E limpede că îndeplinește ordinul de a-l umili cît poate de tare.

Revolta împotriva politicienilor profesioniști

21/08/2015 11:08, Ian BURUMA, România Liberă

Dar cred că există un motiv chiar mai simplu pentru care clovnii politici o duc atât de bine. Mulți oameni sunt sătui de clasa politică profesionistă. În trecut, politicienii de stânga proveneau adeseori din sindicate, în timp ce conservatorii erau oameni de afaceri bogați și latifundiari. Clasele sociale aveau propriile interese, care erau reprezentate de partide divizate de diferențe ideologice clare.
Top interviuri

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

05/06/2015 10:11, Agerpres

Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.

“În prezent, în România nu există Opoziție”

04/05/2015 12:43, Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu Agenţiei Agerpres în care vorbește despre vizita pe care o efectuează în state din zona Golfului Persic, dar și despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura și salariile bugetarilor.
Top ştiri

Cristian Popescu-Piedone va candida pentru UNPR

02/09/2015 12:22, Agerpres

Primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, va candida, la viitoarele alegeri, pentru Uniunea Națională pentru Progresul României. Anunțul a fost făcut miercuri, într-o conferință de presă, de președintele UNPR, Gabriel Oprea.

Alina Gorghiu susține că noiembrie este data limită pentru depunerea unei moţiuni de cenzură

01/09/2015 21:54, Agerpres

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că, în opinia sa, luna noiembrie reprezintă "data limită" până la care Opoziţia poate depune, în cea de-a doua sesiune ordinară a anului, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.