Home » Ştiri » Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Sondaj Gallup: PSD+PC urca la 34%, PD-L coboara la 27%

Un sondaj de opinie comandat de Inpolitics si realizat, la nivel national, de institutul Gallup Romania, in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, releva o cadere accentuata a PD-L in optiunile electoratului, partidul condos de Emil Boc ajungind, pentru prima data dupa foarte multa vreme, la 27%, mult in urma PSD. PD-L mai este despartit de cinci procente de PNL.

Sondajul Gallup arata ca, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianta PSD-PC, cu 34%, urmata de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% si PNG-3%. Anul trecut, in noiembrie, PD-L avea in sondaje in jur de 37 - 38%. In octombrie, sondajele au plasat pentru prima data PD-L, aflat la 30%, in urma PSD.

Acelasi sondaj il plaseaza pe primul loc, intre candidatii la presedintie, pe Traian Basescu - 32,5%, urmat de Crin Antonescu si Mircea Geoana, la egalitate, cu 21,5%, Sorin Oprescu - 11%, Vadim Tudor - 6% si Becali -5%. In turul doi, Traian Basescu ar fi invins de doi dintre cei trei posibil adversari, dupa cum urmeaza: de Oprescu cu 56-44, de Antonescu cu 54-46, in cazul lui Geoana inregistrindu-se egalitate deplina, 50-50.

79% dintre intervievati declara ca vor merge la vot pe 22 noiembrie, dar numai 39% recunosc ca sunt interesati de alegerile prezidentiale, in timp ce 47% spun ca nu sunt de acord cu felul in care actualul presedinte isi exercita atributiile, fata de numai 39% care sunt de acord.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.-014 persoane majore din toate cele opt regiuni istorice ale Romaniei, in cinci tipuri de localitati, prin metoda fata in fata si telefonic.Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

„Operațiunea” Cabinetul Ponta IV

26/11/2014 10:07, Evenimentul Zilei

După mica remaniere care a avut loc imediat după înfrângerea în alegerile prezidențiale, Victor Ponta a anunțat ieri, la finalul discuțiilor cu parlamentarii social-democrați, că, după prezentarea bugetului, va propune coaliției o nouă echipă guvernamentală. Ar fi al patrulea Cabinet Ponta de la prima numire a acestuia în funcția de premier, în mai 2012. Potrivit unor surse, pe lista celor care ar urma să fie înlocuiți se află ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Educației, Remus Pricopie și ministrul Economiei, Constantin Niță.

Ce efecte poate avea restructurarea Guvernului

26/11/2014 09:44, România Liberă

Victor Ponta va propune în cadrul coaliţiei de guvernare o restructurare a Guvernului în aşa fel încât şi PLR, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, să fie reprezentată la nivel de miniştri. Schimbarea structrurii Executivului ar urma să se producă după adoptarea bugetului pe anul 2015, care va ajunge în Legislativ pe 10 decembrie, Ponta a menţionat că, prin prevederile constituţionale, în momentul în care o altă formaţiune politică intră în componenţa Guvernului este nevoie de un vot în Parlament pe noua formulă de Executiv.
Top editoriale

Atunci când politicienii nu citesc cărțile Directorului SRI, se pierd alegeri prezidențiale

26/11/2014 10:06, Dan Andronic, Evenimentul Zilei

Vă mai amintiți de mișcările anti-Roșia Montană? Sau de manifestațiile de stradă din București după conflictul neinspirat al președintelui Traian Băsescu cu Raed Arafat? Atunci cred că s-au pus la punct primele structuri de comunicare capabile să scoată oameni în stradă în urma unui simplu anunț pe Facebook! Cum s-a ajuns aici? Avem peste 8 milioane de oameni cu acces la internet. Rata de penetrare a cartelelor SIM a depășit 120% la nivelul întregii populații, iar accesarea internetului de pe telefonul mobil a devenit o banalitate, peste 70% din utilizatori făcând-o cu frecvență zilnică, atunci când se află în afara locului de muncă sau domiciliu.

Traian Băsescu a avut un rol crucial în înfrîngerea lui Victor Ponta

26/11/2014 10:02, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Vineri, 14 noiembrie 2014, ora 18,45. Ultima zi de campanie înaintea turului al doilea. Traian Băsescu iese din ambiguitatea de pînă atunci faţă de scrutinul prezidențial şi cheamă, printr-o Declaraţie de presă făcută la Palatul Prezidenţial, băsiştii, cum le spune el, transformînd o poreclă în renume, să meargă la vot împotriva lui Victor Ponta.
Top comentarii

„Surpriza“ votului masiv din diaspora

26/11/2014 09:57, Mircea Kivu, Revista 22

La alegerile generale şi prezidenţiale din 2004 votaserǎ la secţiile din strǎinǎtate 40.869 cetǎţeni români la primul tur şi 40.149 la cel de-al doilea, dupǎ ce, în anii precedenţi, numǎrul voturilor înregistrate se situase cam în acelaşi ordin de mǎrime. În 2009 au fost 95.068 la primul tur şi 147.754 la al doilea. Simpla citire a acestei serii de date ar fi trebuit sǎ ne facǎ sǎ ne aşteptǎm la o creştere a numǎrului de votanţi în 2014.

Klaus Iohannis, “singuratatea alergatorului de cursa lunga”?

25/11/2014 10:09, Radu F. Alexandru

Glosăm la infinit asupra victoriei lui Klaus Johannis în fața lui Victor Ponta. Până la un punct lucrul este normal, dacă ținem cont de bulversanta răsturnare a procentelor după primul tur al prezidențialelor. Despre cauzele care au produs această adevărată lovitură de teatru s-a spus aproape tot ce era de spus și ”finala” jucată pe 16 noiembrie va fi tratată, cu siguranță, ca un instructiv studiu de caz în manualele de marketing electoral.
Top interviuri

“În turul doi cred că vom avea un rezultat foarte bun”

12/11/2014 10:40, Agerpres

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, spune, într-un interviu acordat Agerpres, că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale la o ''diferență semnificativă'' față de contracandidatul său, Klaus Iohannis. ''Cred că peste 53% va fi pentru Victor Ponta'', declară Dragnea.

“Mă recomandă faptul că nu am fost niciodată la guvernare”

27/10/2014 12:55, Agerpres

Candidatul Partidului România Mare la alegerile prezidențiale, Corneliu Vadim Tudor, consideră că șeful statului trebuie să fie o personalitate puternică, un reper moral. El susține că pentru funcția supremă în stat îl recomandă gradul de simpatie ridicat pe care i-l poartă lumea și faptul că PRM nu a fost niciodată la guvernare. Acesta afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că Legea fundamentală trebuie modificată, întrucât actuala Constituție este "prea blândă, prea permisivă".
Top ştiri

Klaus Iohannis: “Este posibil ca PNL să aibă în 2015 majoritatea în Parlament și să schimbe Guvernul”

26/11/2014 10:18, Agerpres

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, afirmă, într-un interviu pentru agenția Reuters, că în următoarele săptămâni mai mulți parlamentari ar putea abandona coaliția de guvernământ a premierului Victor Ponta, într-un număr suficient pentru a duce la căderea Guvernului anul viitor.

Victor Ponta: "Săptămâna viitoare în grupurile PSD trebuie să luăm şi formal decizia rămânerii la guvernare"

25/11/2014 22:37, Agerpres

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marţi că săptămâna viitoare grupurile parlamentare reunite ale social-democraţilor urmează să aprobe şi formal rămânerea la guvernare iar un congres al partidului să aibă loc la începutul anului viitor.